

Salted caramel shortbread
Herlige småkaker med smørbunn, karamellfyll og sjokoladetopping.
Disse er fritt etter Starbucks sine fristende shortbreads, som dessverre ikke finnes i vegansk versjon. Til oppskriften trenger du et sukkertermometer, kikk etter det i bakebutikker og kjøkkenbutikker.
Ingredienser:
-
- 100 gram vegansk margarin
-
- Innholdet fra en halv vaniljestang
-
- 2 desiliter sukker
-
- Litt salt
-
- 5,5 desiliter hvetemel
Karamell:
-
- 7 desiliter sukker
-
- 0,5 desiliter vann
-
- 0,5 desiliter maissirup
-
- 6 desiliter soyamelk
-
- 120 gram vegansk margarin
-
- Vaniljeestrakt
-
- Havsalt
Sjokolade:
-
- 150 gram vegansk sjokolade
-
- 2 spiseskjeer vegansk margarin
Framgangsmåte:
Forvarm stekeovnen til 175 grader. Kle en mellomstor ildfast form med bakepapir.
Ha margarin, vanilje, sukker, salt og hvetemel i en kjøkkenmaskin eller blender, og kjør til massen begynner å sette seg. Blir det for tørt kan du ha i litt mer margarin, men massen skal være ganske smuldrete.
Ha massen over i formen og press den forsiktig ned slik at toppen blir jevn.
Bak i 15-20 minutter til kantene begynner å bli gylne. Sjekk om kaken er ferdig med trepinnetesten. Shortbread skal være helt tørre, så er du i tvil har du den i noen minutter til.
Avkjøl kaken i formen.
Karamell:
Ha sukker, vann, maissirup, margarin og soyamelk i en høy gryte og la det koke opp under stadig omrøring. Det kommer til å boble opp en god del, så det er viktig med en høy gryte. Bruk en treskje eller silikonskje til å røre jevnlig helt til sukkeret løses opp.
Ha i et sukkertermometer (analogt eller digitalt) og la det koke under jevnlig røring til blandingen når 245 grader. Ta gryten av varmen og rør inn litt vaniljeestrakt og salt.
Hell karamellen over i formen. La den stå en halvtime på kjøkkenbenken, sett den deretter til avkjøling i kjøleskap til karamellen stivner.
Sjokolade:
Smelt sjokolade og margarin i en liten gryte på lav varme. Hell over den stivna karamellen.
Avkjøl kaken til sjokoladen også har stivnet. Ha den ut av formen.
Skjær opp i serveringsbiter. Oppbevar bitene kaldt fram til servering.