Sitronkake

Herlig påskekake som smaker godt både på fjell og i by!

Da jeg tilbragte påsken i hytta på fjellet som liten, var det alltid to ting som motiverte meg mer enn alt annet til å bli med på skitur. 1. mors sjokoladekake og 2. mors sitronkake. Lille Mari ville helst vente i hytta og spille Monopol med seg selv mens de andre spente på seg skiene og trakk oppover, men lovnad om kake i matpakken gjorde som alltid underverker.

Selv om det blir bypåske i år, så tviholder jeg på tradisjonene, og har kakene klare. Først ut er en nydelig sitronkake, der stykkene nesten ble revet bort av smakspanelet på jobben. Kaken er luftig og smaker godt av sitron, det samme gjør glasuren. Dette er en tradisjonell sitronkake, men som alltid hos meg bakt uten egg og meieriprodukter.

Har du ikke form med hull i midten vil det fungere bra med en vanlig kakeform. Den kan også bakes i brødform, beregn da noe lengre steketid.

Ingredienser til én kake: 

  • 3 sitroner
  • 3,5 desiliter soyamelk
  • 2 desiliter vegansk margarin
  • 2,5 desiliter sukker
  • 7 desiliter hvetemel
  • 3 spiseskjeer maisstivelse
  • 2,5 teskjeer bakepulver
  • 1 teskje natron
  • Bittelitt salt

Sitronglasur: 

  • 1 sitron
  • 4 desiliter melis

Framgangsmåte: 

Forvarm stekeovnen til 175 grader. Smør og mel en rund kakeform.

Finriv skallet av en av sitronene. Press ut saften fra alle tre. Ha sitronsaften over i en liten bolle og hell i melken. La det stå noen minutter før du visper det litt sammen med en gaffel.

Rør margarin og sukker hvitt i en større bolle. Visp inn melkeblandingen og sitronskallet. Mål opp hvetemel, maisstivelse, bakepulver, natron og salt og sikt det i. Visp det hele raskt sammen til en klumpefri røre.

Hell over i kakeformen, og bak kaken i 35-40 minutter. Sjekk om kaken er tørr ved å bruke trepinnetesten.

Avkjøl kaken før du pynter den.

Sitronglasur: 

Press sitronsaften. Ha melisen i en skål og rør inn sitronsaft til glasuren såvidt er flytende. Fordel over den avkjølte kaken – jeg synes det er fint om glasuren får renne litt nedover kantene på kaken.  Sett kaldt slik av glasuren får stivne. Dette går ganske kjapt – beregn maks en halvtime i kjøleskapet om du har dårlig tid.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *