Gratinerte bjørnebær

Vi trekker gamle klassikere fram fra glemselen!

Jeg klarer ikke helt å komme på når denne desserten var populær, men jeg tenker det må ha vært på slutten av åttitallet og begynnelsen av nittitallet. Uansett så er det på tid å trekke dem fram fra glemselen, og få bjærnebæra opp på bordet igjen!

Her trekker jeg først bæra i en krydret sukkerlake, før jeg topper de med vaniljesaus og brunt sukker og gratinerer på høy varme i ovnen. Slik får de en nydelig, varm saus over seg med litt karamell på toppen – nydelig!

Synes du det er mye arbeid å lage vaniljekremen selv, så fungerer det helt fint med ferdig vaniljekrem. Pass på at du ikke kjøper vaniljesaus – den veganske versjonen duger ikke her – du må ha krem/pudding-konsistens på den.

Ingredienser til to porsjoner: 

  • 2 desiliter vann
  • 1 desiliter sukker
  • 1 stjerneanis
  • 1 kanelstang
  • 200 gram bjørnebær
  • Vegansk vaniljeskrem, for eksempel alpro vaniljedessert, eventuelt oppskriften under
  • 2 spiseskjeer brunt sukker
  • Vaniljeis og mynteblader til servering
Vaniljekrem
  • 25 gram sukker
  • 1 spiseskje maisstivelse
  • 0,5 vaniljestang
  • 1,25 desiliter soyamelk

Framgangsmåte: 

Forvarm stekeovnen til 225 grader (bruk grillelementet om du har). Finn fram to ildfaste porsjonsformer. Kok opp vann, sukker, stjerneanis og kanelstang. La det småkoke i fem minutter før du tar det av varmen. Ha i bærene og la de trekke i cirka 10 minutter.

Ha bærene over i ildfaste former og legg vaniljekremen over. Dryss brunt sukker på toppen.

Sett formene høyt i stekeovnen og grill til sukkeret smelter, dette går kjempefort så følg med! Vanligvis tar det rundt et minutt.

Ta formene ut av ovnen, legg noen mynteblader og en kule vaniljeis på toppen av hver porsjon og server med én gang.

Vaniljekrem: 

Rør sammen sukker og maisstivelse i en gryte. Del vaniljestangen i to på langs og ha i. Rør til slutt i melken, og kok langsomt opp under omrøring (viktig, så du ikke brenner kremen). Så snart den begynner å koke merker du at blandingen tykner. La den småkoke noen minutter mens du fortsatt røren, før du tar gryten av varmen. Avkjøl kremen i kjøleskap før bruk, da vil den tykne mer.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *