

Lyst landbrød
Langtidshevet festbrød!
Skikkelig bakt landbrød er noe av det beste som finnes, og det trenger ikke å serveres med mer enn en godt hummus eller hvitløksdip.
Dette brødet eltes lenge i maskin eller med eltekroker på håndmikseren, og jeg bruker kun kaldt vann i det. Kombinert med den lange hevetiden blir brødet lettere, luftigere, saftigere og mer smakfullt.
Ingredienser til fire brød:
-
- 1 pakke tørrgjær
-
- 1 kilo hvetemel
-
- 5 desiliter kaldt vann
-
- 1 spiseskje sirup
-
- 2 spiseskjeer maltekstrakt
-
- 2 teskjeer salt
Framgangsmåte:
Rør sammen en teskje av tørrgjæren, 200 gram mel, 3 desiliter kaldt vann og sirupen i en bolle. Dekk bollen med en håndkle og la det hele stå på leilighetens/husets kaldeste sted natten over.
Neste dag har du en klissete røre. Ha i 600 gram mel og resten av vannet, og elt det hele med eltemaskin eller håndmikser med eltekroker. La det gå på den laveste hastigheten i cirka ti minutter. Tilsett deretter resten av melet, resten av gjærpakken, maltekstrakt og salt, og elter videre i et kvarter. Dekk bollen igjen, og sett til heving i en time til.
Dekk et stekebrett med bakepapir.
Deigen er så løs og klebrig at det ikke er snakk om å arbeide ut deigen på vanlig vis, det er bare å dele den i fire deler og prøve å gi dem fasongen av avlange pølser. Ha over på stekebrettet, dekk det hele til, og etterhev i to-tre timer.
Forvarm stekeovnen til 230 grader.
Sett landbrødene inn i varm ovn, og stek i cirka 25 minutter – til de blir brune og fine på toppen.
Avkjøl på rist.