Saftige brownies

Kjempeenkle og kjempegode brownies uten egg. 

Veganske brownies er et kapittel som aldri helt blir ferdigskrevet. Er det ikke det ene, så er det det andre. Jeg kjenner knapt en veganer som ikke har kastet langpanne etter langpanne med klissete og smakløs kakedeig i jakten på perfekte brownies.

Selv har jeg funnet en favoritt med kokosolje og linfrø, men den må oppbevares i kjøleskap, og rakner litt i romtemperatur. Jeg har også med stor suksess bakt brownies med bønner, som ingen har noen å utsette på, men som folk blir skeptiske til i etterkant når de hører om ingrediensene.

Denne oppskriften er derfor one in a million, i alle fall føles det slik. For den krever ingen triks, ingrediensene er noe alle veganere har i hus til vanlig. Kaken skremmer ikke vekk skeptikere, og den smelter ikke i romtemperatur. Du baker den på under en time, og den holder seg fint i kjøleskapet i en uke etterpå.

Triks? Ingen. Absolutt ingen. Men ikke takk meg, takk den fantastiske forfatteren av Vegan Junk Food, og takk min venninne Cathrine for å oversette den til norske mål. Jeg har redusert saltbruken litt, samt økt på litt med sjokolade – ellers er oppskriften helt den samme.

Ingredienser til en liten langpanne: 

    • 1,8 desiliter soyamelk
    • 1 spiseskje eplecidereddik
    • 1,8 desiliter solsikkeolje
    • 4 desiliter sukker
    • 5 desiliter hvetemel
    • 1,2 desiliter kakaopulver
    • 1 teskje natron
    • 1 teskje vaniljesukker
    • 0,5 teskje salt
    • 200 gram vegansk sjokolade
    • Eventuelt valnøtter

Framgangsmåte: 

Forvarm stekeovnen til 180 grader. Kle en ildfast form på cirka 20*30 centimeter med bakepapir.

Visp sammen soyamelk og eddik i en liten bolle. La det stå i et par minutter, ha deretter i olje og sukker.

I en større bolle siler du  hvetemel, kakaopulver, natron, vaniljesukker og salt. Visp raskt i de våte ingrediensene.

Finhakk sjokoladen og vend denne forsiktig inn til slutt. Bruker du valnøtter også har du disse i samtidig.

Ha røren over i formen, glatt den til på toppen.

Stek i cirka 35 minutter. Trepinnetesten er no go her, for kaken skal ikke være helt gjennomstekt.

Avkjøl kaken i kjøleskap. Skjær opp i biter før servering, dryss eventuelt litt melis over.

Tips: Brownies smaker godt med pisket havrekrem eller vaniljeis av soya.

17 Comments

  1. Veldig bra oppskrift, men du har glemt å nevne sukker lengre ned i oppskriften 😉

    1. Mari Hult

      Det står jo der sammen med oljen 🙂

  2. Må det være soyamelk, eller kan jeg bruke havre?

    1. Mari Hult

      Jeg har aldri prøvd med en annen type melk, men vil anta at det går bra 🙂

      1. Margit

        Jeg tror det er viktig å bruke soyamelk, siden den reagerer på eddiken og blir som kulturmelk! Det skaper en bakteriekultur som er viktig for smaken og luftigheten, og det er derfor man har i eddik når man ikke baker med egg:) Men jeg kan ikke kjemien bak dette, så om dere lurer på det bør dere spørre noen andre

  3. Er det en grunn til at det er mindre melk i denne oppskriften vs. Cathrine sin? Synes røren ble litt tykk. Men håper smaken blir bea for det 🙂

    1. Mari Hult

      Jeg synes den ble bedre slik 🙂

      1. Skjønner 🙂 Den ble kjempegod!!

  4. Karen Crist

    Hello, can you translate this delicious looking brownie recipe to English for me?
    Thank you

  5. Marit Abelseth

    Hei 🙂 Lurte bare på hvilken soyamelk du bruker i denne oppskriften?

    1. Marit Abelseth

      Og er det kakaopulver som i sånn rett i koppen kakao du mener?
      Eller bakekakao?

      1. Mari Hult

        Bakekakao 🙂

    2. Mari Hult

      Jeg pleier å bruke alpro sin blå i bakst, men det fungerer også greit med den uten sukker. Eller andre merker da 🙂

  6. Det fungerer helt fint med feks havremelk

    Jeg synes dette er den beste oppskriften jeg har prøvd og jeg synes kaken er best dagen etter. Kan fryses og «spises rett fra fryseren»

    1. Mari Hult

      Herlig! Takk for kommentar og veldig gode innspill 🙂

  7. Hei. Er det mulig å nytte ut eplecidereddik med hvitvinseddik?

    1. Mari Hult

      Jeoo 🙂

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *