

Glutenfrie tangkjeks
For en ultrasunn start på det nye året.
Tang er en fantastisk råvare, og det har tatt meg ulovlig lenge å finne det ut!
Tang som ressurs er genial. Mens mennesker ødelegger havene på jakt etter fisk, er tang enormt næringsrik mat som vi har så godt som uendelig mye av.
For å spare dere for den samme omveien skal jeg hjelpe til på veien. Først ut er sukkertang som jeg har brukt i disse nydelige kjeksene, som på toppen av det hele er glutenfrie.
Sukkertang har et høyt innhold av alle viktige mineraler, spesielt kalsium, kalium, magnesium og jern. Den inneholder også store mengder av sporstoffene mangan, zink, krom og kobber.
Sukkertang styrker også stoffskiftet, har positiv effekt på blodtrykket og renser organismen for avfallstoffer.
Bløtlegger du sukkertangen passer den glimrende i salater og woker. Her bruker jeg den tørka.
Ingredienser til cirka 16 kjeks:
-
- 2 desiliter bokhvetemel + eventuelt ekstra til utbaking
-
- 1 desiliter mandelmel
-
- 1 teskje himalayasalt
-
- 1 liten neve tørka sukkertang
-
- 2 spiseskjeer sesamfrø
-
- 1,5 desiliter vann
Framgangsmåte:
Forvarm stekeovnen til 180 grader. Fikk fram et stekebrett og et ark bakepapir som kan dekke det.
Kjør bokhvetemel, mandelmel, salt og tang jevnt i en kjøkkenmaskin. Det er ok om det er noen små biter tang igjen – det er ikke like lett for alle kjøkkenmaskiner å male tang.
Ha det hele over i en liten bolle og rør inn sesamfrø og vann. Elt deigen sammen så godt du kan, og la den hvile i ti minutter.
Press deretter deigen ut så tynt du klarer på bakepapiret. Her kan du bruke en slikkepott, eller en kjevle dekket med bokhvetemel. Bruk en skarp kniv eller et pizzahjul til å skjære opp i passende kjeksbiter, og prikk hver bit en gang med en gaffel.
Stek i cirka 25 minutter. Brekk kjeksen opp i bitene du markerte på forhånd og avkjøl på rist.
Smaker kjempegodt helt ferske, gjerne med hjemmelaget nøtteost. Kjeksen kan også oppbevares i lukka boks.