vegansk nyttårsmeny oppskrift

11-retters festmiddag

Når du virkelig vil slå på den veganske stortromma. 

Menyen er satt sammen av noen oppskrifter som allerede ligger ute på bloggen, samt noen oppskrifter spesialkomponert. Jeg har også lånt en oppskrift av min gode venninne Adele.

Såfremt du ikke venter så voldsomt mange gjester, lager du hele menyen på to dager, der dag to er serveringsdagen. Jeg pleier å handle dagen før jeg starter matlagingen.

Dette vedlegget kan brukes i planleggingen. 

Det meste serveres kaldt,  ellers trenger du stekeovnen til to retter, stekepannen til en og en gryte til en ved servering.

Oppskriftene er i utgangspunktet beregnet til fire porsjoner.

Godt brød

Godt brød er det beste som finnes. Selv er jeg ikke så begeistret for å servere brød som forrett, men liker å ha det stående gjennom helt til hovedretten er servert. Men – om du tar deg bryet med noen gode dipper til brødet – da snakker vi! Her har jeg bakt et lyst landbrød, som serveres med hummus og baba ganoush.

Apetittvekker

Små løkringer stekt i ovn servert med hvitløksveganese er en utrolig god apetittvekker!

For å lage vegansk aioli/hvitløksveganese river du to hvitløksfedd på rivjern og har i veganesen.

Forrett

Etter å ha fått i seg litt brød og en apetittvekker begynner gjestene å bli veldig klare for den første “skikkelige” retten. Her serverer vi pannestekte cashewkroketter med sweet chilisauce og revet salat.

Jeg foretrekker å lage sausen selv, men den er ikke et kritiske element i denne retten, så kjøp gjerne en god variant på flaske om du vil spare litt tid.


Suppe

En god og varm suppe hører med, og denne versjonen lager vi på jordskokk. Suppen tåler fint å kokes en dag i forveien, og setter du den på svak varme når måltidet starter bør den grei til servering.

Stek opp noen jordskokkchips til pynt, disse trenger ikke å være varme. Jordskokksuppe kan også serveres med litt persille, hasselnøttolje og rista solsikkekjerner.

vegansk jordskokksuppe oppskrift

Hovedrett nummer 1: “Fisk”

Etter forretter med både fett og fylde er det godt med noe friskt og magert. Kalde makier med syltet ingefær og soyasaus til er et bra valg her. Denne oppskriften har jeg lånt fra min gode venninne Adele.

vegansk maki oppskrift

Hvilerett

Etter mange forskjellige smaker er det godt med noe frisk i munnen før den neste, og mer kraftige, hovedretten. Derfor har jeg laget en kjempeenkel multesorbet.

Ingredienser: 

 • 1 desiliter vann
 • 1 desiliter sukker
 • 1 desiliter multer

Framgangsmåte:

Kok vann og sukker til sukkerlake. Rør inn multene, knus dem litt med en gaffel. Sett blandingen til avkjøling. Når den har kjøleskapstemperatur kjører du den til is i ismaskin. Dersom du ikke har ismaskin kan du sette den rett i fryseboksen, og røre i den hver halvtime til den er stivnet.

Hovedrett nummer 2: “Kjøtt”

Etter mange gode småretter er det på tide med en litt kraftig hovedrett. Her har jeg laget en vegansk Shepherd’s Pie, nemlig Shepherdess Pie, som jeg bare serverer med litt lett salat.

Får du ikke tak i tempeh kan linser brukes istedenfor.

vegansk shepherdess pie oppskrift

Ost

Osterett er obligatorisk, og her lager vi en cashewost som får stå og modnes i 12 timer. Servert med fikenmarmelade og kikerkjeks blir det helt perfekt.

Ingredienser:

 • 1 sjalottløk
 • To kvaster timian

Framgangsmåte:

Finhakk løk og timian og bland inn i ostebasen. Legg opp ost, marmelade og kjeks på en tallerken.

Predessert

En liten dessert før desserten må til, og her har jeg valgt en norsk klassiker: Riskremen. Den serveres i små glass med litt bringebærsaus, og ved siden av serverte jeg en enkel kirsebærsorbet, som jeg laget ved å kjøre en pose kirsebærkompott i ismaskinen.

Dessert

Hoveddesserten er en forfriskende sitronmousse, som fungerer som en kjempefin kontrast til osten og riskremen.

Ingredienser: 

   • 1 sitron
   • 1 desiliter sukker
   • 3 spiseskjeer maisstivelse
   • 3 desiliter vegetabilsk melk
   • 2 desiliter vegansk rømme
   • Vegansk sjokoladesaus

Framgangsmåte: 

Riv skallet av sitronen og press saften. Ha sukker og maisstivelse i en liten gryte. Visp inn melken og sitronsaften og kok et hele opp under jevnlig visping. Når det har kokt en bitteliten stund tykner det, og da skrur du av varmen og tar kjelen av platen. Ha i sitronskallet, avkjøl på benken i ti minutter og sett deretter inn i kjøleskapet.

Når sitronmassen er avkjølt rører du inn rømmen, og fordeler det hele i porsjonsglass. Topp med sjokoladesaus.

Petit Fours

Ingen festmiddag uten noe god til kaffen etterpå, og petit fours imponerer de fleste. Dette er en lys marsipankake i miniatyr, servert med rødt syltetøy inni og litt sjokoladeganache på toppen.

4 Comments

 1. Hvilke vin/desert vin passer till disse retter

  1. Mari Hult

   Uff, her er jeg ikke på hjemmebane. Sorry, har nok ingen gode svar til deg her!

 2. er ennå mett etter denne

  1. Mari Hult

   Haha den var kanskje litt overkill ja 😀

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *