

Chana samosa
Herlige samosaer fylt med krydra poteter og kikerter.
Oppgave: Lage mat til mor og far i Frankrikes dårligste utstyrte kjøkken. Handle alle råvarene selv i en butikk der ingenting er merket på andre språk enn fransk. Finne på meny som passer til lavkarbo mor og krydder-skeptisk far.
Selvfølgelig klarte jeg ikke å løse oppgaven. Løsningen ble å lyge til både mor og far om ingrediensene, og så sette igang med det jeg hadde av råvarer og utstyr!
Med utgangspunkt i min venninne Adele sin samosaoppskrift oppstod disse skjønnasene. Byttet ut selskapserter med kikerter, og krydret med det jeg fant. Resultatet ble meget bra, og selv om far spiste krydder og mor gjennomskuet både hvetemel og poteter så ble dette en stor suksess.

Ingredienser til 8 samosa:
- 1 desiliter tørka kikerter (kan erstattes av to desiliter fra boks – da dropper du bløtlegging og koking)
- 4 medium poteter
- 1 sjalottløk
- 0,5 teskje gurkemeie
- 0,5 teskje garam masala
- 0,5 teskje spisskummin
- 0,5 teskje tørka koriander
- 0,5 teskje chilipulver
- Salt
- Noen kvaster frisk koriander
Samosadeig:
- 2,5 desiliter hvetemel
- 1 spiseskje semulegryn (kan erstattes med en spiseskje hvetemel)
- 2,5 spiseskjeer nøytral olje
- 0,75 desiliter lunkent vann
- Eventuelt litt ekstra vann til pensling
- 0,5-1 liter olje til fritering
Framgangsmåte:
Bløtlegg kikertene over natten. Kok de deretter møre i nytt, lettsaltet vann.
Skjær potetene opp i små terninger og kok de møre i godt med vann.
Finhakk løk. Bland sammen kikerter, potetterninger, løk og krydder i en bolle. Smak deg til med krydder, og ta gjerne litt hardt i.

Samosadeig og montering:
Rør sammen hvetemel, semulegryn, olje og vann i en bolle, rør til du får en smidig deig. Det er ikke nødvendig å tilsette mer mel. Kna deigen godt, form den til en ball, dekk bollen til med plastfolie og la den hvile i kjøleskapet i minst femten minutter.

Ha deigen ut på benken og form den til en pølse. Den den i fire like deler.
Form en bolle av hver av de, og kjevle ut til en runding.

Del denne i to på tvers, og legg et par spiseskjeer fyll midt på hver del. Brett deigen sammen, pass på at samosaen blir uten sprekker.

Klem sammen i alle skjøtene så det ikke løsner. Om det trengs, kan du pensle kantene med
litt vann, men dette bør ikke være nødvendig.
Varm opp oljen i en liten kjele. Pass på at du har lokk og et par rene kjøkkenhåndklær tilgjengelig – en kan aldri være for forsiktig når en friterer. Bruk kjøkkenredskap i tre, stål eller silkon -ikke plast – når du friterer.
Når oljen er varm, legger du i så mange samosaer du får plass til og lar de fritere
på middels høy varme til de er gyllenbrune. Snu de underveis om de ikke dekkes helt av oljen.

Løft de forsiktig ut og la fettet renne av på kjøkkenpapir eller et rent kjøkkenhåndkle.

Tips: Samosaene kan også stekes i ovnen. Pensle de med litt olje og stek de på 220 grader i 15-20 minutter til de er gylne og fine.