veganske grillspyd oppskrift

Grillspyd i søtsur saus

Kjempegode grillspyd med ananas og hjemmelaget seitan. 

Denne oppskriften er inspirert av en i den fabelaktige kokeboken Chloe’s Kitchen, og passer utrolig bra til grillfesten.

Nøkkelen til den flotte smaksopplevelsen er kombinasjonen av salt, hjemmelaget seitan, ananas – som nesten karameliseres på grillen – og søtsur saus, som gir det hele en god smak av det asiatiske kjøkken.

Du kan kjøpe seitan på glass i både internasjonale matbutikker og helsekostbutikker, men jeg synes det er mye bedre å lage den selv. Hemmeligheten er todelt; bruk god tid på å kna deigen og bruk god tid på å la den trekke i kokende vann.

Resultatet er et veldig kjøttaktig produkt, som passer kjempegodt til marinader og grilling.

Tips: Grillspydene smaker også kjempegodt med barbecuesaus til.

Ingredienser til fire grillspyd: 

    • En halv ananas
    • 1 paprika
    • 4 cherrytomater
    • 4 grillspyd

Seitan: 

    • 1,5 desiliter glutenmel
    • 1 desiliter vann
    • 5 desiliter grønnsakskraft
    • 3 spiseskjeer soyasaus

Søtsur saus:

    • 0,5 desiliter vann
    • 1 desiliter brunt sukker
    • 0,5 desiliter eplesidereddik
    • 0,5 desiliter soyasaus
    • 3 spiseskjeer ketchup
    • 2 spiseskjeer maisstivelse

Framgangsmåte: 

Skjær skallet av ananasen og skjør den i terninger på cirka 1,5-2 centimeter). Skjær paprika i biter.

Seitan: 

Bland sammen glutenmel og vann i en bolle. Elt det i fem minutter, tålmodighet er hemmeligheten, til du har en fast, seig masse som holder seg godt sammen. Blir det for vått kan du spe på med litt glutenmel.

Press deigen så flat du klarer, én centimeter tykkelse er fint.

Kok oppkraft og soyasaus i en gryte. Ha i glutendeigen og sett på lokk. La det småkoke i en halvtime. Ta deretter av lokket, snu glutendeigen og la det småkoke i en halvtime til. Løft deigen opp av gryten og avkjøl litt.

Søtsur saus: 

Ha alle ingrediensene i en liten gryte. Visp sammen, og kok opp under omrøring. Når det har kokt noen minutter vil sausen tykne en del, da er den ferdig. Ta gryten av varmen og ha sausen over i en skål.

Montering: 

Bløtlegg grillspydene i vann i 10 minutter før du begynner monteringen.

Skjær seitane i biter på cirka samme størrelse som ananasen.

Fordel ananas, paprika, tomater og seitan på spyd. Pensle de godt med søtsur saus.

Når grillen er klar så grilles de i et par minutter på hver side, tiden avhenger av varmen på grillen. Pensle med mer søtsur saus under grilling.

Server grillspydene varme, gjerne sammen med ris.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *