

Gazpacho
Sommersuppe som best serveres iskald.
Gazpacho… Nydelig kald suppe laget av modne tomater. Skikkelig sommermat! I suppen finner vi også halvgammel loff, hvitløk, eddik og olivenolje.
Hemmeligheten ligger i tomatene. De må være av høy kvalitet – og de må være modne. Er de i orden så går resten av seg selv.
Denne suppen er god å spise som lunsj i sommervarmen. Jeg pakker den gjerne med i kjølebagen i bilen om vi skal på tur. Suppen er mettende og avkjølende, i tillegg er den veldig god.
Gazpacho er også en lettvint forrett – du kan lage den flere timer i forveien og oppbevare den kaldt mens du gjør klar resten av maten. Jeg har også servert gazpacho i bittesmå porsjoner som fingermat, det er også en sikker vinner.
Ingredienser til fire porsjoner:
-
- 1 stor skive loff, gjerne daggammel
-
- 1 kilo modne tomater
-
- 0,5 kinesisk hvitløk eller 3 fedd
-
- 2 teskjeer salt
-
- 1 spiseskje hvitvinseddik eller sherryeddik
-
- 1 teskje sukker
-
- 1 teskje spisskummen
-
- 1 desiliter olivenolje
Framgangsmåte:
Skjær skorpene av loffen. Bløtlegg den deretter i vann i et lite minutt. Press ut vannet så godt du kan, og ha den bløte loffen over i en kjøkkenmaskin eller blender. Rens det harde stilkfestet av tomatene, del dem i fire og ha alle bitene i kjøkkenmaskinen. Tilsett hvitløk, salt, eddik, sukker og spisskummen.
Kjør blandingen på høy hastighet til den er jevn. Hell deretter i olivenoljen i en tynn stråle. Smak eventuelt til med mer salt, eddik, sukker, spisskummen og olivenolje.
Sil suppen gjennom en finkornet sil (slik blir du kvitt tomatfrøene).
Hell over i en mugge eller skål, og sett suppen kaldt fram til servering.