Kanel i svingene

Eller kanelboller, kanelknuter… noen bedre?

Desto eldre jeg blir, desto mer setter jeg pris på gjærbakst. Nå går det sjelden en helg forbi uten at jeg finner fram de største bakebollene fra kjøkkenskapet, og okkuperer badegulvet vårt med boller og brett til heving.

I dag står kanelboller på menyen, eller kanel i svingene som min mor lærte oss opp til at de het. Si det høyt for deg selv med en småsnobbete Stavanger-dialekt så vet du hva jeg snakker om.

Bolledeigen kjevles ut, fylles med sukker og kanel, rulles sammen og stekes. På toppen har jeg tatt med et lite lag glasur – dette er slettes ikke nødvendig. Bollene trenger ikke egentlig pynt, og du kan greit ta den raske utveien med å drysse over litt rørsukker.

Ingredienser til 16 boller:

    • 500 gram hvetemel
    • 100 gram sukker
    • 0,5 teskje salt
    • 1 teskje malt kardemomme
    • 0,5 teskje bakepulver
    • 100 gram vegansk margarin
    • 3,5 desiliter soyamelk
    • 50 gram fersk gjær

Fyll:

    • 4 spiseskjeer vegansk margarin
    • Kanel
    • Rørsukker

Glasur: 

    • 4 desiliter melis
    • Litt soyamelk

Framgangsmåte:

Bland halvparten av melet med sukker, salt, kardemomme og bakepulver. Smuldre margarinen i melblandingen. Varm opp melken til den blir lunken, rundt 37 grader. Rør gjæren ut i den, og tilsett melblandingen.

Rør inn mer mel til deigen slipper bakebollen og er passe fast.

Dekk med plast og la deigen heve til dobbel størrelse på et lunt sted, ca. 45-60 minutter.

Ha deigen på bakebordet og elt den sammen.

Fyll/montering: 

Forvarm stekeovnen til 220 grader. Kle to stekebrett med bakepapir.

Kjevle deigen ut til en stor firkant med sider på cirka 40-50 centimeter.

Smør på margarinen og dryss over et godt lag med kanel og sukker.

Begynn på den ene siden og rull deigen inn til en pølse, gjør dette så fast du greier. Ta litt vann langs den siste kanten slik at den holder seg fast inntil.

Skjær rullen opp i stykker med tykkelse på cirka 2-3 centimeter. Fordel disse utover stekebrettene og press de litt ned.

Etterhev i 20-30 minutter.

Stek deretter bollene til de er gylne og fine, cirka 10 minutter per brett.

Glasur: 

Vent til bollene er avkjølt før du har på glasur.

Ha melisen i en liten bolle. Rør inn litt etter litt soyamelk til du har en fin, tyktflytende glasur. Fordel over kanelbollene.

4 Comments

  1. Kathrine Kluge

    Disse ble gode på smak men ble litt tørre. Tror kanskje de ble litt for store. Noen tips? Setter pris på bloggen din

    1. Mari Hult

      Prøv med litt mindre mel neste gang 🙂 Og kanskje gjøre de litt mindre. Dette er en sånn oppskrift som går seg til etterhvert som du lager den noen ganger.

  2. Laget disse i går og de ble helt perfekte! Lette og alt annet enn tørre. Flott oppskrift! 🙂

    1. Mari Hult

      Nå ble jeg glad! Takk for kommentar 😀

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *