vegansk moussaka opspkrift

Moussaka

Nydelig ovnsbakt middag med poteter, aubergine, soyakjøttsaus og hvit bechamelsaus.

Ingredienser til fire porsjoner: 

    • 5 desiliter grønnsakskraft eller vann med buljongpulver
    • 1 spiseskje soyasaus
    • 1 spiseskje lønnesirup
    • 1 løk
    • 1 gulrot
    • 100 gram sellerirot
    • 2 spiseskjeer olivenolje
    • 1 boks hakkede tomater (cirka 3 desiliter)
    • Et par kvaster oregano
    • Salt og pepper

Bechamelsaus: 

    • 4 spiseskjeer vegansk margarin
    • 4 spiseskjeer hvetemel
    • 7 desiliter vegetabilsk melk uten smakstilsetting
    • 1 teskje salt
    • Litt revet muskatnøtt
    • Litt røkt paprikapulver
    • 1 spiseskje næringsgjær

Grønnsaker: 

    • 4 poteter
    • 1 aubergine
    • Olje til steking

Framgangsmåte: 

Kok opp 3 desiliter av grønnsakskraften opp i en gryte. Når det koker har du i soyasaus, sirup og soyaprotein. Sett gryten til side og ha på lokket. La det stå i ti minutter, og sil av eventuell overflødig væske.

Grovhakk løk, gulrot og sellerirot.

Varm opp olje i en stekepanne. Ha i grønnsakene, og fres dem et lite minutt. Tilsett soyaproteinet, og rør alt sammen. La det steke under jevnlig omrøring til blandingen begynner å bli gyllen.

Ha over i en gryte, tilsett knuste tomater og resten av grønnsakskraften. Finhakk oregano og ha i. La det hele småkoke under lokk i ca en time. Spe eventuelt med litt vann om det blir veldig tørt. Smak til med salt og pepper.

Bechamelsaus: 

Smelt margarin i en gryte. Rør inn melet. Ha på middel varme, og spe med litt og litt melk som du hele tiden rører inn. Til slutt skal du ha en tykk og fin saus. Smak til med salt, muskatnøtt, røkt paprikapulver og næringsgjær (de to sistnevne er ikke nødvendige, de bare setter litt ostesmak på sausen).

Grønnsaker og montering: 

Forvarm stekeovnen til 220 grader. Finn fram en ildfast form.

Skjær potetene og auberginen i cirka en halv centimeter tykke skiver på langs (de skal ikke skrelles). Varm opp oljen i en stekepanne og stek dem noen minutter på hver side, de skal bli gylne og fine.

Legg potetskivene i et lag nederst i den ildfaste formen.

Legg aubergineskivene over.

Hell deretter soyaproteinsausen over.

Topp med bechamelsausen.

Stek moussakaen i cirka 30 minutter, til bechamelsausen er gyllen og fin på toppen.

Server rykende varm, gjerne med en god salat til.

2 Comments

  1. Hei! Hva mener du med soyaprotein? Gjør det noe om jeg ikke har i det?

    Takk for svar
    Mvh
    Helene

    1. Mari Hult

      Det er en litt gammel oppskrift, før det var gode soyafarser på markedet. Her har jeg brukt sånn tørka granulat, som blir til farse med litt behandling. Du kan fint bruke vanlig veganfarse istedenfor, da slipper du bløtlegging og slik. Eller du kan droppe det helt 🙂

Leave a Reply to Helene Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *