Glutenfrie påskecupcakes

Hvem kan si nei til sjokolade og appelsin? 

Jeg er en dårlig person. Jeg er førstemannkvinne til å hive meg inn i alle diskusjoner som går på at du kan bake alt like godt uten egg og melk (og smør. Ikke glem smør. Til og med min egen familie insiterer på at bakst uten smør ikke er godt), men ser jeg en glutenfri oppskrift blir jeg automatisk skeptisk. At det går an! Heldigvis åpnet en prat med en glutenallergiker som jeg intervjuet for min tidligere arbeidsgiver Dinmat øynene mine, og smakssansene lot seg overbevise rett etterpå: Glutenfri mat trenger ikke å være kjedelig, dølt og tørt, neida, tvert i mot!

Den fabelaktige bloggeren/twitreren Johan Ludvig Brattås tipset meg om Toro sin kakemiks uten gluten, og vips! Der var jeg i gang.

For å gjøre ekstra stas på kakene er de fylt med en aldeles nydelig appelsinpudding, og toppet med sjokoladeganache. Testpanelet på jobben min elsket de, og ingen kommenterte at de var noe annerledes selv om de var glutenfrie. Er visst kanskje bare jeg som er fordomsfull…

Ingredienser til 12 cupcakes: 

    • 2 desiliter soyamelk
    • 1 desiliter rapsolje
    • 2 desiliter sukker
    • 2 spiseskjeer knuste linfrø
    • 0,5 desiliter pilerot-/arrowrootstivelse eller maisstivelse
    • 2,5 desiliter glutenfri melblanding (anbefaler Toro glutenfri fin kakemiks)
    • 1 desiliter kakaopulver
    • 1 teskje bakepulver
    • 0,5 teskje natron
    • Bittelitt salt

Appelsinpudding: 

    • 2 appelsiner
    • 1,5 desiliter soyamelk
    • 3 spiseskjeer pilerot-/arrowrootstivelse eller maisstivelse
    • 4 spiseskjeer sukker

Sjokoladeganache: 

    • 100 gram vegansk sjokolade
    • 3 spiseskjeer vegansk fløte
    • Vegansk kakepynt

Framgangsmåte: 

Forvarm stekeovnen til 175 grader og fyll et muffinsbrett med 12 former.

Visp soyamelk, rapsolje, sukker, linfrø og stivelse godt sammen i en stor bolle.

Sil over melblanding, kakaopulver, bakepulver, natron og salt, og visp det hele godt sammen.

Fordel røren i muffinsformene og bak i 20-22 minutter, test om de er klare med trepinnetesten.

Avkjøl kakene helt før du begynner med pyntingen.

Appelsinpudding: 

Riv skallet av den ene appelsinen og ta vare på det. Press ut saften fra begge appelsinene.

Visp sammen appelsinjuice, soyamelk, stivelse og sukker i en gryte. Kok det forsiktig opp under omrøring. Skru ned varmen når blandingen begynner å tykne, og la den stå på lav varme noen minutter – fortsett med røringen.

Ta til slutt gryten av varmen, vend inn appelsinskallet, og ha puddingen over i en skål. La den avkjøles helt i kjøleskapet.

Sjokoladeganache og montering: 

Smelt sjokolade i vannbad, og rør inn fløten. La det avkjøles noen minutter.

Bruk en fing til å lage et hull i hver cupcake. Ha deretter appelsinpudding i, du kan bruke en teskje eller sprøytepose til det.

Dekk over hullet med en liten spiseskje sjokoladeganache. Topp det hele med vegansk kakepynt.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *