vegansk chili sin carne oppsrkift

Chiligryte med søtpotet og hvite bønner

Rask og enkel chili sin carne. 

Jeg foretrekker alltid å kjøpe tørka bønner, bløtlegge dem over natten og koke opp på egenhånd, men i denne retten er det lov å jukse med en boks hvite bønner. Husk nemlig på at hermetiske bønner er både dyrere og mindre miljøvennlig, og i enkelte retter lider smaken også. Det gjør den imidlertid svært lite her, da bønnene koker sammen med et fyrverkeri av andre smaker, som alle hjelper med å sette sitt eget preg på retten.

Oppskrifter ber om en chipotle, dette er en røkt jalapeños, som bidrar med en herlig smak til retten. Chipotle finner du tørka i grønnsaksdisken i godt assorterte dagligvarebutikker, og hermetisk (gjerne i adobosaus) i mange asiatiske matbutikker. Får du ikke fatt i det kan den byttes ut med en vanlig jalapeños, gjerne med en teskje røkt paprikapulver.

Tips: Chiligryten smaker nydelig servert sammen med nybakt maisbrød. Rør sammen røren før du starter på chiligryten, og så baker det seg ferdig i ovnen mens du gjør klar resten av middagen.

Ingredienser til fire porsjoner: 

  • 2 desiliter tørka eller 1 boks (ca 4 desiliter) hvite bønner
  • 2 medium søtpoteter
  • 1 sjalottløk
  • 1 kinesisk hvitløk, eventuelt 4 hvitløksfedd
  • 1 chipotle
  • 2 spiseskjeer olje til steking
  • 1 teskje chilipulver
  • 1 spiseskje spisskummin
  • 6 desiliter grønnsakskraft eller vann med buljongterning
  • 1 boks knuste tomater (cirka 3,3 desiliter)
  • Salt
  • 1 lime
  • Noen kvaster frisk koriander

Framgangsmåte: 

La bønnene ligge i godt med vann over natten. Hell av vannet og kok opp bønnene i nytt, lettsaltet vann. La de koke i 30 minutter. Sil av vannet. Dette steget dropper du om du bruker hermetiske bønner.

Skrell søtpotetene og skjær de i terninger på cirka én centimeter. Grovhakk løk, finhakk hvitløk og chipotle.

Varm opp en gryte til medium/høy varme. Ha i oljen. Tilsett søtpotet og løk og stek i noen minutter under omrøring. Ha i hvitløk og chipotle, og rør det hele godt sammen. Hell på chilipulver og spisskummen og la det frese i noen minutter.

Hell på bønner, grønnsakskraft og tomater, og la det hele koke opp. Skru deretter ned varmen og la det småkoke til søtpotetbitene er møre, det tar 10-15 minutter.

Smak til med salt og limesaft.

Grovhakk koriander og rør inn i gryten rett før servering.

Chiligryten smaker helt nydelig sammen med nybakt maisbrød.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *