

Potetpannekaker – latkes
Ovnsbakte frokostfavoritter med eplemos og soyarømme.
Ingredienser til to porsjoner:
-
- 500 gram poteter
-
- 1 sjalottløk
-
- 2 spiseskjeer potetmel
-
- 0,5 teskje bakepulver
-
- 1 teskje salt
-
- 2-4 spiseskjeer hvetemel
-
- Nøytral olje
Eplemos:
-
- 2 epler
-
- 2 spiseskjeer vann
-
- 2 spiseskjeer sukker
Framgangsmåte:
Skrell poteter og løk og riv dem på et rivjern eller ved å bruke rivefunksjonen i en kjøkkkenmaskin. Bruk hendene til å presse ut overflødig vann, og ha potet- og løkbiter i en bolle. Rør inn potetmel, bakepulver og salt først, spe deretter med hvetemel tild eigen holder sånn noenlunde sammen. Deigen kommer til å være litt tørr-seig. Sett til sides i 15 minutter.
Forvarm stekeovnen til 200 grader. Kle et stekebrett med et dobbelt lag bakepapir, og pensle litt olje på det øverste papiret.
Bruk hendene til å forme tykke pannekaker av potetblandingen. Dersom blandingen er for tørr kan du røre inn noen dråper vann. Fordel pannekakene over stekebrettet og trykk dem ned litt.
Stek i 10 minutter, ta ut brettet og snu pannekakene, stek dem videre i 5-10 minutter. Dryss litt ekstra olje over om det er tørt. Pannekakene skal være gylne på begge sider.
Server pannekakene varme med eplemos og soyarømme.
Eplemos:
Skjær bort kjernene fra eplene, og skjær resten i terninger. Ha terninger i en liten gryte sammen med vann og sukker. Kok det opp, og la det småkoke/surre til eplene er møre. Mos dem med en gaffel og la det stå lunt til pannekakene er klare.
Tips: Potetpannekaker kan, som navnet tilsier, også stekes i panne. Bruk et par spiseskjeer røre per pannekake.