vegansk tikka masala oppskrift

Vegansk tikka masala

Superpopulær gryterett med røtter i india. 

Å være indisk, eller ikke være, det er spørsmålet. For selv om tikka masala med sine erkeindiske krydderier og faste tilstedeværelse på menyen på indiske restauranter åpenbart skulle være en indisk klassiker, så er det noen som mener at retten har mer enn en fot i det engelske kjøkkenet. For de som lurer så er chicken tikka masala den meste solgte retten på britiske restauranter!

Her kjører vi det imidlertid opp med kikerter istedenfor kylling, akkopagnert med poteter, gulrøtter og en nydelig, litt kremet, tomatsaus. Ved siden kommer krydret ris.

Server gjerne med chapatibrød.

Ingredienser til fire porsjoner: 

  • 2 desiliter kikerter
  • 2 centimeter ingefær
  • 2 hvitløksfedd
  • Noen kvaster koriander
  • 1 spiseskje paprikapulver
  • 1 teskje kanel
  • 1 teskje kardemomme
  • 1 teskje spissskummen
  • 0,5 teskje gurkemeie
  • 1 teskje cayennepepper
  • 1 teskje garam masala
  • Olje til steking
  • 1 løk
  • 1 boks (cirka 3 desiliter) knuste tomater
  • 2 desiliter vann
  • 2 medium poteter
  • 2 gulrøtter
  • 1 desiliter soyayoghurt
  • Salt
  • Noen kvaster persille

Indisk ris: 

  • 2 spiseskjeer nøytral olje
  • 1 teskje gurkemeie
  • 0,5 teskje kardemomme
  • 0,5 teskje malt nellik
  • 2 desiliter jasminris
  • Salt
  • 5 desiliter vann

Framgangsmåte: 

La kikertene ligge i bløt over natten. Kok dem deretter møre i lettsaltet vann, dette tar cirka en time.

Finhakk ingefær, hvitløk og koriander. Bland dem deretter sammen med paprikapulver, kanel, kardemomme, spisskummen, gurkemeie, cayennepepper og garam masala, og sett til sides.

Varm opp oljen i en panne. Finhakk løk og stek blankt. Rør inn krydderblandingen, og la det steke sammen med løken i noen minutter.

Tilsett tomater og vann, og la det hele koke opp.

Skrell poteter og gulrøtter, og skjær opp i henholdsvis terninger og skiver. Ha over i pannen, tilsett også kikertene. La det hele småkoke til potetene er møre. Spe eventuelt med litt vann om det koker helt tørt.

Tilslutt rører du inn soyayoghurten, og smaker til med salt.

Finhakk persille og dryss over ved servering.

Indisk ris: 

Varm opp oljen i en gryte. Tilsett gurkemeie, kardemomme og nellik, og rør det godt inn i oljen. La det stekes i et par minutter. Rør deretter inn ris og litt salt, og fyll på med vann. La risen småkoke under lokk i 15 minutter. Ta deretter av varmen, og la risen stå under lokk i fem minutter til.

5 Comments

  1. Holder på å lage en forenklet utgave av den nå, sausen smaker kjempegodt!

    1. Mari Hult

      Hurra 🙂 🙂

  2. Marte Bleken

    Jeg er ikke vegetarianer eller veganer, kan jeg butte ut soyayoghurt med noe annet? Fløte eller creme fraiche?
    Gi meg gjerne en lyd på mail =)

  3. Fikk veldig lyst på denne! Men jeg har nylig (til min store fortvilelse) måtte godta at jeg har soyaallergi, og selv om en teskje soyasaus i matlaging går greit innimellom vil jeg slite med en hel desiliter soyayoghurt. Noen tips til noe jeg kan erstatte dette med?

    1. Mari Hult

      Tror det finnes kjempegod vegansk yoghurt av havre også 🙂 Eller oatly sin Fraiche!

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *