Lyst landbrød

Langtidshevet festbrød!

Skikkelig bakt landbrød er noe av det beste som finnes, og det trenger ikke å serveres med mer enn en godt hummus eller hvitløksdip.

Dette brødet eltes lenge i maskin eller med eltekroker på håndmikseren, og jeg bruker kun kaldt vann i det. Kombinert med den lange hevetiden blir brødet lettere, luftigere, saftigere og mer smakfullt.

Ingredienser til fire brød: 

  • 1 pakke tørrgjær
  • 1 kilo hvetemel
  • 5 desiliter kaldt vann
  • 1 spiseskje sirup
  • 2 spiseskjeer maltekstrakt
  •  2 teskjeer salt

Framgangsmåte: 

Rør sammen en teskje av tørrgjæren, 200 gram mel, 3 desiliter kaldt vann og sirupen i en bolle. Dekk bollen med en håndkle og la det hele stå på leilighetens/husets kaldeste sted natten over.

Neste dag har du en klissete røre. Ha i 600 gram mel og resten av vannet, og elt det hele med eltemaskin eller håndmikser med eltekroker. La det gå på den laveste hastigheten i cirka ti minutter. Tilsett deretter resten av melet, resten av gjærpakken, maltekstrakt og salt, og elter videre i et kvarter. Dekk bollen igjen, og sett til heving i en time til.

Dekk et stekebrett med bakepapir.

Deigen er så løs og klebrig at det ikke er snakk om å arbeide ut deigen på vanlig vis, det er bare å dele den i fire deler og prøve å gi dem fasongen av avlange pølser. Ha over på stekebrettet, dekk det hele til, og etterhev i to-tre timer.

Forvarm stekeovnen til 230 grader.

Sett landbrødene inn i varm ovn, og stek i cirka 25 minutter – til de blir brune og fine på toppen.

Avkjøl på rist.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *