vegansk southwestern mac n cheese oppskrift

Southwestern mac ‘n’ cheese

Fantastisk comfort food fra USA.

Fordelen med å ha begynt å skrive om kokebøker her på bloggen er gleden av å teste ut oppskrifter fra de forskjellige forfatterne. Denne oppskriften er fra en bok jeg vet at mange har gledet seg til, nemlig Forks Over Knives.

Dette er den mac n’cheesen du har laget som jeg liker best, for den smaker minst som mac n’cheese, sa min oppmuntrende mann da han fikk denne servert. Like etterpå forsynte han seg med en god haug til.

Jeg liker tanken med å la grønnsaker spille rollen som vanligvis tas av meieriprodukter. Her lager vi en ostesaus som er basert nettopp på paprika og løk, og med litt cashewnøtter for konsistens og næringsgjær for smak får vi en skummel ostete smak på sausen. Bare bedre.

Ingredienser til to porsjoner: 

  • 2 desiliter sorte bønner
  • 3 desiliter riflet makaroni
  • 1 sjalottløk
  • 1 rød paprika
  • 1 rød chili
  • Olje til steking
  • 1 boks mais
  • 2 teskjeer spisskummin
  • 2 teskjeer chilipulver
  • Litt salt

Saus: 

  • 1 sjalottløk
  • 1 rød paprika
  • 3 spiseskjeer cashewnøtter
  • 1 spiseskje tahini
  • 2 desiliter næringsgjær
  • Eventuelt litt vann

Framgangsmåte: 

Bløtelegg bønnene over natten eller i minst 8 timer og kok de møre. Hell av vannet.

Kok makaronien til al dente-konsistens. Sil av vannet.

Rens løk, paprika og chili og skjær de i mindre biter.

Varm opp oljen til medium varme i en stekepanne. Ha i løk, paprika og chili og stek til alt er gyllent. Ha i kokte bønner, mais, spisskummin og chilipulver, og stek noen minutter til. Smak til med salt.

Saus og montering: 

Forvarm stekeovnen til 220 grader. Finn fram en medium stor ildfast form.

Rens løk og paprika, og ha de over i en kjøkkenmaskin eller blender sammen med nøtter, tahini og næringsgjær. Kjør på høy hastighet til du har en helt jevn blanding. Spe eventuelt med litt vann for å få en litt mer flytende konsistens, men vær forsiktig så det ikke blir for tynt.

Hell sausen over i pannen med grønnsakene. Bland det hele godt sammen.

Vend inn makaronien, smak til med salt.


Ha alt over i den ildfaste formen.

Stek til det blir gyllent på toppen – cirka 20 minutter. Server rykende varmt.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *