Eplebaklava

Søt bakst med filodeig, sirup og pistasjnøtter. 

Litt tålmodighet må du ha når du lager baklava, men det lønner seg. Hvert eneste filolag må nemlig pensles med olje, og det blir noen lag, for å si det sånn. Men smaken blir kanon, og retten lager seg selv i ovnen den siste tiden.

I denne oppskriften klippes filodeigen til for å passe den ildfaste formen best mulig. Prøv å kjøp ark som er fire ganger større enn formen. Er de mindre må du ha dobbelt så mange ark.

Ingredienser til fire porsjoner: 

  • 3 epler
  • 50 gram rista pistasjkjerner
  • 3 spiseskjeer lys rissirup, eller annen sirup
  • Skall og saft fra en sitron
  • Kanel
  • 5-10 ark filodeig
  • Olje til pensling

Framgangsmåte: 

Forvarm stekeovnen til 175 grader. Finn fram en ildfast form og et ark bakepapir.

Rens eplene og skjær de i små terninger. Bland de sammen med pistasjkjerner, sitrup, sitronskall- og saft, og smak til med kanel.

Skjær filoarkene i fire biter, eller så store de må være for å dekke hele formen (se innledning).

Det er enklest å montere baklavaen på bakepapiret mens den ligger på benken, for deretter å løfte hele greien over i den ildfaste formen. Pass bare på at lagene med filodeig blir rett størrelse.

Start med ett lag filodeig. Pensle det med olje. Gjenta med tilsammen fire lag.

Fordel en fjerdedel av epleblandingen over. Legg deretter fire lag til med filodeig over, penslet som tidligere.

Gjenta prosessen med alle arkene og all epleblandingen.

Hold veldig godt fast på lagene og skjær de i fire like store biter.

Løft bakepapiret og bitene forsiktig over i den ildfaste formen.

Bak baklavaen i 45-60 minutter, den skal være fin og gyllen på toppen.

Avkjøl og server med vaniljeis eller pisket plantekrem.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *