veganske linseboller oppskrift

Linseboller i indisk saus

Nydelig middag med smak av karri og kokos.

Ingredienser til fire porsjoner: 

    • 7 desiliter vann med økologisk grønnsaksbuljongpulver
    • 3,5 desiliter røde linser
    • 120 gram cashewnøtter
    • 1 sjalottløk
    • 3 teskjeer rød currypasta
    • 2-3 desiliter brødsmuler
    • Salt og pepper

Currysaus: 

    • 2 spiseskjeer olje til steking
    • 1 teskje sennepsfrø
    • 1 teskje korianderfør
    • 1 teskje garam masala
    • 1 teskje spisskummen
    • 1 teskje paprikapulver
    • 0,5 teskje cayennepepper
    • 0,5 kinesisk hvitløk
    • 2 centimeter ingefær
    • 3 desiliter grønnsakskraft eller vann med økologisk grønnsaksbuljongpulver
    • 1 boks (cirka 3,5 desiliter) knuste tomater
    • 1 lime
    • 1-2 spiseskjeer agavesirup
    • 1 boks kokosmelk (cirka 3,5 desiliter)
    • Noen kvaster frisk koriander

Framgangsmåte: 

Kok opp vannet i en gryte. Skyll linsene og ha de i. La det hele surre i cirka femten minutter – til linsene har absorbert all væsken. Ha linsene over i en bolle og la de avkjøles litt.

Forvarm stekeovnen til 180 grader og kle et stekebrett med bakepapir.

Kjør nøttene til små biter, ikke smuler, i en kjøkkenmaskin eller blender.

Riv eller finhakk løken og ha over i bollen med linsene. Tilsett currypaste og nøtter, og rør det hele sammen.

Vend inn litt og litt av brødsmulene, til du har en ganske fast og fin deig.

Bruk en spiseskje til å ta ut deig til boller, trill dem rulle mellom hendene dine. Fordel utover stekebrettet.

Stek bollene først i 20 minutter, ta de ut og vend på de, stek de deretter i 20 minutter til.

Currysaus: 

Varm opp oljen i en panne. Ha i sennep- og korianderfrø og stek de i noen minutter. Ha i resten av krydderne og la de surre sammen på middels varme i noen minutter.

Rens og riv hvitløk og ingefær og ha i. Rør det godt sammen med krydderne, og la det surre i noen minutter til. Hell i grønnsakskraft og tomater og kok opp. Press i saften fra limen og smak til med litt agavesirup.

Hell i kokosmelken, skru ned varmen og la det hele småkoke til linsebollene er ferdige.

Grovhakk koriander og ha i rett før servering.

Ha bollene i en serveringsskål, hell sausen over og server med naturris og papadums, chapati eller nanbrød

12 Comments

  1. frigg roald

    Har en kjæreste som er veldig allergisk mot nøtter, noen ide hva man kan bytte de med? knuste linfrø? ristede og knuste solsikkefrø?

    1. Mari Hult

      Kjerner og frø 🙂 Gresskarkjerner, solsikkekjerner, pinjekjerner etc.

  2. Grethe Kordt

    Den var kjempegod Mari, har delt og delt.

    1. Mari Hult

      Takk for det 🙂 🙂

  3. Er det mulig å erstatte brødsmuler med noe? Samboeren har cøliaki, og jeg har rett og slett ikke ork til å lage glutenfri brødsmuler.

    1. Mari Hult

      Glutenfrie havregryn 🙂

  4. Det her er det beste jeg har smakt i mitt liv! Takk!

    1. Mari Hult

      Hurra 🙂

  5. constash

    Oi! Veldig veldig godt – til tross for at jeg klarte å svi krydrene (ps! svidd kajennepepper gir ganske kraftig hosteanfall og sviende luft ganske lenge etterpå). Jeg syns sausen ble litt tynn, men det er kanskje sånn den skal være? Tilsatte blomkålbiter og grønne erter for ekstra grønnsaker. Linsebollemiksen var supergod og funker kanskje som pålegg i seg selv? Takk for topp oppskrift!!

    1. Mari Hult

      Ånei hosteanfall! Det var ikke bra! Men takk for detajlert tilbakemelding, det er utrolig fint og nyttig! Og kjekt det passet med blomkål og erter 🙂

  6. Hei. Bruker du tørre linser i oppskriften?:)

    1. Mari Hult

      Jepp 🙂 🙂

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *