Skoleboller

Vi er på bollekjøret!

Hva er det med boller og mange navn? Da jeg la ut oppskrift på kanelboller/kanel i svingene etc for en liten stund siden ble det skikkelig debatt på facebooksiden til bloggen. Veldig kjekt, men bollene hadde virkelig flere navn enn jeg hadde trodd. Jeg tipper at det samme skjer her også. Jeg har nemlig hørt at disse kalles “skolebrød” litt lenger øst i landet.

Og apropos skolebrød. Opplysningskontoret for brød og korn feirer skolebrødets dag 19. juni 2020! Klikk deg inn på nettsiden for mer fun facts om skolebrød. Jeg mener skoleboller.

Ingredienser til 16 boller:

    • 500 gram hvetemel
    • 100 gram sukker
    • 0,5 teskje salt
    • 1 teskje malt kardemomme
    • 0,5 teskje bakepulver
    • 100 gram vegansk margarin
    • 3,5 desiliter soyamelk
    • 50 gram fersk gjær

Fyll:

    • 4 pakker vaniljedessert (f.eks. alpro) eller vegansk vaniljekrem 
    • 4 spiseskjeer maisstivelse
    • 5 desiliter melis
    • Litt vann
    • 1 desiliter kokosmasse

Framgangsmåte:

Bland halvparten av melet med sukker, salt, kardemomme og bakepulver. Smuldre margarinen i melblandingen. Varm opp melken til den blir lunken, rundt 37 grader. Rør gjæren ut i den, og tilsett melblandingen.

Rør inn mer mel til deigen slipper bakebollen og er passe fast.

Dekk med plast og la deigen heve til dobbel størrelse på et lunt sted, ca. 45-60 minutter.

Fyll/montering: 

Visp sammen vaniljedessert og maisstivelse i en liten bolle.

Forvarm stekeovnen til 200 grader. Kle to stekebrett med bakepapir.

Ha deigen på bakebordet og elt den sammen. Skjær den opp i to like emner. Skjær hvert emne opp i 8 like store biter. Form de til boller med hendene og fordel utover stekebrettene.

Etterhev i 30 minutter.

Lag en dyp grop i midten av hver bolle, og ha i vaniljekremen.

Stek til bollene er gylne, cirka 20 minutter.

Avkjøl før pynting.

Rør sammen melis og passende vann til du har en veldig tykk og fin glasur. Smør glasuren langs kantene på bollene (rundt vaniljekremen), og topp det hele med kokosmasse.

FLERE OPPSKRIFTER PÅ VEGANSKE BOLLER FINNER DU HER. 

15 Comments

  1. Har lagd disse tidligere og de var skikkelig gode. I dag blir det skoleboller til fest i nabolaget! Hehe, lagde 7 stk i stedet for 16 av oppskriften og de ble i overkant stooooore!!!

    1. Mari Hult

      Herlig 🙂 🙂

  2. Er det mulig å bruke tørrgjær også?

    1. Mari Hult

      Jepp, det går helt fint 🙂

  3. Gleder meg til å lage disse i dag 😀 Går det fint å fryse dem?

    1. Mari Hult

      Jepp, det går kjempefint 🙂

  4. Skal man kun ha vaniljekrem sammen med maizena pulver, og vispe for hånd? Har sett flere sier man skal koke det opp for å få stivelsen. Så ble litt usikker:)

    1. Mari Hult

      Stemmer det, det skal ikke koke. Det varmes opp i ovnen under steking 🙂

  5. Disse er kjempe gode! Har laget de flere ganger, og skal nå bake til klassen under et prosjekt om dyrevelferd. De skal få erfare at mat kan være god selv om den ikke inneholder dyr ☺

    1. Mari Hult

      Så herlig å høre! Takk 🙂

  6. Ingeborg

    Ser at du ikke har fått med solbolle! Disse får alle(?)! Barn på skolen den første dagen man ser solen igjen etter mørketiden! 😀

    1. Mari Hult

      ååh for et fint navn og tradisjon 😀

  7. Eva Hanne

    I Grimstad kalles de porker. “Mi har nystegte porker” pleier det å stå på plakaten utenfor et bakeri.
    Skal prøve disse.

    1. Mari Hult

      Herlig 😀 Håper de faller i smak!

  8. Hei! Denne oppskriften er knall god og jeg har laget den flere ganger!
    MEN væske til mel ratioen er helt feil. Jeg bruker nå en annen oppskrift på boller enn denne, fordi 350 ml melk er alt for mye. I den andre jeg bruker er det 250 ml melk og 500 g mel. I tillegg kommer smøret utenom! Her ville jeg gått for 75 g, og ikke 100. Deigen blir alt for våt, og en må spe med mer mel (noe en ikke skal gjøre etter at smøret er tilsatt i gjærbakst). Det er ikke ment som kritikk, bare et velmenende innspill om at oppskriften er “feil” mtp mel melk ratio.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *