vegansk nyttårsmeny oppskrift

59 grunner til å kutte kjøttet

Mine fantastiske lesere har talt! Her er deres 59 grunner til å spise ingen eller lite kjøtt og andre animalske produkter.

For en uke siden spurte jeg leserne på bloggen hvorfor de er veganere, vegetarianere eller bare generelt opptatt av å spise mer plantebasert. Her er svarene de kom med*:

*Noen av svarene er forkorta litt

 1. Jeg er veganer fordi jeg er i mot utnytting, vold og drap.
 2. Jeg er veganer fordi jeg syns at utnyttelse og drap av dyr er skikkelig ukult, og som bonus er jeg da også mer miljøvennlig, bidrar til bedre fordeling av verdens mat- og vannressurser og har bedre helse selv også.
 3. Jeg vil ikke støtte opp om en moralsk forkastelig bransje som tjener av forbrukersamfunnet, et samfunn som mener det er greit å ha syv kjøttmiddager i uken, og skinke på toasten. Dette er ikke en bærekraftig holdning, og jeg er sikker på at generasjonene etter oss ikke kommer til å tilgi. I vår griskhet ødelegger vi ressurser de fortjener og trenger. Når hele verden består av i-land, hva skjer da? Når over 7 milliarder mennesker krever kjøtt på bordet hver dag hele uken, og alle har samme tankespenn om at de trenger det, de fortjener det, det er deres rett?
  Jeg er vegetarianer for å redde verden.
  Det handler mye om dyrene, men det handler og om menneskene, holdninger, etikk, jorda og fremtidige generasjoner.
 4. Eg blei vegetarianar fordi eg ikkje likte kjøt. Eg har halde fram med det fordi eg meiner det er eit godt etisk val.
 5. Jeg ønsker å spise mer plantebasert mat fordi da får jeg i meg flere vitaminer og mineraler, og det hjelper til et mer variert og sunnere kosthold.
 6.  Jeg er veganer fordi et hvert liv er til for sin egen del, og ikke for andres utnyttelse. Alle dyr har de samme evner til å føle smerte, redsel, kjærlighet og glede som mennesker- og det som skjer i industrien er et ufattelig stort overgrep som de aller fleste godtar og ser på som helt normalt og legitimt. Derfor er det mitt ansvar å sette fokus på dette gjennom å være veganer, noe som gjør andre folk oppmerksomme, nysgjerrige og ofte veldig provoserte, men uansett begynner de å tenke og det er første steg på veien til forandring. I min verden er det å være veganer like naturlig som å puste, dyra er til for sin egen del, ikke for min mage.
 7.  Jeg er veldig opptatt av kosthold, også spise mye grønnsaker, frukt og naturlig mat.
 8. Fordi jeg ikke kan stå inne for måten matindustrien behandler dyr i dag, så jeg lener mer og mer mot vegetar/vegan. Ren mat er best for oss.
 9.  Jeg ville ikke lenger spise dyr, fordi jeg er imot drap og mangelfull respekt for dyr. Som vegetarianer bidrar jeg også til en mer miljøvennlig befolkning, med bærekraftig levestandard.
 10. Jeg er veggis fordi jeg ikke kan komme på en eneste god grunn til å spise døde dyr når vi har anledning til å leve utmerket uten. Ved å spise vegetarisk/vegansk gjør du ikke bare en innsats for dyrene, men for verdens fattigdom og ressursfordeling, miljøet, og din egen helse.
 11. Jeg er veganer for det er det minste jeg kan gjøre for all urett som rammer alle dyr på verdensbasis. Det er også det letteste; å boikotte kjøttindustrien, den forferdeligste industrien jeg vet om, er noe jeg tenker på hver gang jeg setter meg ned til et måltid, og det får meg til å smile. Jeg vet at jeg bare er én, men jeg er EN. Og jeg kan få mye gjort utifra mine handlinger.
 12. Jeg har alltid vært fascinert av det å være vegetarianer, og i senere tid veganer.
  Dette er mest på grunn av dyrene som jeg syns behandles svært dårlig.
 13. Jeg ble vegetarianer for over 10 år siden av etiske årsaker; jeg føler et ansvar ovenfor mennesker, dyr og miljøet.
 14. Jeg er veganer fordi når man først har fått øynene opp for det grusomme dyreslaveriet vi mennesker bedriver i dag, så er det umulig å ikke være det. Vi oppfører oss som om det er normalt å holde milliarder av individer i fangenskap for å få en smak på tunga. Vi frarøver de alt fra bevegelsesfrihet til barn, familie og liv for å opprettholde vår unaturlige livsstil som skader både de, oss og miljøet. Hvor sykt er ikke det?
 15. Jeg ble først og fremst vegetarianer av helsemessige årsaker, men har siden fått øynene opp for både dyremishandlig og miljø.
 16. Jeg er veganer først og fremst for dyrenes skyld, de skal ikke utnyttes og drepes for våre egoistiske ?behov?. Så kommer miljøhensynet, det er jo vanvittig hvor mye energi og ressurser vi sløser for å produsere animalske produkter.
 17. Jeg syns kjøttindustrien og det som hører med er grusomt, derfor er jeg vegetarianer. Miljøperspektivet er også en viktig faktor for hvorfor jeg ikke spiser dyr.
 18.  Jeg er veganer fordi det er ikke noe som føles mer riktig. jeg syns ikke dyrene er noe vi kan bruke og kaste som vi vil, hvem har sagt at vi er sjefen? pluss det er latterlig hvor mye produksjonen ødelegger planeten, og for fattige land. også er det jo en heftig bonus med alle disse helsefordelene
 19. Jeg tror ikke på et samfunn hvor alle skal spise store mengder kjøtt, ikke tror jeg at det er spesielt bra for kroppen heller.
 20. Jeg er veganer fordi jeg kort og godt ikke har samvittighet til noe annet
 21. Fordi det enkelt å spise mere plantebasert mat når du lager så mange gode oppskrifter. Det er så inspirerende med så mange nye retter. Dessuten spiser jeg ikke kjøtt. Har ikke gjort det på 38 år.
 22. Jeg er vegetarianer fordi jeg ikke lenger klarte å leve med den dårlige samvittigheten jeg fikk av å spise døde dyr, fugler og fisk.
 23. Etter hvert som årene har gått har jeg lært mer og mer om både dyrerettigheter, miljø og hvordan vårt kjøtt, egg ? og melkeforbruk påvirker mennesker og natur verden over. Dette er ikke noe jeg vil være delaktig i, så jeg gjør det jeg kan for å unngå det.
 24. Det er mange grunner til at jeg er vegetarianer. Den første er vel at foreldrene mine er det, så jeg har alltid vært det. I tillegg, så er det veldig sunt, næringsrikt og naturlig. Det er også på grunn av at dyr som slaktes blir behandlet het grusomt, og de blir proppa fulle med stoffer som gjør at de skal bli dobbelt så store, dobbelt so fort som normalt. Jeg synes også at alt liv er verdifullt, og det å drepe andre for at vi skal spise dem er helt ulogisk og umenneskelig. Det er også veldig miljøvennlig å spise vegetarisk og hvis flere spiser vegetarisk, vil man kunne bruke mindre plass til dyremat og mer plass til menneskemat.
 25. Eg trur det er viktig å eta mykje og variert plantebasert mat for at kroppen skal fungera optimalt. I tillegg er det betre for miljøet om me kutter kraftig ned på kjøtt-inntaket.
 26. Hovedgrunnen er at jeg er i mot utnytting av dyr. Jeg vil ikke være med å støtte at dyr lever under uverdige forhold og drepes og/eller brukes for å bli mat/klær/underholdning osv. for mennesker. Jeg ser ikke ned på andre arter, og mener vi alle er likeverdige individer som har rett på et verdig liv. Jeg er også veldig opptatt av miljø og helse, og denne livsstilen er jo den helt klart beste på det punktet også. På alle plan er veganisme det beste for kloden og vi som lever her, og da er det et enkelt valg å ta.
 27. Jeg gikk fra vegetarisk til et vegansk kosthold for to måneder siden, fordi det virket som det eneste riktige for meg etter å ha fulgt med på mange veganblogger over tid. Jeg hadde forferdelig Jeg er veganer fordi jeg ikke ser at det er noen forskjell mellom dyrs og menneskers smerte, redsel eller ønske om å leve og å beskytte sitt avkom.
  Hovedsaklig er det jo selvfølgelig av dyre-, menneske- og miljøhensyn at jeg bestemte meg for å endre kosthold.
 28. eg er vegetar fordi jeg aldri har vert særlig glad i kjøtt, og kroppen min aldri har ?spurt? etter kjøtt. Enda viktigere p.g.a. måten dyr bli behandlet på og hele kjøttindustrien, miljøet og måten korn blir brukt til dyrefor for at noen kan frotse i kjøtt, mens millioner sulter. Å ikke være vegetar ville vøre uaktuelt.
 29. Jeg ble veganer av etiske hensyn til dyr og miljø. ?Den hemmelige kokken? av Mats Eric Nilsson ga meg også en oppvekker, jeg vil spise ren mat og etter å ha funnet så mange flotte veganeroppskrifter på nettet så jeg ikke grunnen til å fortsette å spise noe animalsk ettersom det var mye mer morro å lage og ikke minst spise vegansk. Nå skal det også nevnes at jeg har fått en voldsom interesse og kunnskap rundt mat, og skryt fra mine ellers så husmannskost spisende familie er også en pådriver.
 30.  Grunnen var rett og slett at jeg egentlig ikke likte kjøtt, jeg fikk bare større og større problemer med å få det ned så derfor tenkte jeg en dag : hvorfor? hvorfor tvinger jeg megselv til å spise kjøtt når jeg ikke trenger? Jeg brukte ganske lang tid til å sette meg inn i proteinsammensetninger osv, men 1. januar følte jeg meg klar til å kutte ut kjøtt. Og ikke har jeg savnet det en eneste dag etter det. I tillegg tror jeg nok at det å spise uskyldige dyr ligger i bakgrunnen, og jeg føler at det å kutte ut kjøtt på en måte var ?meant to be? for meg.
 31.  Hele tiden er det fokus på hvor enkelt det er med ferdigretter her og noe annet halvt tilberedt der, alt skal kunne kjøpes i en pakke og vi spiser og fråtser i det vi lyster. De fleste kjenner til ordtaket ?man blir hva man spiser?, men hvor mange kjenner virkelig etter hva maten gjør for en? Som vegetarianer og veganer har man tatt et konkret valg og man vender blikket mer innad, hva er det kroppen min trenger av næringsstoffer og hvordan føler jeg meg idag, hvilken følelse har jeg etter dette måltidet? Man blir inspirert til nye produkter og man utvider sine horisonter. Jeg er ny som vegetarianer, har stor interesse for mat og gleder meg til reisen videre med et mer balansert kosthold.
 32. Selv om jeg verken er veganer eller vegetarianer, er det viktig for meg å spise mest mulig naturlig mat. Det er som om kjøtt ikke er så godt lengre! Jeg tok også et fag på UIO ? som handlet om kriminalitet utført mot miljø og dyr ? og dette har også vært med på å ?farge? hva jeg velger å spise og å servere mine gjester til middag.
 33. jeg er veganer fordi det gjør meg lykkelig. veganisme er jo verdens beste, snilleste og sunneste livsstil! i tillegg til de ?tre store? argumentene (dyr, helse og miljø) er jeg det fordi jeg er sikker på at mennesket er skapt for denne dietten. jeg mener vi trives best (selv om ikke alle er klar over det ennå?)når vi lever ?rett fra moder jord?, og ikke utnytter/dreper. i naturen finnes alt av planter, frukt, grønnsaker osv. som vi behøver for å overleve. tanken på at jeg skal være veganer resten av livet gjør meg GLAD, ikke bare pga. jeg vet at jeg ikke støtter utnyttelse og drap, men fordi jeg kan kjenne at kroppen og sjelen min elsker det.
 34. Jeg vil gjerne spise mer plantebasert mat fordi jeg mener det både er bra for kroppen og for jorda og miljøet. Kjøttproduksjon er svært ressurskrevende, og hvis vi heller spiser mer plantekost får vi mer mat ut av de arealene som ellers ville gått med til å fore opp kyr og andre dyr vi spiser. Det er også bedre for kroppen ? i alle fall for meg ? det er lettere å fordøye, og jeg føler meg mye bedre etter et vegetarisk måltid enn etter et kjøttmåltid.
  Og så er det så vanvittig mye godt man kan lage!
 35. Jeg spiser ikke kjøtt fordi jeg ikke finner en eneste årsak som kan forsvare at vi mennesker avler opp dyr, tar fra dem alle deres naturlige behov og lar dem leve under fryktelige forhold fram til vi skremmer dem ombord i en bil, kjører dem på tvers av landet og lar dem se på at artsfrendene deres blir brutalt drept mens de venter på sin egen tur. Jeg makter ikke det skillet mellom ?søte dyr? og ?dyr vi spiser?. For meg er det ikke forskjell på kattunger, lam eller kalver. Det finnes ikke en eneste fiber i kroppen min som ønsker å ta livet fra andre skapninger for deretter å spise opp kroppene deres.Jeg er veganer fordi jeg ikke ønsker å støtte utnyttelse, mishandling og drap av andre levende, tenkende og følende individer. Det er også viktig for meg at en vegansk livsstil er langt mindre ressurskrevende og bedre for helsen.
 36. Jeg ble vegetarianer fordi jeg som barn hadde flere dårlige erfaringer med kjøtt. Det slo nesten aldri feil ? jeg fikk kjøttkakene med trevler, fettklumper og fiskebitene med bein.. Resultatet ble at jeg ble mer og mer observant på hva jeg puttet i munnen, og at jeg kastet opp hvis jeg måtte spise noe jeg ikke ville. Jeg kunne ikke fatte og begripe at andre satt og dyttet i seg døde dyr med slik vellyst. Syntes de virkelig ikke at det var ekkelt å tenke på hvor den pølsa kom fra? Tenkte de ikke over at de hvite prikkene i salamien er dyrefett? Pinnekjøtt lukter GODT?? Fra jeg var rundt fem år har jeg trappet ned til å nå runde femten år uten å spise animalsk, og jeg savner det ikke litt engang.Selv om det at jeg er vegetarianer har sitt opphav i dårlige opplevelser og ?det psykiske?, er jeg på mine eldre dager svært glad jeg ikke har bidratt til den massive utnyttelsen av dyr for vårt (over)forbruk, og de enorme miljøkonsekvensene matindustrien har (det er en egen INDUSTRI altså).
 37. Jeg er veganer fordi mennesker har skapt mange problemer på jorden, og jeg vil være med på å ordne opp i dette. Fra jeg var 10-14 var jeg bare vegetarianer, men så fikk jeg opp øynene helt og skjønte at det var på tide å ta neste skritt. Jeg vil ikke være med på å utnytte og drepe andre, forårsake mat- og vannmangel, slippe ut enorme mengder med CO2, og jeg vil i hvert fall ikke forurense kroppen min og forårsake sykdom og tidlig død. Alle mennesker har et ansvar for å gjøre så godt vi kan, og selv om mange på min alder velger å skyve dette helt fra seg, velger jeg å ta på meg ansvaret! Et langt liv er det jeg trenger (og heldigvis er jeg fortsatt veldig ung), for å gjøre alt jeg kan for at vi skal kunne leve i harmoni på en sunn og fredfull planet, og jeg vil gjerne oppleve når det skjer.
 38. Jeg blei vegetarianer som fjortenåring så snart jeg oppdaga at det fantes noe som het det ? at det gikk an. Tanken på å spise døde dyr hadde alltid virka avstøtende på meg. Jeg hadde det nok lettere enn mange på grunn av den æsj-faktoren ? jeg følte ikke egentlig at jeg avsto fra noe, jeg opplevde bare lettelse. Etter hvert som jeg lærte mer, skjønte jeg jo at kjøttindustrien og mjølkeindustrien hang nøye sammen. Jeg begynte å lukte på mulighetene for veganisme, og bestemte meg for å begynne lett med en veganerdag i uka. Det viste seg raskt at en dag i uka hadde jeg overhodet ikke vondt i magen. Jeg kutta mjølk, og seinere også egg og honning etter legens ordre. Vips, veganer!
 39. Jeg er veganer fordi jeg tror på ahimsa (ikke-vold). Mennesker har makten, men ikke retten til å utnytte og bruke dyr til mat, klær, forsøk og underholdning.
  Som veganer har jeg i mye større grad enn da jeg var kjøttspiser og vegetarianer måtte lage mat fra bunnen av. Det tar litt mer tid, men smaker nye bedre. Jeg synes det er skremmende hva Mattilsynet tillater produsentene å kalle mat, og kan takke veganismen for at jeg har fått et mye sunnere kosthold og mye mer matglede.
 40. Jeg ønsker å spise mer plantebasert mat fordi det er godt for kroppen og godt for miljøet. Samtidig mener jeg at jo flere oppskrifter jeg tilegner meg som er vegane og samtidig supergode, jo lettere er det å anbefale andre som verken er vegetarianer eller veganer til å spise mer plantebasert mat!
 41. Jeg er veganer fordi jeg mener at det ikke er vår rett å utnytte og drepe andre levende individer når vi på toppen av det hele overhodet ikke trenger animalske produkter. Jeg er veganer fordi jeg velger å ta avstand fra dette. Det er ikke lenger noe alternativ for meg å ta del i denne galskapen. Jeg er også veganer for å spare miljøet og for å bidra til en jevnere ressursfordeling.
 42. Jeg kunne skrevet en hel bok om hvorfor men det som har vært veldig viktig for meg de siste årene er å spise fersk mat,helst økologisk (siden det smaker jo selvfølgelig best). I det siste har jeg tenkt at jeg ødelegger kroppen hvis jeg spiser mye sukker og andre usunne ting. Jeg får lett strekkmerker og legger fort på meg siden jeg er litt lav.Jeg får dårlig samvittighet av å spise ferdig vegetarmat og synes det er usunt selvom det er sikkert er sunnere enn kjøtt.
 43.  Jeg er veganer fordi jeg mener at det å utnytte levende skapninger som ikke kan kjempe imot, er helt feil. Dyr uten makt til å gjøre noe som helst, blir fødet opp for å bli sendt til slakteren. Det at man bruker tonnevis med fôr og vann for å føde opp disse dyrene gjør at det blir enda mer forferdelig. Hvor mange mennekser i verden er det ikke som sulter og dør av tørst? Den tanken vekker avsky hos meg og gjør meg kvalm. Derfor er jeg veganer. Vi trenger ikke kjøtt for å overleve, det er vi alle sammen bevis på.
 44. Jeg spiser kjøtt, sjelden, men vil gå mer og mer over til BARE plantebasert mat! Jeg er 15 år og driver idrett, og selv om jeg ikke får lov til å kutte helt ut på kjøtt og fisk, så spiser vi det mye sjeldnere en gjennomsnittet her i huset. Det viktigste for meg er å få folk til å forstå at man har ikke godt av for mye kjøtt (hverken mennesker/dyr/miljøet). Og hvis alle hadde spist mindre kjøtt hadde flere av verdens kriser idag vært løst. (I tillegg er vegansk mat super suntog super godt)! Derfor skal vi servere vegansk mat i konfirmasjonen min, uten andre alternativer. Da må gjestene i alle fall smake! Kanskje de og blir bitt av basillen??
 45. Jeg er veganer fordi jeg rett og slett er i mot vold og drap, uansett hvilken art det blir utført på, og jeg ser ingen forskjeller på mennesker og andre dyr. Jeg har ganske lenge nå trodd at det finnes en fredelig løsning på alt, også når det kommer til matlaging og forbruk. Kjøtt, pels, egg og melke-industrien, (og all annen industri som har med utnytting av dyr å gjøre), er som regel ikke fredelig, og derfor ikke et alternativ for meg. Jeg synes også at bare fordi vi mennesker har makt her i verden, har vi ingen rett til å utnytte de som er ?svakere? enn oss. Også er det jo sunnere å ha et vegansk kosthold, pluss at det er miljøvennlig.
 46. Jeg et vegetarianer fordi det ikke hadde vært sult i verden dersom alle hadde vært vegetarianere!
 47. Jeg ble veganer for litt over 1 år siden, fordi jeg så en tale på Youtube av Gary Yourofsky, der han snakket om veganisme, og hvordan spising av dyr og dyreprodukter kan sammelignes med holocaust, og den talen gjorde inntrykk. Jeg kan ikke støtte den enorme mishandlingen som pågår i stor skala verden rundt, og jeg skjønner ikke at så mange synes det er greit å støtte det uten å mukke. Min mann skulle nok helst sett at jeg bare var vegetarianer, men da hadde jeg fremdeles støttet en (faktisk enda mer) grusom industri, i tillegg til kjøttindustrien (for kalver og kyllinger blir jo sendt på til slakt), så det er totalt uaktuelt.
 48. Det er mange grunner til at jeg holder meg unna kjøtt. En av grunnene er at jeg føler meg fysisk og psykisk mye mer balansert. Det er bedre for miljøet. Så har jeg vokst opp med gård og har far som jakter. Tror jeg ble skremt, å det med god grunn, jeg fikk mine bestevenner servert til middag! å det i form av pølse,karbonade og andre rare former som ikke ligner på dyr. Men i senere tid fant jeg ut av hvor brutal verden faktisk er, pølse var ikke bare pølse?
 49.  Jeg har kuttet ut kjøtt, men spiser fortsatt litt fisk (har lyst til å kutte ut fisken en dag også). Jeg valgte denne livsstilen etter at jeg så en film om hvordan noen folk slakter dyr. Jeg tenkte på det et par dager og fant ut at jeg ikke vil spise mat fra dyr som har lidd på en så fæl måte. Etter en liten tid fant jeg også ut at det var miljøvennlig. Jeg vil spise med god samvittighet, og det har jeg nå gjort i 2 år og aldri følt meg bedre!
 50. Jeg er veganer først og fremst fordi jeg ikke vil støtte måten vi mennesker utnytter dyr på. Bare fordi vi kan utnytte dem, betyr ikke at det er riktig. Miljøaspektet ved inntak av kjøtt står også sentralt i min ?filosofi?.I tillegg føler jeg meg sunn og frisk ved kun å innta det jeg anser som ?rene? matvarer, og mat som ikke tidligere har levd (på den måten dyr har)
 51. Jeg er vel per dags dato det man kan kalle en ?fleksitarianer? selv om jeg syns begrepet er grusomt og upresist. Jeg er en kostholdstrendsurfer. Sånn. Mer nøyaktig. Eneste grunnen til at jeg ikke er vegetarianer enda, er fordi jeg fremdeles har kjøtt i fryseren, og det byr meg i mot å kaste mat. Jeg er mageoperert, og reagerer ganske kraftig på kjøtt og sliter med å fordøye det. I tillegg byr de prosessene kjøttet og dyrene er gjennom før de havner på tallerkenen vår meg midt i mot. Jeg drikker ikke kumelk fordi den er kalven sin, og også fordi den er full av puss ? æsj!
 52. Jeg startet som vegetarianer fordi jeg aldri har vært spesielt begeistret for kjøtt, men gikk fort over til å fortsette som vegetarianer fordi jeg er sterkt uenig i hvordan husdyrene våre behandles. Jeg besøkte mange fjøs og slakteri, hvor alt skulle være av det aller beste slaget, men det var langt ifra godt nok for meg. Nå ser jeg det slik at dyrene har en stor egenverdi, og de fortjener ikke skitne fjøs med møkk langt oppover beina eller panikkfylte og smertefulle øyeblikk på slakterier. Jeg har et ønske om å bli vegetarianer, men bosituasjonen min akkurat nå gjør det litt vanskelig. Jeg kjøper egg- og melkefritt når jeg kan, og satser på at ting blir enda bedre når jeg får flytta for meg selv. Jeg synes det er veldig viktig å få frem det at for at vi skal få melk og egg, så må dyr både alves frem og slaktes, og å bare kutte kjøtt vil ikke være nok til å faktisk boikotte industrien helt og holdent.
 53. Man må starte med seg selv for å kunne gjøre en forandring. Helsen min har blitt så mye bedre, og jeg kjenner at kroppen min klarer seg helt fint uten kjøtt.
 54. Jeg er vegetarianer fordi jeg hele livet har ment at kjøtt er ekkelt, både av smak og konsistens. Jeg sluttet helt å spise kjøtt da jeg var 9 år gammel (er nå 33) og har tenkt å holde meg til denne kosten resten av livet. I begynnelsen var det fordi jeg ikke likte kjøtt som gjorde at jeg ikke spiste det, men ettersom jeg vokste opp ble det mer og mer en prinsippsak for meg.
 55.  Jeg merker at jeg ved å ikke spise kjøtt føler meg lettere i hele kroppen, og det har stor betydning for en som nesten ikke har krefter. Måltidene er vanskeligere å lage nå, men jeg kollapser ikke søvnig på sofaen etter ett godt måltid lenger.
 56. Jeg har svært lenge slitt med magetrøbbel. Har hatt ?kamera ned i magen? og gått på alle slags magepiller, men de har ikke klart å sette fingeren på hva som er galt. Jeg hadde to tilfeller som førte til akutt sykehusbesøk, og til slutt fikk jeg nok for rundt ett år siden. Jeg kutta ut alle melkeprodukter og alle kjøttprodukter, og kan med hånden på hjertet si at jeg ikke har hatt det bedre etter. Har fremdeles mageproblemer, men på ingen måte som tidligere.
 57.  Foreløpig er jeg vegetarianer, men jeg kutter ut flere og flere animalske produkter. Jeg er veggis fordi jeg ikke ser noen grunn til at vi skal la dyr og miljø lide for maten vår når det finnes sunnere, bedre og mye snillere alternativer! Enkelt og greit.
 58.  Jeg er veggis fordi jeg ikke ser noen grunn til at vi skal la dyr og miljø lide for maten vår når det finnes sunnere, bedre og mye snillere alternativer! Enkelt og greit.
 59. Jeg er veganer fordi jeg ikke ser at det er noen forskjell mellom dyrs og menneskers smerte, redsel eller ønske om å leve og å beskytte sitt avkom. Dersom jeg ikke støtter mishandling av og drap på mennesker (og det gjør jeg ikke) er det bare logisk å ikke støtte mishandling av og drap på andre dyr heller. Derfor velger jeg å holde meg unna produkter med animalske bestanddeler. Så enkelt å ikke støtte mishandling av og drap på andre dyr heller.

Tusen takk som sendte inn svar! Vinneren blir kåret i løpet av dagen. 

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *