Bønnebrownies

Den hemmelige ingrediensen til å lage perfekte veganske OG glutenfrie brownies er herved oppdaget!

Jump to Recipe

Bønner i brownies? Nei, det tror jeg ikke før jeg får smake det! No way Jose!

Dette var meg for tre batcher siden. Nå er jeg fullstendig hekta på bønnebrownies, og mine smakstestere av noen kollegaer er helt enig: Dette er bra saker.

Svarte bønner i brownies etterlater ingen smak, men gir den faste men fudgy konsistensen som en sjeldent finner i veganske brownies. Du kan si at de erstatter hele mel/egg/smør-greia som er vanlige i ikke-veganske brownies, bare at de er utrolig mye sunnere for deg og snillere mot verden rundt. Glutenfrie er de også, for deg som liker det.

Her har jeg ikke mindre enn to oppskrifter; en supergod med en del ingredienser som ikke holder til i sunn-kategorien, og en annen som faktisk er supersunn, men som ikke alle smakstesterne var like begeistret for. Jeg tar den med likevel, med følgende observasjoner:

  • Jentene på jobben elsket de, og spiste de opp etter at de hadde stått framme over natten, og synes ikke at det gjorde noe
  • Jentene synes det var greit når de ikke var SÅ søte, og mente at jeg faktisk kunne hatt mer banansmak i
  • Guttene: Not so much. Klagte på litt mye banansmak, og at de ikke var så søte, samt for lite sjokoladesmak
NB: Browniesene ser identiske ut, derfor er det kun med bilder av den ene varianten.

For sikkerhets skyld så begynner jeg med den varianten som begge lagene likte kjempegodt:

Print Pin
5 from 2 votes

Verdens beste bønnebrownies

Supergode brownies laget med en ganske overraskende ingrediens.
Rett dessert
Kjøkken amerikansk
Tema bananbrød uten egg og melk, brownies, bønnebrownies
Forberedelser 20 minutes
Koke-/steketid 25 minutes
Bløtlegging 8 hours
Totalt tidsbruk 8 hours 45 minutes
Antall 1 medium kakeform

Ingredienser

  • 1 dl tørka svarte bønner Se kommentar 1 under
  • 1 ss knuste linfrø
  • 2,5 ss varmt vann
  • 2 ss kokosolje
  • 1 ss espresso
  • 1 dl sukker
  • 1 ts bakepulver
  • 1 dl kakaopulver
  • 1 dl veganske sjokoladeknapper Se kommentar 2 under

Framgangsmåte

  • La bønnene ligge i bløt over natten. Kok dem deretter møre i rikelig med vann. Sil av vannet.

  • Forvarm stekeovnen til 175 grader. Kle en middels ildfast form med bakepapir.

  • Ha linfrø og vann i en liten bolle, rør det sammen og la det stå i fem minutter.

  • Ha linfrøblandingen, bønner, kokosolje, espresso, sukker, bakepulver og kakaopulver i en kjøkkenmaskin, og kjør til du har en helt glatt masse. Tilsett sjokoladen og kjør et lite minutt til – til det høres ut som om maskinen ikke lenger knuser sjokoladebitene.

  • Ha massen over i den ildfaste formen, bruk en slikkepott til å fordele den jevnt utover.

  • Bak i 20-25 minutter (avhengig av ovnen). Toppen skal være tørr. Avkjøl browniesene i formen. Oppbevares kaldt. Skjær opp i porsjonsstykker før servering.

Kommentarer

  1. Du kan bruke 2 dl hermetiske bønner, da dropper du bløtleggingen og kokingen (og det går kjappere å lage retten)
  2. Eller 75 g melkefri sjokolade som du grovhakker før bruk
Print Pin
5 from 2 votes

Sunnere bønnebrownies

Denne oppskriften slo skikkelig godt an blant damene på jobben min, som likte at de ikke var så søte. Mennene var dessverre ikke like begeistret.
Rett dessert
Kjøkken amerikansk
Tema brownies, brownies uten egg og melk, bønnebrownies
Forberedelser 25 minutes
Koke-/steketid 25 minutes
Bløtlegging 18 hours
Totalt tidsbruk 18 hours 50 minutes
Antall 1 medium kakeform

Ingredienser

  • 200 g tørka svarte bønner se kommentar 1 under
  • 2 bananer
  • 1 dl agavesirup
  • 0,5 dl sukker
  • bitte litt salt
  • 1 ts kanel
  • 0,5 dl havregryn se kommentar 2 under

Framgangsmåte

  • Bløtlegg bønnene over natten og kok dem møre. Sil av vannet.

  • Forvarm stekeovnen til 175 grader. Kle en mellomstor ildfast form med bakepapir.

  • Kjør bønner, bananer, sitrup, kakaopulver, sukker, salt og kanel til en jevn masse i en kjøkkenmaskin. Rør inn havregrynene med en skje.

  • Overfør massen til den ildfaste formen, bruk en slikkepott til å fordele den utover.

  • Bak i 25-30 minutter. Avkjøl i formen.

Kommentarer

  1. Du kan bruke hermetiske bønner istedenfor, da trenger du 400 g (uten laken). Da kan du droppe bløtlegging og koking. 
  2. Bruker du glutenfrie havregryn blir kaken glutenfri.

7 Comments

  1. Hei!

    To ting:
    – Kunne du skrevet at det er 1 dl _tørre_ bønner i selve oppskriften? Har gått på en smell et par ganger og tenkt at det var kokte, og hatt problemer med å regne om til riktig mengde = suboptimalt resultat, dessverre. Derfor:

    – Kunne du skrive hvor mye 1 dl tørre bønner blir når de er kokte? Så kan vi bruke ferdigkokte, vi som ikke er så flinke til å planlegge. 🙂

    – Skriv også gjerne inn at man skal ha i linfrøblandingen, det står bare i oppskriften, men ikke i fremgangsmåten.

    Vil ellers takke for en fantastisk blogg! 🙂

    1. Mari Hult

      Hei hei! Dersom ikke boks spesifikt er oppgitt så mener jeg alltid tørre linser og bønner.

      1. Mari Hult

        oooog linfrøgreiene er lagt inn nå 🙂

  2. (Haha, mente selvsagt “tre ting”. Jeg evner visst ikke å telle riktig på søndager. :p)

  3. Hvor mye bønner ferdigkokt i den første?

  4. 5 stars
    Bare prøvd den første oppskriften, den er kjempegod!

  5. 5 stars
    Knallbra oppskrifter ❤️

Leave a Reply to Mari Hult Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *