Pakora

Friterte grønnsakssnacks fra India. 

Pakora er en indisk spesialitet der grønnsaker dyppes i en røre av kikertmel og frityrstekes. Her bruker jeg fenikkelfrø i røren, og det gir en veldig markant smak til pakoraene. Om du ikke er så glad i det anbefaler jeg å bytte det med for eksempel garam masala – eller bare kutte det ut.

Pakoraer passer som forrett, snacks eller som en del av en buffet. Server dem gjerne sammen med en smakfull saus eller chutney og en kopp indisk te.

Tips: Kikertmel får du kjøpt i asiatiske butikker og enkelte helsekostbutikker. Det heter ofte gram flour. 

Ingredienser til en stor skål: 

  • 0,5 kinesisk hvitløk
  • 2 centimeter frisk ingefær
  • 3 desiliter kikermel
  • 1 teskje chilipulver
  • 1 teskje fenikkelfrø
  • 3 teskjeer salt
  • 2 spiseskjeer olje
  • 1-2 desiliter vann 
  • Cirka en liter assorterte grønnsaker skåret i relativt store biter, for eksempel potet, aspargesbønner, sopp, squash, aubergine, blomkål og løk
  • 5 desiliter olje til fritering

Framgangsmåte: 

Riv hvitløk og ingefær på et rivjern. Ha i en bolle og bland sammen med kikertmel, chilipulver, fenikkelfrø og salt. rør inn oljen og spe med vann til du har en tyktflytende røre.

Vendt grønnsaksbitene forsiktig inn i røren, og sett det hele til sides.

Varm opp frityroljen til medium/høy varme i en gryte som har lokk tilgjengelig. Når du tror oljen er varm nok er det greit å dryppe en teskje med røre oppi. Hvis den “freser” og ikke synker til bunns så er oljen klar til steking,

Stek først en prøvepakora. Smak om du synes røren er krydret nok. Juster eventuelt med mer salt eller krydder for smak, og rør inn litt mer kikermel om den ikke er tykk nok.

Nå kan du begynne å steke grønnsaksbitene. Pass på at du ikke har for mange i gryten om gangen, de fester seg fort i hverandre om det er for trangt om plassen.

Når pakoraene blir gylne – dette pleier å ta rundt to-tre minutter – har du dem over på litt kjøkkenpapir slik at fettet får rent av. Gjenta med alle bitene.

Pakora smaker best varme, gjerne sammen med en god chutney.

2 Comments

  1. Bente Bergsjordet

    Nam!

    1. Mari Hult

      🙂

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *