Marsipankake

Vegansk festkake uten melk og egg!

Våren og forsommeren er tiden for de store anledninger; konfirmasjoner, bryllup og 17. mai kommer på rekke og rad de neste månedene.

En vegansk festkake er på sin plass, og den festligste av de alle er jo marsipankaka. Den er hovedgjesten på ethvert kakebord, og ofte den ene kaken som blir outsourcet til er profesjonelt konditori, og dermed den siste kaken vi veganere i det hele tatt tar oss bryet til å spørre om er bakt uten egg og melk. Men ikke nå lenger! Etter flere runder med forskjellige kaker basert på min forrige marsipankakeoppskrift, har jeg nå kommet et godt stykke lenger på å lage den perfekte marsipankake. En del av oppskriften er lik, men teknikken er mye bedre.

Ingredienser til én kake: 

 • Vegansk margarin til smøring av kakeformer
 • Hvetemel til meling av kakeformer
 • 350 gram hvetemel
 • 240 gram sukker
 • 2 teskjeer bakepulver
 • 2 teskjeer vaniljesukker
 • 4 desiliter soya- eller rismelk
 • 1,6 desiliter nøytral matolje

Vaniljekrem: 

 • 100 gram sukker
 • 3 spiseskjeer maisstivelse
 • 0,5 vaniljestang
 • 5 desiliter soyamelk

Pynt og montering: 

 • 1 desiliter soyamelk til dynking
 • 1 pakke vispet havrekrem
 • 0,5 desiliter bringebærsyltetøy
 • Melis
 • Vegansk marsipanlokk eller 500 gram vegansk marsipan
 • Friske blåbær og bringebær
I tillegg trenger du et ark matpapir til pyntingen. 

Framgangsmåte: 

Forvarm stekeovnen til 185 grader. Smør og mel to like kakeformer på mellom 20 og 25 centimeter i diameter. Har du ikke to like, så går det an å steke kaken i to omganger, eller å bruke en langpanne. Smør og mel formene.

Vei opp de mel og sukker, og sil over i en bakebolle sammen med bakepulver og vaniljesukker. I en mindre bolle blander du sammen melk og olje. Hell de våte ingrediensene over i de tørre, og visp røren raskt og kraftig sammen. Dette bør ta maks et minutt.

Fordel røren i formene.

marsipankake1

 

Stek i 20 minutter. Avkjøl kakene i formene i ti minutter, før du løfter dem over på en rist.

marsipankake2

Pass på at de er helt avkjølt før du begynner med montering og pynting.

Vaniljekrem: 

Rør sammen sukker og maisstivelse i en gryte. Del vaniljestangen i to på langs og ha i. Rør til slutt i melken, og kok langsomt opp under omrøring (viktig, så du ikke brenner kremen). Så snart den begynner å koke merker du at blandingen tykner. La den småkoke noen minutter mens du fortsatt røren, før du tar gryten av varmen. Avkjøl kremen i kjøleskap før bruk, da vil den tykne mer.

marsipankake3-vaniljekrem

Pynt og montering: 

Lirk forsiktig kakebunnen ut av formen, og del forsiktig de i to horisontalt. Hell melken over i en dyp tallerken.

Gjør klar fatet du vil ha kaken på.

Dypp forsiktig den siden som ble skjært av den ene kakebunnen i melken (altså ikke den harde siden). Legg den over på fatet – den tørre siden ned. Smør på havrekrem, men spar to spiseskjeer av kremen til pynting av toppen på kaken.

Gjenta melkedynking med den andre delen av kakebunnen. Legg den forsiktig over den andre bunnen med den harde siden ned.

Smør syltetøy over bunnen.

Så gjentar du melkedynkingen med den ene delen av den andre kakebunnen. Legg den forsiktig over syltetøyet med den harde siden ned. Fordel vaniljesaus over bunnen. Dynk den siste kakebunnen, og legg den over vaniljesausen med den harde siden opp.

Klipp en runding av matpapiret, den skal dekke toppen av kaken. Klipp den til sånn at du har to centimeter mellom rundingens ytterkant og kaketoppens ytterkant. La rundingen ligge på toppen av kaken, dryss bittelitt melis over den.

Rull ut marsipanlokket, eller kjevle ut marsipanen om du ikke har ferdig lokk. Bruk litt melis på benk, kjevle og fingrer slik at marsipanen ikke klistrer seg.

Legg marspianlokket forsiktig over kaken. Press det inntil på kantene, og bruk et pizzahjul til å skjære bort overflødig marsipan langs kantene.

For å lage de fine detaljene på toppen av kaken bruker du det samme pizzahjulet til å skjære åtte “pizzastykker” på midten av kakens topp, la strekene gå cirka halvveis mot kanten av kaken. Rull forsiktig stykkene opp fra midten av kaken og mot kanten. Når du har rullet opp alle løfter du ut bakepapirarket fra kaketoppen.

Smør resten av havrekremen utover området der du har tatt bort marsipanen, og fyll på med blåbær.

Plassér bringebærene rundt kanten på kaken, topp det hele med et forsiktig dryss med melis, og vips er marsipankaken ferdig og klar til servering.

2 Comments

 1. Nina Leegaard

  Hei! laget denne kaken mange ganger og den er veldig god!! men, tror du jeg kan lage kaken nå og servere den i en bursdag om 2 dager? bør jeg d vente med alle pynten og slikt? takk for svar:)

  1. Mari Hult

   Så koselig 🙂 Jeg tror jeg ville ventet med pyntingen til samme dager, men kakebunnene tåler å bli bakt i forveien (om du pakker de godt inn i plastfolie).

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *