falafel vegansk oppskrift

Perfekt falafel

Lei av falafler som går i oppløsning under steking? Her er hemmeligheten. 

Falafel blir best om en bruker kikerter som kun er bløtlagt, ikke kokt. Dette gir en fantastisk god deig, som ikke bare smaker nydelig men som holder formen perfekt under steking. I tillegg gjør oppskriften det umulig å bruke kikerter på boks, som jeg er sikker på både smakssansen din og miljøet rundt oss setter stor pris på. Lykke!

Ingredienser til fire porsjoner: 

 • 2 desiliter tørka kikerter
 • 1 sjalottløk
 • 1 halv kinesisk hvitøk
 • Noen kvaster persille
 • Noen kvaster koriander
 • 0,5 rød chili
 • 1 teskje salt
 • 1 teskje spisskummen
 • 1 teskje bakepulver
 • 4-5 spiseskjeer hvetemel eller kikertmel
 • Olje til steking

Framgangsmåte: 

Bløtlegg kikertene i godt med vann over natten, eller i minst åtte timer.

falafel1

Sil av vannet og ha kikertene over i en kjøkkenmaskin. Skrell løk og hvitløk og ha i sammen med kikertene. Tilsett persille, koriander, chili, salt, spisskummen, og bakepulver.

falafel2

La maskinen gå på middels hastighet en liten stund. Kikertene skal ikke finmales. Du må nok stoppe et par ganger for å dytte massen ned fra kantene med en slikkepott.

falafel3

Tilsett én og én spiseskje mel. Når massen begynner å klebre seg sammen har du hatt i nok.

falafel4

Overfør massen til en bolle som du dekker til med plastfolie og setter kaldt i minst  2 timer.

falafel5

Før steking former du boller av ønsket størrelse med hendene. Varm opp oljen til medium/høy varme i en stekepanne og stek falaflene.

Dytt de litt ned med en gaffel slik at de blir cirka én centimeter tykke.

Stek på begge sider og server varme, gjerne sammen med pitabrød, en god dressing og masse salat. Hummus er også godt til falafel.

34 Comments

 1. irenglede

  Hei! Liker bloggen din. Har planer om å legge ut et innlegg på min egen blogg http://irenglede.blogg.no. Ville dele en oppskrift på falafel der idag. Kan jeg få lov til å bruke tekst og bilder fra falafel innlegget fra din blogg med henvisning til din blogg i forbindelse med innlegget? Jeg synes det passet så perfekt, og var så delikat og informativt. Fint om du kan gi meg en liten tilbakemelding på mail om dette er OK eller ikke. Ha en fin dag. Hilsen Iren

  1. Mari Hult

   kjør på 🙂 Veldig hyggelig at du deler.

 2. Sylvi Øding

  Hei! Jeg har prøvd diverse oppskrifter på falafel, uten at det har lyktes meg å få den fin. Jeg har kun brukt avsilte kikerter på glass, og vet at det sannsynligvis er grunnen til at jeg har mislyktes. Jeg har prøvd å steke den i solsikkeolje, og den har falt fra hverandre, samt at smaken av oljen har blitt veldig fremtredende. Jeg har også stekt den i steikovnen, og den har blitt flat som ei pannekake.
  Nå skal jeg prøve din oppskrift, men jeg lurer på hvilken type olje du bruker? Jeg bor i Spania, og der bruker de en spesiell frityrolje, men den er forferdelig i lukt og smak, og solsikkeoljen var ikke brukbar den heller… Det beste hadde vel vært olivenolje som ikke er ekstra virgen, men den er jo veldig sårbar for oppvarming. Jeg håper det er greitt at jeg spør deg….du virker som en person med god matkunnskap. Mvh Sylvi (som elsker falafel)

  1. Mari Hult

   Hei hei! Såklart det er lov å spørre 🙂 Jeg pleier å bruke helt vanlig rapsolje eller solsikkeolje. Med finere oljer sliter jeg iblant litt med steking, så pleier å kjøre helt standard til det.
   Jeg slet også MASSE med falafel tidligere, men plutselig får jeg det til både med rå kikerter og de fra boks. Fra boks så pleier jeg å ha i litt mer mel enn jeg tror det skal være, og de holder godt sammen da. Men det er merkelig altså, for før var det katastrofe hver eneste gang. Si gjerne fra hvordan det går etterpå 🙂

 3. Aud Fodnes

  Hei. Prøvde å lage disse i dag. Vi er noen i Ringsaker og omegn Solidariteysnettverk som skal lage mat og ha med på Transittmottaket på Grande. Jeg gleder meg til å ta dem med utover. Jeg var veldig skeptisk når jeg så at kikertene ikke skulle kokes først, men det funket jo. Får se om jeg lager et parti til når jeg har stekt opp de jeg har laget. Lagde dobbel porsjon. Hvor lenge steker du dem?

  1. Mari Hult

   Så bra de funker 🙂 Jeg pleier steke de 3-4 minutter på hver side! Håper det smaker 🙂

 4. Hei!
  Jeg har ikke tilgang på fersk koriander og persille, har for øyeblikket bare tørket krydder. Er heller ikke så erfaren med krydder så jeg lurte på om du aner ca hvor mye koriander og persille jeg burde bruke når krydret er i tørket form? 🙂 elsker bloggen din forresten, og gleder meg til å prøve denne oppskriften!

  1. Mari Hult

   Halvannen teskje av hver kanskje? Denne retten tåler en del krydder! Takk for fine ord 🙂

 5. Siri Johnsen

  Hei! Har veldig lyst til å prøve oppskriften din på falafel, men ser at kikertene du bruker er lyse. Jeg har kjøpt brune kikerter. Har du noen erfaring med brune kikerter? I så fall, smaker de annerledes? Kan de brukes til din oppskrift? Hilsen Siri

  1. Mari Hult

   Absolutt ingen erfaring med de dessverre 🙁 Men vil anta at det går bra altså.

 6. Hei! Kom over oppskriften din her, og lurer på om de kan fryses?
  Hilsen Helene

 7. Hei, vil dette funke med go greens sine kikerter fra butikk som er ¨ready to go”?

  1. Mari Hult

   De er ferdig kokte, så da må du nok ha i litt mer hvetemel for å binde alt sammen.

 8. Heihei! Jeg er en falafelelsker, og har tenkt å lage disse til middag i morgen. Lurer derfor på hvor viktig det er at massen ligger i kjøleskap før steking? Burde jeg lage den og kjøle den før jobb for å kunne steke dem rett etter jobb, eller går det fint om den ikke får ligge så lenge? :):)

  1. Mari Hult

   Går helt fint om den ikke ligger lenge! Lykke til 🙂

 9. Hei! Kan jeg bruke glutenmel som binder dere enn hvetemel?

  1. Mari Hult

   Aldri prøvd, vil tro de blir litt mykere i konsistensen da :/

 10. Annikken

  Elsker denne søtsaken, tusen takk for god oppskrift! Har laget den så ofte nå at jeg tør å eksperimentere litt på egenhånd, og i den forbindelse vil jeg tipse om å ha litt avocado oppi – ble helt utrolig nydelig godt !!!! Opplever at de ble ekstra saftige også 🙂

  1. Mari Hult

   Herlig 🙂 Takk for tips!!

 11. Tror du det går ann å bruke soyabønner istedenfor kikerter?

  1. Mari Hult

   Har aldri prøvd, men vil anta at det går veldig bra 🙂 Kanskje de bør kokes først bare?

 12. Kristoffer

  Hei! Herlig oppskrift! Har tatt den i bruk selv. Vet du hvor lenge ferdigstekte falafeler kan oppbevares i kjøleskapet?
  Med vennlig hilsen Kristoffer

  1. Mari Hult

   Jeg er ikke helt sikkert, men hos meg har de stått helt fint 3-4 dager i alle fall 🙂

 13. Kethliin

  Dette så godt ut! Skal prøve dette ut når vi skal i gang med prosjektet vårt om to veganske uker (med null erfaring 😉

 14. Taiyyibah

  Hei, jeg skal prøve meg på falaffel imorgen, men jeg lurer på hva du har under falaffelen på bildet? Det så nemlig veldig fristende ut! Evnt. Oposkrift?

  1. Mari Hult

   Det er et brød som heter khubus 🙂 Oppskrift her: http://www.vegetarbloggen.no/2013/05/08/khubus/

 15. Hei, jeg klarte det! Låner bilde ditt av ferdig resultat for å sammenligne med mine veldig mye mer grønne falafler Skal si hvor jeg har tatt bilde og oppskrift fra. Tusen takk❤️ Hilsen Eva

 16. Hei! Vet du hvor mange dl det blir når de er bløtlagt? Jeg har allerede bløtlagt 1 kg kikerter så får ikke målt de tørre…

  1. Mari Hult

   De dobles sånn ca når de bløtlegges.

 17. Hei! Hvor lenge kan jeg oppbevare den ustekte massen i kjøleskapet før jeg steker den? Tenkte å lage dette i kveld og spise til middag i morgen. Hvor finner jeg tørket kikerter? Hvilket kikertmerke bruker du?

  1. Follow up: Kan jeg fryse den ustekte massen eller ferdigstekte falafler til en annen dag?

  2. Mari Hult

   Jeg pleier å kjøpe allslags kikerter haha. De jeg finner. Så lenge de er tørka synes jeg de er bra. Internasjonale matvarebutikker har de alltid, i tillegg finner jeg det oftere og oftere på Meny og Mega etc. Håper det går bra 🙂

   Massen står fint et par dager i kjøleskapet. Når det kommer til frysing så foretrekker jeg å fryse falaflene ferdig stekte.

 18. Denne var kjempefin!

  1. Mari Hult

   Takk 🙂

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *