

Chana masala – indisk kikertgryte
Fantastisk smakfull rett fra østen.
Har du hørt historien om de hun som skulle leve litt sunnere? Kutte ut hvete og sukker og sånn, og spise masse protein?
Det var meg sist uke. Men god mat, det skulle jeg ha. Og som veganer er ikke dette spesielt vanskelig – de aller fleste basisvarene våre er kanonsunne. Og to av de jeg liker best, det er kikerter og quinoa. Begge to er supre proteinkilder, og du får mye for pengene.
Chana masala er en klassisk veganrett, og den kan varieres etter smak. Den indiske krydderblandingen kan tilpasses alles gane, og mengden hvitløk/chili/ingefær styrer du også etter smak.

Ingredienser til fire porsjoner:
- 3 desiliter tørka kikerter
- 2 spiseskjeer olje til steking
- 1 sjalottløk
- 1 kinesisk hvitløk
- 1 rød chili
- 3 centimeter ingefær
- Noen kvaster koriander
- 2 bokser hakka tomater
- Salt
- Nykvernet pepper
- 1 teskje agavesirup eller annen søtning
- 1 sitron
Krydderblanding:
- 1 spiseskje spisskummen
- 1 spiseskje malt koriander
- 1 spiseskje gurkemeie
- 1 teskje fennikelfrø
- 1 teskje kardemomme
- 1 teskje kanel
- 1 teskje malt nellik
Framgangsmåte:
La kikertene ligge i bløt over natten, eller i minst åtte timer. Kok dem deretter møre i lettsaltet vann, dette tar cirka en time. Pass på at de ikke blir overkokte og for myke.
Rør sammen krydderblandingen i en liten skål.
Varm opp oljen i en stor panne eller gryte med lokk. Finhakk sjalottløk, hvitløk, chili og ingefær og ha i. La det surre noen minutter slik at løken blir blank.
Grovhakk koriander. Spar litt til pynt, men ha mesteparten i gryta. Tilsett krydderblandingen og rør alt sammen. La det surre noen minutter – det skal begynne å lukte godt nå.
Ha i tomatene, og rør alt godt sammen. Smak til med salt og pepper, ha i kikerter og agavesirup. Ha på lokk, og la det hele småkoke i 10 minutter. Ta av lokket, og kok videre på lav varme til sausen tykner litt.
Smak til med sitronsaft, og fyll eventuelt på med litt krydder. La det koke noen minutter til, og server deretter varmt. Dryss over resten av korianderen til pynt.
Chana masala serveres tradisjonelt med ris, men jeg synes det er greit å bruke quinoa for å få litt ekstra protein inn i retten.

Mums!
🙂
Dette er faktisk noe av det værste jeg noen gang har smakt. Er glad i mange av oppskriftene på denne bloggen, men lagde en stor porsjon av dette, og sitter og brekker meg.
Ånei så dumt!!! Klarer du sette noen ord på hva som ikke var bra med oppskriften? Jeg har lagd den så mange ganger selv, og synes den er så god :/
Det kan godt hende det er blandingen av nellik, kardemomme og kanel, sammen med resten 🙁
Unnskyld, jeg var så sint da jeg skrev dette, beklager at jeg var så frekk. Sikkert jeg som gjorde noe galt da jeg lagde den ♂️ Håper du får en fin dag!
Haha sånn blir jeg og når maten ikke smaker bra! Skal teste litt selv og kanskje oppdatere kryddermengden litt. Det er bra dere følger med 🙂