Kokebok: Kjøttfrie dager

Årets viktigste kokebok? 

Kjøttfrie dager
KJØTTFRIE DAGER: Klokebok skrevet av selveste Yngve Ekern og Hege Ulstein.

Første gang jeg kom i kontakt med Yngve var da jeg startet å jobbe for Din Mat i Media Norge. Tre dager i uken satt jeg stuet bort på et bibliotek i det gamle Stavanger Aftenblad-bygget sammen med en håndfull kollegaer hvis oppgave var å legge andre journalisters tekster ut på nett. På onsdagen kom artiklene fra mat- og drikkeskribentene inn.

Maaaaari, æ har spart Yngve sin tekst te dææææ, sang min gode kollega Sissel da jeg kom inn døra, og arbeidsdagen fikk en glimrende start. Tekstene fra Adressa var herlige, men de var litt vanskelige å gjøre nettvennlige uten å ødelegge språkleken til Ole Jacob Hoel. Vinlistene fra Geir Salvesen var veldig kjekke å få en forvarsel om for å slippe å komme til tomme hyller, men tabellfunksjonen i publiseringsverktøyet vårt var ikke akkurat en drøm å jobbe med. Open source, vet dere. Artiklene fra Borghild Fiskå i Aftenbladet var som oftest de jeg printet ut og hang opp på kjøleskapet, men når hun kastet med 4-5 oppskrifter uten bilder slik at vi måtte igang med Colorbox hver uke.. Da gikk det på tålmodigheten min løs. Men Yngve sine. Yngve sine artikler var perfekte. Jeg ble dratt rett inn i hans verden – unormalt bra språk, passe politisk ukorrekt, og oppskrifter som slo an uke etter uke etter uke. Jeg tror ikke han husker dette, men på et eller annet tidspunkt sendte jeg ham en fanmail fra det gamle biblioteket.

Noen år fram i tid og vi ble kjent på skikkelig, og jeg har fått sjansen til å jobbe sammen med en av de jeg anser som norges beste journalister, og spesielt når det gjelder mat. Gleden ble derfor stor da jeg fant ut at han hadde konvertert til kjøttfrie hverdager, og da jeg fant ut at han og kona skulle gi ut kjøttfri kokebok ble jeg veldig gira. For Yngve er ikke bare flink selv, han er gift med en skummelt dyktig journalist – Hege Ulstein. Hun er kommentator i Dagsavisen, og jeg tror hun er den siste skribenten i Norge som jeg ville ha havna på svartelisten til. Jeg leste en plass at “mange har mye å lære av Ulstein”, og den påstanden stiller jeg meg lett bak.

En vakker sommerdag i 2010, eller en stygg høstdag – jeg stoler aldri på journalister – bestemte ekteparet i samråd med sine to sønner seg for å kutte kjøttet på hverdagene. Bakgrunnen var i hovedsak at det var det mest effektive de kunne gjøre for miljøet, kjøttindustrien er som kjent miljøversting nummer én både når det kommer til CO2-utslipp, vannforbruk og ødeleggelse av regnskogen. Å pante flasker og resirkulere papp var bare ikke nok lenger. Som de fleste andre jeg har møtt som har kuttet kjøttet, gikk familien først gjennom en periode med masse vegetariske halvfabrikata. Siden dette heller ikke er spesielt miljøvennlig tok de skrittet med å lære seg å lage vegetarmat – og de har vel aldri sett seg tilbake.

Bok har det blitt. Ikke bare kokebok, men også klokebok. Over 184 sider opplyser ekteparet om de skrekkelige forholdene som står bak det svært mange nordmenn ser på som mat, samtidig som de gir råd og hjelp og herlige oppskrifter på grøntfor som alle kan lage. Såklart jeg skulle ønske at boka var uten fisk, egg og melk, men slik jeg ser det er Kjøttfrie dager den viktigste samlingen tekster som har kommet ut på vår side av etikk- og miljødebatten på veldig lenge.

Dere kan bare se for dere min overraskelse da Yngve ringte en kveld for å spørre om jeg ville være med, og en trenger ikke være aviskommentator for å forstå at jeg ville det. Anerkjennelsen av en du har sett opp til i mange år er verdt mye,og jeg tok ikke lett på oppgaven. Etter å ha snakket med Yngve fant vi ut at det var texmex som gjaldt, og jeg prøvde meg fram med litt forskjellige retter som jeg kalte “mandagstaco”. Da jeg var nede i tre favoritter, inviterte jeg min matbloggerkollega Adele og hennes bedre halvdel på testmiddag, og vi kom fram til en vinner.

Jeg er utrolig stolt over å ha en oppskrift på trykk i en så flott bok, spesielt fornøyd er jeg med innledningen “alle skulle hatt en venninne som Mari Hult”.

Boken kan bestilles fra Haugenbok for 399 kroner

Tittel: Kjøttfrie dager – kokebok og veiviser for travle familier som vil spise godt og mer miljøvennlig
Forfatter: Yngve Ekern og Hege Ulstein
Utgitt: 2012

FLERE KOKEBOKANBEFALINGER FINNER DERE HER. 

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *