

Sopp Stroganoff
En aldeles herlig gryterett med sopp, sennep og fløte. Kjempegod – og rask – familiemiddag.
Alle liker sopp! Herlig smak, god konsistens og en egen evne til å finne sin plass i alle middagsretter.
Hemmeligheten bak å få gryteretter med sopp gode er å bruke flere soppslag. Jeg elsker kombinasjonen aromasopp og shitakesopp, champinjong er greit å bruke for å få opp volumet og østerssopp gir en noe kraftigere smak. Dersom du vil spandere på deg litt ekstra smak i retten anbefaler jeg å bløtlegge noen tørka steinsopper i litt varmt vann, og bruke både soppen og vannet i retten.
På bildet har jeg servert retten med potetstappe, men det fungerer fint både med ris og pasta også.
Ingredienser til fire porsjoner:
- 1 sjalottløk
- 2 hvitløksfedd
- 400 gram sjampinjong
- 400 gram aromasopp
- 200 gram shitakesopp
- 200 gram østerssopp
- 4 spiseskjeer olje til steking
- 1 teskje paprikapulver
- 2 spiseskjeer soyasaus
- 1 spiseskje sennep
- 1 desiliter hvitvin til matlaging
- 1 desiliter grønnsakskraft eller vann med buljongpulver
- 2,5 desiliter matfløte av soya eller havre
- Salt og pepper
- Noen kvaster timian
Framgangsmåte:
Rens og finhakk sjalottløk og hvitløk. Skjær soppen i terninger og biter som er cirka én centimeter lange.
Varm opp halvparten av oljen til medium varme i en gryte. Ha i sjalottløk og hvitløk og vend på dem til de er gylne. Ha i soppen og resten av oljen. Dryss over paprikapulver. Rør det hele sammen og la det surre noen minutter. Ha deretter i soyasaus, sennep og hvitvin og la det koke til hvitvinen er helt absorbert. Hell deretter i grønnsakskraft og la det småkoke noen minutter til. Hell i fløte og la det koke opp. Smak til eventuelt litt mer salt samt pepper, og klipp i litt frisk timian helt til slutt.
Server sopp stroganoff med potetstappe, ris eller pasta.
Hei! Tror du det går bra å erstatte hvitvinen med hvitvinseddik?
Trenger ikke så mye da, 50/50 med vann f.eks. Men ja, går bra det 🙂
Prøvde den som søndagsmiddag og er bare helt forelsket – så godt 👌
Så herlig å høre! Takk!