Belgiske vafler

Veganske, gjærbaserte vafler fra Liege. 

Disse har det tatt meg lang tid å komme fram til. Jeg har ikke funnet en eneste vegansk oppskrift på belgiske vafler som engang har resultert i noe lignende de klassiske vaflene. Målet mitt var gjærbaserte, sprø og tykke vafler, vafler som tåles å trekkes med glasur, spises for seg selv eller toppes med krem og syltetøy.

Litt bakgrunn først:

Betegnelsen belgiske vafler er skikkelig misledende, det er nemlig mange typer av de. Det finnes vafler bra både Brussel og Liege, og den hollandske Stroopwafel regnes også som en belgisk vaffel. Ja, faktisk, så betegnes hollandske vafler generelt veldig ofte som belgiske vafler. Jammen bra de to landene har et fint forhold.

Men tilbake til meg. Vanskelige meg. Jeg ville ha gjærbaserte vafler, men uten eggehviter og det som verre er. Jeg var heller ikke interessert i en fast gjærdeig som jeg måtte kjevle ut før den gikk i vaffeljernet. Var dette for mye forlangt?

Etter et par uke med eksperimentering endte jeg på disse vaflene, som fylt med perlesukker som karamelliserer seg under steking best kan kalles Liege-vafler.

Vel bekomme!

Ingredienser til 8 vaffelplater: 

  • 1 desiliter vegansk margarin
  • 10 gram fersk gjær
  • 0,75 desiliter fingervarmt vann
  • 1,5 spiseskjeer sukker
  • Bittelitt salt
  • 5 desiliter hvetemel
  • 2 teskjeer bakepulver
  • 2 spiseskjeer maisstivelse
  • 1 teskje kanel
  • 2,5 desiliter soyayoghurt naturell
  • 1 teskje vaniljeestrakt
  • 2 desiliter perlesukker
  • Margarin eller olje til steking

Framgangsmåte: 

Smelt margarinen i en liten gryte.

Smuldre opp gjæren i en liten bolle og hell over vann, sukker og salt. La det stå i 15 minutter.

Bland sammen hvetemel, bakepulver, maisstivelse og kanel i en bolle. Lag en grop i midten. Hell i gjærblandingen, soyayoghurt, vaniljeestrakt og smeltet margarin og visp det hele godt sammen. Deigen skal være klissete, blir den for hard kan du ha i litt mer soyayoghurt.

Dekk bollen til med et rent kjøkkenhåndkle og sett til heving i cirka en time. Deigen skal nesten dobles i volum. Vend inn perlesukkeret i deigen.

Varm opp vaffeljernet, fortrinnsvis et belgisk vaffel-jern, og smør det med litt margarin eller olje.

Legg på et par spiseskjeer med deig i midten av jernet, her er det greit å prøve seg litt fram, bare husk at vaflene vokser under steking.

Stek vaflene til de er gylne og fine.

Avkjøl litt på rist før servering.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *