vegansk lasagne oppskrift

Vegansk lasagne

Så lik kjøttversjonen at det er litt skommelt. 

Jump to Recipe

Denne oppskriften er basert på den “vanlige” varianten, og inneholder verken bønner, linser eller store mengder grønnsaker. Dette er vegetarlasagnen du serverer dine kjøttelskende venner hvis du skal vise dem at veganmat kan være veldig likt det de spiser, bare bedre, sunnere og snillere.

I “kjøttsausen” bruker jeg tvp-granulat, som får koke lenge i en smakfull saus. Slik blir det helt mørt og vanvittig godt.

I den hvite sausen pleier jeg å bruke rismelk, da jeg er  ute etter en mild og nøytral smak, men det fungerer nok veldig greit med andre typer vegetabilsk melk. Jeg lager sausen veldig tykk, da jeg synes det fungerer best når lasagnen skal stå såpass lenge i ovnen. Sparer et solid lag til å toppe lasagnen med, slik at det erstatter den tykke ostetoppen som retten ofte har. Jeg blander også inn litt røkt paprikapulver og næringsgjær for å lage litt ostesmak, men dette er ikke nødvendig å ha i.

Ingredienser til 4 porsjoner: 

  • 5 desiliter grønnsakskraft eller vann med buljongpulver
  • 1 spiseskje soyasaus
  • 1 spiseskje lønnesirup
  • 2 desiliter soyaprotein, gjerne den finkornede varianten
  • 1 løk
  • 1 gulrot
  • 100 gram sellerirot
  • 2 spiseskjeer olivenolje
  • 1 boks hakkede tomater (cirka 3 desiliter)
  • Et par kvaster oregano
  • Salt og pepper

Bechamelsaus: 

  • 4 spiseskjeer vegansk margarin
  • 4 spiseskjeer hvetemel
  • 7 desiliter vegetabilsk melk uten smakstilsetting
  • 1 teskje salt
  • Litt revet muskatnøtt
  • Litt røkt paprikapulver
  • 1 spiseskje næringsgjær

Til montering: 

    • 16 lasagneplater

Framgangsmåte: 

Kok opp 3 desiliter av grønnsakskraften opp i en gryte. Når det koker har du i soyasaus, sirup og soyaprotein. Sett gryten til side og ha på lokket. La det stå i ti minutter, og sil av eventuell overflødig væske.

Grovhakk løk, gulrot og sellerirot.

Varm opp olje i en stekepanne. Ha i grønnsakene, og fres dem et lite minutt. Tilsett soyaproteinet, og rør alt sammen. La det steke under jevnlig omrøring til blandingen begynner å bli gyllen.

Ha over i en gryte, tilsett knuste tomater og resten av grønnsakskraften. Finhakk oregano og ha i. La det hele småkoke under lokk i ca en time. Spe eventuelt med litt vann om det blir veldig tørt. Smak til med salt og pepper.

Bechamelsaus: 

Smelt margarin i en gryte. Rør inn melet. Ha på middel varme, og spe med litt og litt melk som du hele tiden rører inn. Til slutt skal du ha en tykk og fin saus. Smak til med salt, muskatnøtt, røkt paprikapulver og næringsgjær (de to sistnevne er ikke nødvendige, de bare setter litt ostesmak på sausen).

Montering: 

Forvarm stekeovnen til 225 grader. Ha litt “kjøttsaus” nederst i en ildfast form.

Dekk med lasagneplater. Ha deretter et lag bechamelsaus, et lag kjøttsaus og nye plater. Gjenta til du ikke har mer saus igjen. Over de øverste platene skal det kun være et lag bechamelsaus.

Dekk formen med aluminiumsfolie og stek i ovnen i 15 minutter. Ta av folien og stek i 20-25 minutter til – lasagnen skal være gyllen og fin på toppen.

Skjær i stykker ved servering.

vegansk lasagne oppskrift

Tips: Veganlasagne smaker godt med hvitløksbrød og en frisk salat.

Vegansk lasagne

Denne oppskriften er basert på den "vanlige" varianten, og inneholder verken bønner, linser eller store mengder grønnsaker. Dette er vegetarlasagnen du serverer dine kjøttelskende venner hvis du skal vise dem at veganmat kan være veldig likt det de spiser, bare bedre, sunnere og snillere.

Prep Time 1 hr 30 mins
Cook Time 35 mins
Course hovedrett
Cuisine italiensk
Servings 4 porsjoner

Ingredients
  

"Kjøttsaus"

  • 5 dl grønnsakskraft eller vann med grønnsaksbuljongpulver
  • 1 ss soyasaus
  • 1 ss lønnesirup
  • 2 dl tvp (tørka soyaproteingranulat)
  • 1 løk
  • 1 gulrot
  • 100 g sellerirot
  • 2 ss olivenolje
  • 1 boks hakka tomater (ca. 4 dl)
  • 4 stilker oregano
  • salt
  • pepper

Bechamelsaus

  • 4 ss vegansk margarin
  • 4 ss hvetemel
  • 7 dl usøtet plantemelk
  • 1 ts salt
  • litt revet muskat
  • litt røkt paprikapulver
  • 1 ss næringsgjær

Til montering

  • 16 lasagneplater

Instructions
 

"Kjøttsaus"

  • Kok opp 3 desiliter av grønnsakskraften opp i en gryte. Når det koker har du i soyasaus, sirup og soyaprotein. Sett gryten til side og ha på lokket. La det stå i ti minutter, og sil av eventuell overflødig væske.

  • Grovhakk løk, gulrot og sellerirot.

  • Varm opp olje i en stekepanne. Ha i grønnsakene, og fres dem et lite minutt. Tilsett soyaproteinet, og rør alt sammen. La det steke under jevnlig omrøring til blandingen begynner å bli gyllen.

  • Ha over i en gryte, tilsett knuste tomater og resten av grønnsakskraften. Finhakk oregano og ha i. La det hele småkoke under lokk i ca en time. Spe eventuelt med litt vann om det blir veldig tørt. Smak til med salt og pepper.

Bechamelsaus

  • Smelt margarin i en gryte. Rør inn melet. Ha på middel varme, og spe med litt og litt melk som du hele tiden rører inn. Til slutt skal du ha en tykk og fin saus. Smak til med salt, muskatnøtt, røkt paprikapulver og næringsgjær (de to sistnevne er ikke nødvendige, de bare setter litt ostesmak på sausen).

Montering

  • Forvarm stekeovnen til 225 grader. Ha litt “kjøttsaus” nederst i en ildfast form.

  • Dekk med lasagneplater. Ha deretter et lag bechamelsaus, et lag kjøttsaus og nye plater. Gjenta til du ikke har mer saus igjen. Over de øverste platene skal det kun være et lag bechamelsaus.

  • Dekk formen med aluminiumsfolie og stek i ovnen i 15 minutter. Ta av folien og stek i 20-25 minutter til – lasagnen skal være gyllen og fin på toppen.
    Skjær i stykker ved servering.


Keyword italiensk, lasagne, pasta

FLERE OPPSKRIFTER PÅ VEGANSKE PASTARETTER FINNER DU HER. 

38 Comments

  1. God oppskrift 🙂

    1. Mari Hult

      Takk for det!!! 🙂

  2. Hei! Hvor får man tak i veganske lasagneplater?

    1. Mari Hult

      Nesten alle de har i vanlige butikker er uten egg 🙂

  3. Er det virkelig nødvendig å la det småkoke i en time?

    1. Kristina

      Jeg har laget denne lasagnen minst 10 ganger nå, og det bør koke i MINST en time – skjer et eller annet magisk etter ca 50 minutter, så vil absolutt ikke anbefale å kutte ned koketiden 🙂

  4. Gleder meg veldig til å prøve denne oppskriften i helga! Kan jeg erstatte røkt paprika med liquid smoke (eller noe annet)? 🙂

    1. Mari Hult

      Det går helt fint 🙂 Håper du liker oppskriften!

  5. Jeg har fulgt sausoppskriften til prikke, men den forblir tynn??

    1. Mari Hult

      Bruk litt mer mel neste gang om den blir for tynn. Men i denne retten synes jeg det er veldig godt med tynn saus også, da mye uansett absorberes av lasagneplatene.

  6. Heidi Getaz

    Kan jeg bruke vanlig soya”kjøttdeig” fra butikken til denne oppskriften? Bor i New Zealand og har ikke soyagranulat her. :/

    1. Mari Hult

      Ja, det går kjempefint 🙂

  7. Metteline

    Absolutt favoritt lasagne! Takk for super oppskrift.

    1. Mari Hult

      Tusen takk for det 😀

  8. Hvor stor form har du til denne? Tenkte å doble, lurte på hvor stor jeg burde ha da 🙂

    1. Mari Hult

      Den er ca 20*20 cm 🙂

  9. Elisabeth

    Bechamelsausen var fantastisk første gang jeg brukte næringsgjær, og samboeren kunne ikke tro at jeg ikke hadde ost i denne sausen tipp topp!! Gleder meg til å servere den i morgen

    1. Mari Hult

      Så herlig å høre!!! 😀 Takk for kommentar.

  10. Nå har iallefall Rema fått lasagneplater av fullkorn, og jeg har tenkt å prøve dem i denne oppskriften.

    1. Mari Hult

      Nice! Håper det smaker 🙂

  11. Hvis man lager denne med vegansk farse, trenger det da å koke 1 time? Og skal man likevel ha 5 desiliter vann med grønnsaksbuljong i da? Er redd for at den skal bli veldig tynn, men lager den for første gang nå, så har ikke peiling..

    1. Mari Hult

      Du kan droppe de 3 dl som du bruker til å bløtlegge det tørka soyaproteinet i 🙂 Kok gjerne sausen først og stek farsen for seg selv om du foretrekker den litt “crunchy”. Håper det blir bra!

  12. Hei! Skal lage denne nå, og fant ingen oregano utenom oreganokrydder på butikken. Lurer på hvor mye oreganokrydder jeg skal bruke ca? 🙂

    1. Mari Hult

      Jeg pleier å bruke 1 ss når jeg bruker tørket oregano 🙂

  13. Heidi Harriet

    Tror aldri jeg har brukt så lang tid på å lage mat, men det ble en veldig god søndagsmiddag 🙂 <3

    1. Mari Hult

      Haha, det kjenner jeg meg igjen i! Men glad den slo an <3

  14. Perfekt lørdagslunsj til kollektivet når vi uansett ikke har lov å gå ut i disse koronatider (bor i Spania)! 🙂 Utrolig god oppskrift, fjerde gangen jeg lager den.

    1. Mari Hult

      Så herlig å høre! Takk 🙂

  15. Jeg brukte linser i stedet for sojaprotein og det gikk supert. Problemet var bare at den var så god at jeg ikke klarte å stoppe og spise! Tusen takk for oppskriften, har ført den inn i boka som «livsfarlig lasagne»!

    1. Mari Hult

      åååh, så koselig 😀

  16. Denne er helt utrolig god!

    1. Mari Hult

      Så hyggelig å høre 😀

  17. 5 stars
    Min favorittlasagne!

    1. Mari Hult

      Hurra 😀

  18. 5 stars
    Denne er bare helt amazing! Har laget den sikkert 5-6 ganger nå, og gjester som spiser kjøtt kan ikke tro at den er vegansk. 10/10

    1. Mari Hult

      Wow – utrolig hyggelig å høre! Tusen takk 🙂

  19. Anne Sigrid

    5 stars
    Veldig god oppskrift! Har litt vansker med å få tak i “tørr” soya-mince nå. Hvis man bruker vegansk farse – skal man da endre mengden litt (ift. tørket soya-mince)? Tørket soya-mince ekspanderer vel litt når man tilsetter vann?

    1. Mari Hult

      Hei! Sorry sent svar! Omg altså!

      Du kan helt fint bruke farse! Da beregner du ca dobbel mengde, og dropper bløtleggingen 🙂

Leave a Reply to Elisabeth Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating