

Veganske baconstrimler
Smakfulle strimler som passer godt til frokost og i sandwicher.
Tofubacon er noe jeg ser at veganere fråtser i for tiden, men de små liquid smoke-dynka firkantene passer ikke så veldig godt som pålegg.
Heldigvis går det an å kombinere to andre basisvarer, tvp-granulat og glutenmel, og lage tynne baconskiver som du sprøsteker på panna.
Oppskriften er pakka med krydderier og smaker, og kan også brukes til burgere.
Ingredienser:
-
- 1 desiliter grønnsakskraft eller vann med økologisk buljongpulver
-
- 2 spiseskjeer liquid smoke
-
- 1 desiliter tvp-granulat
-
- 1 desiliter glutenmel
-
- 2 spiseskjeer maisstivelse
-
- 2 spiseskjeer næringsgjær
-
- 1 teskje paprikapulver
-
- 0,5 teskje røkt paprikapulver
-
- 1 teskje salt
-
- Litt pepper
-
- 0,5 desiliter vann
-
- 1 spiseskje lønnesirup
-
- 1 spiseskje ristet saesamolje
-
- 30 milliliter rapsolje + ekstra til steking
Framgangsmåte:
Kok opp grønnsakskraft og liquid smoke i en liten gryte. Tilsett tvp-granulat, ha på lokket og ta gryten av varmen. La det stå og trekke i 10 minutter.
Press ut eventuelt overflødig væske, og ha tvpen over i en kjøkkenmaskin. Tilsett halvparten av glutenmelet, maisstivelse, næringsgjær, paprikapulver, røkt paprikapulver, salt, pepper, vann, lønnesirup, sesamoljeolje og rapsolje, og kjør det hele jevnt.
Tilsett litt og litt glutenmel til deigen former en glatt ball.
La deigen hvile i en halvtime før bruk.
Finn fram et stort skjærebrett, plastfolie og en kjevle. Varm olje opp til høy varme i en stekepanne.
Brekk av en bit av deigen om gangen. Legg den mellom to flak plastfolie oppå skjæreplaten, og kjevle ut så tynt du kan. Løfte vekk det øverste plastlaget.
Bruk et pizzahjul eller en skarp kniv til å skjære deigen opp i strimler. Stek i et par minutter på hver side, til baconbitene blir sprø og fine.
Overfør de til litt kjøkkenpapir, slik at overflødig fett renner av.
Gjenta med resten av deigen.
Server baconstrimlene varme, bruk dem i sandwicher, salater eller på pizza.