Mors kjøttkaker

Akkurat slik de skal være. 

Denne oppskriften er hentet i duoen Ulstein og Ekerns fantastiske bok Kjøttfrie Dager. I boka heter de “Mammas kjøttkaker”, men her i Stavanger sier vi “Mor”, så ferdig med det. Med en liten veganvennlig vri må jeg få si at de ble veldig gode. Server de med poteter, tyttebær og hele spetakkelet av tradisjonelt tilbehør. 

Ingredienser til fire porsjoner: 

  • 200 gram tørka kidneybønner
  • 1 desiliter assorterte nøtter
  • 1 sjalottløk
  • 0,5 kinesisk hvitløk
  • 2 kvaster timian
  • Olje til steking
  • Eventuelt tørket muskat og ingefær
  • 2 spiseskjeer linfrø
  • 5 spiseskjeer varmt vann
  • 4 spiseskjeer potetmel
  • Eventuelt litt havregryn
  • Salt og pepper

Framgangsmåte: 

Bløtlegg bønnene over natten. Kok de møre i godt med vann. Sil av vannet. Bløtlegg nøttene i kaldt vann mens bønnene koker. Sil av vannet og kjør de til smuler i en kjøkkenmaskin eller blender.

Rens og finhakk sjalottløk og hvitløk, finhakk timian. Varm opp oljen i en panne. Ha i løk, hvitløk og timian og la det surre i noen minutter. Tilsett nøtteblandingen og stek under omrøring til alt er gyllent. Synes du tørket muskat og ingefær er et must i kjøttkaker (det er egentlig det) har du det i nå, rører alt sammen og tar pannen av platen.

Mal linfrøene til pulver i en kaffekvern eller lignende. Har du ikke utstyret til det kan du kjøpe knuste linfrø på pose. Bland de sammen med det varme vannet i en liten skål.

Ha bønner, nøtteblandingen og linfrøblandingen over i en kjøkkenmaskin, og kjør til du har en jevn masse. Tilsett potetmel og havregryn til du har en deig du kan forme kjøttkaker av. Smak til med salt og pepper.

Form “kjøttkaker” av deigen og stek de i en panne med litt olje på medium/høy varme til de er gylne, det tar cirka fem minutter på hver side.

2 Comments

  1. Caroline

    Hvis en bruker ferdigkokte bønner, hvor mye trenger en da?

    1. Mari Hult

      2 bokser 🙂

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *