vegansk sopp stroganoff oppskrift

Sopp Stroganoff

En aldeles herlig gryterett med sopp, sennep og fløte. Kjempegod – og rask – familiemiddag.
Alle liker sopp! Herlig smak, god konsistens og en egen evne til å finne sin plass i alle middagsretter.

Hemmeligheten bak å få gryteretter med sopp gode er å bruke flere soppslag. Jeg elsker kombinasjonen aromasopp og shitakesopp, champinjong er greit å bruke for å få opp volumet og østerssopp gir en noe kraftigere smak. Dersom du vil spandere på deg litt ekstra smak i retten anbefaler jeg å bløtlegge noen tørka steinsopper i litt varmt vann, og bruke både soppen og vannet i retten.

På bildet har jeg servert retten med potetstappe, men det fungerer fint både med ris og pasta også.

Ingredienser til fire porsjoner: 

  • 1 sjalottløk
  • 2 hvitløksfedd
  • 400 gram sjampinjong
  • 400 gram aromasopp
  • 200 gram shitakesopp
  • 200 gram østerssopp
  • 4 spiseskjeer olje til steking
  • 1 teskje paprikapulver
  • 2 spiseskjeer soyasaus
  • 1 spiseskje sennep
  • 1 desiliter hvitvin til matlaging
  • 1 desiliter grønnsakskraft eller vann med buljongpulver
  • 2,5 desiliter matfløte av soya eller havre
  • Salt og pepper
  • Noen kvaster timian

Framgangsmåte: 

Rens og finhakk sjalottløk og hvitløk. Skjær soppen i terninger og biter som er cirka én centimeter lange.

Varm opp halvparten av oljen til medium varme i en gryte. Ha i sjalottløk og hvitløk og vend på dem til de er gylne. Ha i soppen og resten av oljen. Dryss over paprikapulver. Rør det hele sammen og la det surre noen minutter. Ha deretter i soyasaus, sennep og hvitvin og la det koke til hvitvinen er helt absorbert. Hell deretter i grønnsakskraft og la det småkoke noen minutter til. Hell i fløte og la det koke opp. Smak til eventuelt litt mer salt samt pepper, og klipp i litt frisk timian helt til slutt.

Server sopp stroganoff med potetstappe, ris eller pasta.

4 Comments

  1. Hei! Tror du det går bra å erstatte hvitvinen med hvitvinseddik?

    1. Mari Hult

      Trenger ikke så mye da, 50/50 med vann f.eks. Men ja, går bra det 🙂

  2. Prøvde den som søndagsmiddag og er bare helt forelsket – så godt 👌

    1. Mari Hult

      Så herlig å høre! Takk!

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *