

Engelske scones
Luftige scones med sitronsmak.
Gode, luftige engelske scones med clotted cream har jeg bare fått servert en gang, før vi ble veganere, foran peisen, på et gammelt, engelsk hotell i Bath. Selvfølgelig med en skikkelig god kopp te til. Så gode var de, at de ødela hele mitt forhold til scones. Glimrende når det skjer. Jeg har prøvd og prøvd å bake luftige scones hjemme, men det har bare blitt merkelige klumper. Jeg var derimot ikke overbevist da Lauren Ulm la ut sin oppskrift, men bildene motiverte meg til å gjøre et forsøk. Fangirl som jeg er, så legger jeg rett og slett hennes originale oppskrift. Et par kommentarer.
-
- Ser ofte kommentarer om at Nutana er det eneste veganske margarinet som funker til bakst. Selv har jeg utelukkende positive erfaringer med Alpro sitt, som også er brukt i disse sconesene
-
- Clotted cream har ikke så mye med denne ostekremen å gjøre (utenom utseendet), men det gjør ingen ting – den passer utmerket på sconesene
Ingredienser til cirka 10 scones:
-
- 1 sitron
-
- 5 desiliter hvetemel + ekstra til utbaking
-
- 2,5 teskjeer bakepulver
-
- 0,5 teskje salt
-
- 50 gram vegansk margarin
-
- 3 spiseskjeer lønnesirup
-
- 1,2 desiliter soyamelk
Til pensling:
-
- 2 desiliter melis
-
- 1 spiseskje soyamelk
Ostekrem:
-
- 4 spiseskjeer vegansk margarin
-
- 4 spiseskjeer vegansk kremost naturell
-
- 2 spiseskjeer melis
-
- Friske bær eller syltetøy til servering
Framgangsmåte:
Forvarm stekeovnen til 200 grader. Kle et stekebrett med bakepapir.
Riv sitronskallet og press ut saften.
Bland sammen sitronskall, hvetemel, bakepulver og salt i en bolle. Ha i margarinen og smuldre denne inn i det tørre med fingrene.
Bland sammen halvparten av sitronsaften, lønnesirup og soyamelk, og hell det over i de tørre ingrediensene. Bland deigen raskt sammen, det går greit å bruke hendene her.
Ha godt med mel på kjøkkenbenken og velt deigen over. Elte den et par ganger så den blir smidig. Kjevle deretter ut deigen, la den være mellom 1,5 og 2 centimeter tykk. Trykk ut runde scones med en rund form eller et glass, de bør være mellom 4 og 5 centimeter tykke.

Legg sconesene med litt avstand mellom på stekebrettet.
Pensling og steking
Bland sammen resten av sitronsaften, melis og soyamelk. Pensle sconesene med blandingen.
Bak de deretter i ovnen til de såvidt er gylne, det går kjapt – 12-15 minutter er nok.

Ostekrem:
Bland sammen margarin, kremost og melis til du får en jevn, smørbar konsistens.
Server scones lune med ostekrem og blåbær/syltetøy, eventuelt hjemmelaget lemon curd.
