

Chiligryte med søtpotet og hvite bønner
Rask og enkel chili sin carne.
Jeg foretrekker alltid å kjøpe tørka bønner, bløtlegge dem over natten og koke opp på egenhånd, men i denne retten er det lov å jukse med en boks hvite bønner. Husk nemlig på at hermetiske bønner er både dyrere og mindre miljøvennlig, og i enkelte retter lider smaken også. Det gjør den imidlertid svært lite her, da bønnene koker sammen med et fyrverkeri av andre smaker, som alle hjelper med å sette sitt eget preg på retten.
Oppskrifter ber om en chipotle, dette er en røkt jalapeños, som bidrar med en herlig smak til retten. Chipotle finner du tørka i grønnsaksdisken i godt assorterte dagligvarebutikker, og hermetisk (gjerne i adobosaus) i mange asiatiske matbutikker. Får du ikke fatt i det kan den byttes ut med en vanlig jalapeños, gjerne med en teskje røkt paprikapulver.
Tips: Chiligryten smaker nydelig servert sammen med nybakt maisbrød. Rør sammen røren før du starter på chiligryten, og så baker det seg ferdig i ovnen mens du gjør klar resten av middagen.
Ingredienser til fire porsjoner:
- 2 desiliter tørka eller 1 boks (ca 4 desiliter) hvite bønner
- 2 medium søtpoteter
- 1 sjalottløk
- 1 kinesisk hvitløk, eventuelt 4 hvitløksfedd
- 1 chipotle
- 2 spiseskjeer olje til steking
- 1 teskje chilipulver
- 1 spiseskje spisskummin
- 6 desiliter grønnsakskraft eller vann med buljongterning
- 1 boks knuste tomater (cirka 3,3 desiliter)
- Salt
- 1 lime
- Noen kvaster frisk koriander
Framgangsmåte:
La bønnene ligge i godt med vann over natten. Hell av vannet og kok opp bønnene i nytt, lettsaltet vann. La de koke i 30 minutter. Sil av vannet. Dette steget dropper du om du bruker hermetiske bønner.
Skrell søtpotetene og skjær de i terninger på cirka én centimeter. Grovhakk løk, finhakk hvitløk og chipotle.
Varm opp en gryte til medium/høy varme. Ha i oljen. Tilsett søtpotet og løk og stek i noen minutter under omrøring. Ha i hvitløk og chipotle, og rør det hele godt sammen. Hell på chilipulver og spisskummen og la det frese i noen minutter.
Hell på bønner, grønnsakskraft og tomater, og la det hele koke opp. Skru deretter ned varmen og la det småkoke til søtpotetbitene er møre, det tar 10-15 minutter.
Smak til med salt og limesaft.
Grovhakk koriander og rør inn i gryten rett før servering.
Chiligryten smaker helt nydelig sammen med nybakt maisbrød.