Italiensk tomatsaus

Fyldig og smakfull saus med få ingredienser. 

Vi har en tendens til å overtenke sauser. Mildt sagt. Hvor mange oppskrifter finnes det ikke med overivrig bruk av brunet løk, gulrøtter, grønnsaksbuljong, tørka sopp, selleri, sennep, eddik, soyasaus, miso og halve krydderhylla? Det er på tide å gjøre det litt enkelt.

I Italia er de gode på å bruke få råvarer av høy kvalitet, og bruke helt enkle grep for å få fram mest mulig smak. Denne sausen dreier seg om tomater, og for å få fram maks smak av de kokes de sammen med bittelitt salt, pepper og hvitløk. Når sausen er ferdigkokt rører vi inn litt olivenolje og frisk basilikum for den siste finishen.

Resultatet: En tomatsaus som smaker tomat! Og skikkelig godt, om jeg får si det selv.

Sausen kan brukes til pizza og pasta, eller som et litt spenstig alternativ til den brune søndagsmiddagsausen. I lukka glass i kjøleskap holder sausen seg fint en liten uke, så lag gjerne litt ekstra når du først er i gang.

Ingredienser til ett glass: 

  • 4 plommetomater
  • 1 boks (cirka 4 desiliter) hakkede tomater
  • 2 hvitløksfedd
  • Litt sukker
  • Bittelitt salt
  • Noen kvaster basilikum
  • 2 spiseskjeer olivenolje

Framgangsmåte: 

Start med å flå tomatene. Kok opp godt med vann i en gryte. Ha iskaldt vann i en bolle ved siden av. Skjær et kryss i toppen av tomatene, motsatt side av der stilken er. Ha dem først ti sekunder i det kokende vannet, før du har dem over i isvannet. Da er det lett å dra av skinnet. Del deretter tomatene i to på langs og skjær dem i små terninger.

Finhakk hvitløk.

Ha tomatterningene, hakka tomater, hvitløk, sukker og salt i en gryte, og la det sakte koke opp. Ha på lokk og la det hele småkoke i 30 minutter.

Finhakk basilikum. Når tomatsausen er ferdig kokt tar du den av varmen og rører inn basilikum og olivenolje. Kjør tomatsausen i en kjøkkenmaskin eller med en stavmikser om du ønsker en jevnere konsistens.

Server italiensk tomatsaus rykende varm, gjerne sammen med pasta. Tomatsausen er også veldig god på pizza.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *