

Engelske muffins
Perfekt søndagsfrokost!
Engelske muffins er ikke fancy muffins som du steker i muffinsform, men er et superlettvint alternativ til rundstykker til frokost. Du trenger nemlig ikke å bruke tid på trille ut rundstykker, men kan bare kjevle ut deigen og trykke ut runde muffins med en rund kake-kutter eller et glass.
Resultatet blir noen luftige, rundstykkelignende emner som snus etter halv steketid.
Tips: Har du engelske muffins igjen til kveldsmat eller neste dag så smaker de kjempegodt om du skjærer de i to og rister de.
Ingredienser til cirka 16 muffins:
-
- 2,5 desiliter lunka vann (litt over fingervarmt)
-
- 1 teskje tørrgjær
-
- 1 spiseskje sukker
-
- 3 spiseskjeer vegansk margarin (bruk et som egner seg til baking, unngå Munsterland)
-
- 5 desiliter hvetemel
-
- 1 teskje salt
-
- Litt vann
-
- 0,5 desiliter maismel/polentamel
-
- Eventuelt litt olje til steking
Framgangsmåte:
Rør sammen vann, tørrgjær og sukker i en liten bolle. La det stå til gjøren er oppløst, cirka fem miutter. Ha i margarin og la det stå noen minutter til.
Ha hvetemel og salt i en større bolle. Rør det sammen, lag en grop i midten og hell i gjærblandingen. Rør det sammen og elt deigen godt, bruk minst fem minutter på dette. Tilsett litt mer hvetemel om den er klissete.
Dekk bollen til med plastfolie eller et rent kjøkkenhåndkle, og la deigen heve en lun plass i cirka en time.
Planlegger du å ovnsbake muffinsene kan du nå forvarme stekeovnen til 200 grader og kl eet stekebrett med bakepapir.
Dersom du vil steke de i panne kan du varme opp oljen til medium/høy varme.
Kjevle deigen utover en lett melet bakebenk, deigen skal bli cirka én centimeter tykk. Bruk en rund kake-kutter på cirka 6-8 centimeter til å skjære ut rundinger.
Ha litt vann i en skål, maismel/polentamel i en annen.
Varm opp oljen til medium/høy varme i en stekepanne.
Vend de runde deigbitene først i vannet, deretter i maismelet, før du har dem over på stekebrett eller i panne. Gjenta med alle bitene.
-
- I stekeovnen har du muffinsene midt i stekeovnen i cirka 15 minutter. Snu dem etter halve tiden så de blir flate på begge sider.
-
- I stekepanne steker du muffinsene i 6-8 minutter på hver side, de skal bli gylne og heve litt. Snu dem ofte så de ikke blir brent.
Server engelske muffins lune, gjerne med litt vegansk margarin og nyrørt syltetøy.