Salted caramel shortbread

Herlige småkaker med smørbunn, karamellfyll og sjokoladetopping. 

Disse er fritt etter Starbucks sine fristende shortbreads, som dessverre ikke finnes i vegansk versjon. Til oppskriften trenger du et sukkertermometer, kikk etter det i bakebutikker og kjøkkenbutikker.

Ingredienser: 

    • 100 gram vegansk margarin
    • Innholdet fra en halv vaniljestang
    • 2 desiliter sukker
    • Litt salt
    • 5,5 desiliter hvetemel

Karamell: 

    • 7 desiliter sukker
    • 0,5 desiliter vann
    • 0,5 desiliter maissirup
    • 6 desiliter soyamelk
    • 120 gram vegansk margarin
    • Vaniljeestrakt
    • Havsalt

Sjokolade:

    • 150 gram vegansk sjokolade
    • 2 spiseskjeer vegansk margarin

Framgangsmåte: 

Forvarm stekeovnen til 175 grader. Kle en mellomstor ildfast form med bakepapir.

Ha margarin, vanilje, sukker, salt og hvetemel i en kjøkkenmaskin eller blender, og kjør til massen begynner å sette seg. Blir det for tørt kan du ha i litt mer margarin, men massen skal være ganske smuldrete.

Ha massen over i formen og press den forsiktig ned slik at toppen blir jevn.

Bak i 15-20 minutter til kantene begynner å bli gylne. Sjekk om kaken er ferdig med trepinnetesten. Shortbread skal være helt tørre, så er du i tvil har du den i noen minutter til.

Avkjøl kaken i formen.

Karamell: 

Ha sukker, vann, maissirup, margarin og soyamelk i en høy gryte og la det koke opp under stadig omrøring. Det kommer til å boble opp en god del, så det er viktig med en høy gryte. Bruk en treskje eller silikonskje til å røre jevnlig helt til sukkeret løses opp.

Ha i et sukkertermometer (analogt eller digitalt) og la det koke under jevnlig røring til blandingen når 245 grader. Ta gryten av varmen og rør inn litt vaniljeestrakt og salt.

Hell karamellen over i formen. La den stå en halvtime på kjøkkenbenken, sett den deretter til avkjøling i kjøleskap til karamellen stivner.

Sjokolade: 

Smelt sjokolade og margarin i en liten gryte på lav varme. Hell over den stivna karamellen.

Avkjøl kaken til sjokoladen også har stivnet. Ha den ut av formen.

Skjær opp i serveringsbiter. Oppbevar bitene kaldt fram til servering.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *