Nøttestek fra Resept

Julemedaljong av nøttestek servert med kålrabistappe, engelske roasted potoes, hvitløksgrønnkål og rørte tyttebær. 

Julen er tid for tradisjoner, så i år som i fjor deler Resept Cafe oppskriften sin på nøttestek med oss. De store endringene finner vi ikke, men tilbehøret er oppgradert.

Den brune sausen er kokken Knuts egen familieoppskrift, så den må dere smiske med ham for å få, men noen tips kan jeg gi: Den er laget med tålmodighet, er fri for sukkerlikør, og den gode smaken kommer blant annet fra einebær.

Ingredienser til 6 porsjoner: 

    • 400 gram nøtter (bland gjerne mandler, cashew -og valnøtter)
    • 200 gram røde linser
    • 50 gram tørket steinsopp
    • 1 aubergine
    • 1 grønn squash
    • 2 gulrøtter
    • 3 stilker stangselleri
    • 2 løk
    • 200 gram champingong
    • Olje til steking
    • 2 spiseskjeer curry paste
    • Eventuelt litt hvitløk
    • 10 tørkede aprikoser
    • 4 spisesskjeer barbequesaus
    • Noen kvaster fersk persille
    • 4 spiseskjeer rismel
    • 100 – 200 gram brødsmuler
    • Eventuelt litt vann
    • 10 rosenkål
    • 4 plater butterdeig

Kålrabistappe: 

    • 2 kålrabi
    • 4 gulrøtter
    • Hirsemelk (ev. annen vegetabilsk melk)

Roasted potatoes: 

    • 20 poteter
    • Olje til steking

Grønnkål: 

    • 2 hvitløksfedd
    • 0,5 desiliter olje
    • 1 grønnkål

Framgangsmåte: 

La nøttene ligge i bløt i to timer.

Kok opp godt med vann i en gryte. Skyll linsene, og ha i. La det småkoke til linsene er møre, dette tar rundt 15 minutter. Sil av vannet og avkjøl linsene.

Bløtlegg steinsoppen i varmt vann. Pass på at den blir helt dekket. La det stå i cirka 20 minutter.

Kutt aubergin og squash i terninger med lende på cirka en centimeter. Spre dem utover på et fat og salt de lett. Dette trekker ut vannet.  La de også ligge i cirka 20 minutter.

Kjør gulrot, selleri, løk og sopp til små biter i en kjøkkenmaskin. Disse kan også kuttes for hånd.

Varm opp oljen i en panne, og tilsett grønnsaksbitene og karrien. La det steke i cirka ti minutter. Vend på det underveis, og tilsett eventuelt ekstra olje. Legg deretter blandingen ut på en tallerken, slik at det avkjøles fort.

Hell vannet av aubergin- og squashterningene, børst av saltet så godt du greier, og stek bitene i cirka ti minutter. Her kan du også tilsette hvitløksbiter og du ønsker.  Legg også dette utover på en tallerken til avkjøling.

Hell av vannet fra nøttene og kjør dem deretter til små smuler i en kjøkkenmaskin. Ha over i en stor bolle. Bland deretter inn linsene. Kutt aprikosen i små biter og ha i. Hell av vannet av soppen, skjær den i mindre biter og bland i.

Deretter tilsetter du gulrotmiksen, auberginmiksen og barbequesausen. Finhakk persille og bland inn den til slutt.

Nå skal du ha en ganske fast masse. Målet er at den skal kunne formes til en stek med hendene, uten å være for våt, men heller ikke slik at den faller sammen. Her har du tre verktøy:

    1. Brødsmuler for å få den fastere og mindre bløt
    2. Vann for å få den bløtere
    3. Rismel for en mere sammensatt masse.

Sannsynligvis holder det med brødsmuler.

Sett deigen til sides i femten minutter. I mellomtiden kan du forvarme ovnen til 200 grader. Dekk et stekebrett med bakepapir.

Rens de ytterste bladene av rosenkålene, og skjær av det harde stilkfestet.

Kjevle ut butterdeigsplatene slik at du får et stort rektangel. Pass på at kantene overlappes litt. Når ovnen en klar, fordeler du nøttesteken utover langs midten av butterdeigskivene. Legg rosenkålene inni deigen. Brett det hele sammen, slik at det går fin stekfasong. Pensle med litt vann, og stek i 40-50 minutter. Nøttesteken skal bli stiv oppå, og en tannpirker som stikkes inn skal komme ut tørr.

Dersom du steker nøttesteken rett før servering, er det bare å skjære den i skiver og servere. Dersom du har stekt den på forhånd steker du skivene på nytt enten i stekepanne eller på et smurt brett i ovnen.

Kålrabistappe: 

Skrell kålabi og gulrot, og skjær dem i mindre biter. Kok opp godt med vann i en gryte, og kok grønnsakene møre.

Sil av vannet og mos grønnsakene sammen. Spe med hirsemelk til ønsket konsistens. Smak eventuelt til med salt og pepper.

Roasted potatoes: 

Skrell potetene og kok dem til de såvidt er møre. Del dem deretter i to, og stek bitene i olje i stekepannen.

Før servering vender du dem i litt olje, har over i ildfast form, og steker gylne i ovnen på 200 grader (la de stå sammen med nøttesteken de siste 15 minuttene av steketiden).

Grønnkål: 

Finhakk hvitløken og bland den sammen med oljen.

Skjær grønnkål i lange strimler, og bland sammen med olje. Stek det hele noen minutter på høy varme i stekepannen.

Server sammen med rørte tyttebær og brun saus.

4 Comments

  1. “Bland deretter inn linsene.” Koker du linsene først?

    1. Mari Hult

      Jepp, det står litt lenger oppe i framgangsmåten hvordan du bør gjøre det 🙂

  2. jeg brukte ferdigkjøpt steinsoppsaus, som jeg pimpa litt opp -det ble enklere enn rødvinssaus og veldig godt! …..
    Brun saus fra pose styrer jeg alltid unna. Det er ikke mat.
    Er det galt med sukkerkulør?
    God Jol og solsnu!
    Godt enda bedre nytt år til alle som bruker bloggen! <3

    1. Mari Hult

      God jul 🙂 🙂

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *