Langtidskokt tomatsaus

Med friske tomater og god tid får du verdens beste tomatsaus. 


Jeg har blitt veldig glad i langtidshevet pizzadeig, men for at den virkelig skal komme til sin rett er det minst like viktig å toppe den med noe godt. En skikkelig tomatsaus er en bra start, og den beste sausen lager du selv. Jeg foretrekker å bruke gode, modne tomater fra grønnsakstorget, men det går an å jukse med en boks hermetiske tomater også.


Ingredienser: 

  • 6 modne plommetomater, eller andre tomater du liker godt
  • 1 sjalottløk
  • 0,5 kinesisk hvitløk
  • Noen kvaster oregano, eventuelt en teskje tørket
  • 2 spiseskjeer olivenolje
  • 8 spiseskjeer bløtlagte soltørka tomater
  • 2 spiseskjeer grønnsakskraft, eventuelt vann med buljongpulver
  • 1 laurbærblad
  • 1 teskje sukker
  • 1 teskje eplesidereddik
  • Eventuelt noen anisfrø
  • Salt og nykvernet pepper

Framgangsmåte: 

Begynn med å flå tomatene. Kok opp godt med vann i en gryte. Ha iskaldt vann i en bolle ved siden av. Skjær et kryss i toppen av tomatene, motsatt side av der stilken er. Ha dem først ti sekunder i det kokende vannet, før du har dem over i isvannet. Da er det lett å dra av skinnet. Del deretter tomatene i to på langs og skjær dem i små terninger.

Rens og finhakk sjalottløk, hvitløk og oregano. Ha olivenoljen i en gryte på medium varme. Ha i sjalottløk, hvitløk og oregano og la det surre i noen minutter til løken er blank. Press ut vannet og finhakk de soltørka tomatene. Ha i gryten sammen med de flådde tomatbitene, grønnsakskraft, laurbærblad, sukker og eplesidereddik og la det koke opp.

La sausen småkoke under lokk på svak varme i 2-3 timer. Smak til med salt og nykvernet pepper.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *