Risottokaker

Fasjonabel restemat. 

Hver gang vi har risottorester så lager jeg disse kakene. Har du rester kan du hoppe rett til nederste delen av framgangsmåten, men for ordens skyld har jeg lagt ved en god oppskrift på en enkel risotto. Tilsett gjerne noen grønnsaker etter smak, bare pass på at du skjærer de i små biter.

Risottokaker er risky business, for de kan være litt utfordrende å få til å holde formen. To regler du kommer langt med:

    1. Ikke ha i mer væske enn du trenger i risottoen. Når riskornene er møre er det nok. Spe med litt og litt væske som hele tiden får koke inn så har du kontroll.
    2. Vær tålmodig når du former kakene. Bruk heller litt ekstra tid på å passe på at de er faste og fine dersom du er i tvil. Snu de også svært forsiktig i ovnen.

Ingredienser til to porsjoner: 

    • 1 sjalottløk
    • 0,5 kinesisk hvitløk
    • 3-4 spiseskjeer olje til steking
    • 2 desiliter risottoris
    • 1 desiliter vegansk hvitvin
    • 4-5 desiliter grønnsakskraft (varm)
    • 1 spiseskje vegansk margarin
    • 2 spiseskjeer nærginsgjær
    • Eventuelt litt salt
    • 2 desiliter brødsmuler til panering

Framgangsmåte: 

Finhakk sjalottløk og hvitløk.

Varm opp oljen til medium varme i en gryte. Stek sjalottløk og hvitløk gyllent og bland inn risen. La det hele steke et par minutter til før du heller på hvitvin. La vinen koke inn, spe deretter med grønnsakskraften. La den koke inn for hver gang du heller på.

Når riskornene er møre trenger du ikke mer væske. Ta gryten av platen og vend inn margarin og næringsgjær. Smak eventuelt til med litt salt også.

Ha risottoen over i en bolle og sett den kaldt slik at den får sette seg.

Før risottokakene skal stekes forvarmer du stekeovnen til 200 grader, og smører en mellomstor ildfast form med olje.

Fordel brødsmulene utover en tallerken.

Del risottoen inn i fire like deler, og form hver til en bolle som du trykker forsiktig ned. Pass på å få fine og faste “burgere” her, da løsner de ikke under steking.

Vend forsiktig i brødsmulene (på begge tider) og legg over i formen.

Stek i 15 minutter, ta formen ut og vend forsiktig kakene over på andre siden. Stek i 10 minutter til, eller til kakene begynner å bli gylne. Server med en gang, gjerne med litt søt chilisaus.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *