Pannestekt sodabrød

Hva med nystekt brød på ti minutter? Denne irske favoritten er genial for travle matelskere. 

På en matreise i Nord-Sverige i 2010 møtte jeg Niamh som skriver bloggen Eat Like A Girl. Dessverre er den ikke vegetarisk, men er en av verdens beste matblogger likevel. Niamh liker mye av den samme maten som meg, og at boka hennes heter Comfort and Spice er ingen tilfeldighet – maten er god, varm, vennlig og smakfull.

Niamh bor i London men er egentlig irsk, og i blant dukker fabelaktige irske oppskrifter opp på bloggen. Dette er en av de. Brøddeigen rører du sammen på to minutter, den brettes ut på ett minutt, og trenger tre-fire minutter på hver side i pannen. Genialt hvis du har lyst på litt godt brød til en suppe eller pastarett, eller bare til frokost.

Sodabrød, soda bread, er en irsk spesialitet, og består som oftest av mel, bakepulver, salt og buttermilk. Sistnevnte bytter jeg ut med usøtet soyamelk, og det funker veldig bra.

Brødet kan også gnis inn med litt hvitløkssmør, for de som vil ha litt ekstra comfort og spice. Har du rester så er disse gode i brødristeren neste dag.

Ingredienser til ett brød/åtte biter: 

    • 225 gram hvetemel + litt ekstra til utbaking
    • 0,5 teskje salt
    • 1 teskje bakepulver
    • 150 milliliter soyamelk
    • Olje til steking

Framgangsmåte: 

Sil  mel, salt og bakepulver over i en liten bakebolle. Lag en grop i midten og hell i soyamelken. Rør deigen raskt sammen – den skal holde seg godt sammen og ikke være for våt. Spe eventuelt med mer mel eller melk for å få den bra.

Form deigen til en sirkel, den skal være cirka én centimeter tykk. Skjær den opp i åtte like stykker.

Varm opp oljen til medium varme i en stekepannen. Ha i deigbitene når den er varm, og stek i 3-4 minutter på hver side – bitene skal bli gyllenbrune.

Server brødene gode og lune, de er bra både med pålegg og som tilbehør til småretter.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *