

Vørterbrød
Romjulsbrød med rugmel, vørterøl og rosiner.
Jeg tviholder på julen så lenge jeg kan! 1. januar er det nytt og bedre liv, men fram til det har vi lov til å kose oss!
Vørterbrød smaker kjempegodt med hjemmelaget syltetøy eller marmelade.
Ingredienser til ett brød:
-
- 25 gram gjær
-
- 1 desiliter vørterøl
-
- 1 teskje salt
-
- 4 desiliter hvetemel + eventuelt ekstra til utbaking
-
- 2 spiseskjeer mørk sirup
-
- 1 desiliter soyamelk
-
- 4 desiliter siktet rugmel
-
- 0,5 desiliter sukker
-
- 1 teskje malt stjerneanis
-
- 1 teskje malt nellik
-
- 0,5 desiliter rosiner
Framgangsmåte:
Rør gjæren ut i romtemperert vørterøl. Tilsett salt og siktet hvetemel til en løs fordeig.
La fordeigen heve i cirka 30 minutter.
Varm opp soyamelken til litt over fingervarmt. Rør sirupen ut i melken, og hell blandingen over i fordeigen. Tilsett deretter rugmel, sukker, stjerneanis og nellik, og elt sammen til du har en fast og smidig deig. La deigen heve til dobbel størrelse.
Forvarm stekeovnen til 180 grader og kle et stekebrett med bakepapir.
Ha deigen over på melet bakebord, ha i rosinene og elt det hele sammen. Form et avlangt eller rundt brød, og ha over på stekebrettet. Etterhev i 30 minutter.
Pense med litt lunket vann og stek i 45-50 minutter. Pass på at brødene ikke blir for mørke.
Avkjøl vørterbrødet på rist.

Tips: Har du lyst på en fin og blank overflate på brødet? Pensle det med en teskje potetmel oppløst i litt kokende vann med en gang brødet kommer ut av ovnen.