Falafel med greske smaker

Nydelig falafel med soltørka tomat, servert med avokadohummus og tahinisaus. 

Falafel er noe av det beste jeg vet. Her har jeg laget en myk variant der kikertene er kokt på forhånd. For å få de til å holde sammen  under steking så har vi litt mel i deigen.

NB: Både falafelene og hummusen inneholder kikerter, og framgangsmåten er den samme under bløtlegging og koking, så gjør det gjerne i samme prosess. Det er delt opp under deloppskrifter her for de som bare vil benytte litt av oppskriften.

Inspirasjon til oppskriften er hentet fra den fantastiske Chloe Coscarelli.

Ingredienser til to porsjoner: 

  • 1,5 desiliter tørka kikerter
  • 7-8 soltørka tomater
  • 1 kinesisk hvitløk
  • Noen kvaster oregano
  • Noen kvaster koriander
  • 1 teskje spisskummen
  • 1 teskje salt
  • 1 desiliter kikertmel eller hvetemel
  • Olje til steking

Hummus: 

  • 0,5 desiliter tørka kikerter
  • 0,5 kinesisk hvitløk
  • 1 avokado
  • Saften av en halv sitron
  • Salt

Tahinisaus: 

  • 2 spiseskjeer tahini
  • 0,5 desiliter vann
  • Eventuelt litt salt

Framgangsmåte:

Bløtlegg kikertene over natten. Kok dem møre i lettsaltet vann. Sil av vannet.

Bløtlegg tomatene i 20 minutter. Sil av og press ut vannet. Fjern skallet fra hvitløken og del den i litt mindre biter. Grovhakk oregano og koriander.

Ha kikerter, tomater, hvitløk, oregano, koriander, spisskummen og salt i en kjøkkenmaskin, og kjør til du har en jevn masse. Ha blandingen over i en bolle og elt inn melet for hånd. Du skal ha en sammenhengende deig som ikke er for seig. Dekk bollen til med plastfolie og la den stå kaldt i minst 30 minutter.

Varm opp litt olje i en stekepanne. Form boller av deigen, ha de over i stekepannen, press de litt flate, og stek på hver side til de blir gylne – det tar 4-5 minutter.

Hummus: 

Bløtlegg kikertene over natten. Kok dem møre i lettsaltet vann. Sil av vannet, men ta vare på litt av det.

Rens hvitløk og avokado, kast skallet og avokadosteinen.

Ha kikerter, hvitløk, avokado, sitronsaft og salt i en kjøkkenmaskin og kjør til du har en jevn masse. Blir det for tykt kan du tilsette litt av kokevannet til kikertene (et par spiseskjeer holder lenge).

Tahinisaus: 

Visp sammen tahini og vann i en liten gryte. Kok opp under stadig visping, smak til med salt, ta gryten av varmen og la sausen stå til servering.

Server falafel med hummus og tahinisaus, gjerne sammen med litt salat, ris, stekte poteter eller pitabrød.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *