Lussekatter

Ingen Lucia-dag uten lussekatter! 

13. desember er Lucia-dagen, så nå er det på tide å få den obligatoriske baksten i orden!

Oppskriften ber om safran, som du finner i de fleste godt assorterte dagligvarebutikker. Safran bidrar først og fremst med nydelig smak, men hjelper også på den fine fargen. Dropper du safran er det mange som anbefaler gurkemeie, men dette gir kun farge og ikke god smak.

Lussekatter er forøvrig mystiske greier. De søte, gule bakverkene som smaker av boller og safran er kalt opp etter Lucifer, djevelen selv.

Skikken med lussekatter skal ha oppstått i Tyskland på 1600-tallet. Djevelen, i form av en katt, ga de slemme barna juling, mens Jesus, i skikkelse av et barn, delte ut boller til alle snille barn. For å holde den lyssky djevelen unna, ble bollene farget med «lysende» gult safrankrydder. De lyse bollene skulle dermed skremme bort Lusse, altså Lucifer.

Ikke verst for noen boller!

Her er eksempler på noen typer lussekatter:

Ingredienser til 16 lussekatter: 

  • 75 gram vegansk margarin
  • 2,5 desiliter soyamelk
  • 25 gram gjær
  • 1 gram safran
  • 75 gram sukker
  • Bittelitt salt
  • 1 teskje kardemomme
  • 7 desiliter hvetemel + eventuelt ekstra til utbaking
  • Soyamelk eller olje til pensling
  • 1 desiliter rosiner

Framgangsmåte: 

Smelt margarinen. Tilsett melken, og ta gryta bort fra varmen.

Smuldre gjæren i en stor bakebolle. Hell over melkeblandingen, og la det stå i noen minutter. Tilsett deretter  sukker, salt, kardemomme og safran. Ha deretter i tre fjerdedeler av melet, elt deigen godt, og spe med mel til den er passe fast. La deigen heve under plast på et lunt sted til dobbel størrelse.

Forvarm stekeovnen til 250 °C. Kle to stekebrett med bakepapir. Strø litt mel på kjøkkenbenken, ha utpå deigen og elt den godt. Del deigen først i fire like emner, del de deretter også i fire. Trill emnene til lange fingertykke pølser, minst 15 centimeter men helst lengre.

Form ulike lussekatter, bare fantasien setter grenser! Legg de ferdig formede lussekattene på stekeplaten og la dem heve under  håndkle etpå et lunt sted i ca 20 minutter.  Pensle med soyamelk eller olje og pynt med rosiner.

Stek lussekattene i seks til åtte minutter – de blir fort ferdige!

Avkjøl litt på rist. Lussekatter smaker aller best litt lunkne.

FLERE VEGANSKE OPPSKRIFTER TIL JUL FINNER DU HER. 

17 Comments

  1. ELSK <3 <3 <3 skal bake disse på lørdag :DDDDD

    1. Mari Hult

      Så bra 🙂 🙂 🙂 Takk!

      1. Even Husa

        Prøve meg på denne oppskriftå eg Mari! Glede meg te å prøvesmaka 😀

      2. Mari Hult

        Så kjekt Even!! 😀

  2. Even Husa

    Super oppskrift Mari! 10 av 10 for denne
    Kan anbefalast <3

  3. Sendte med denne deigen til barnehagen i dag 🙂 Deigen så bra og lovende ut 🙂

    1. Mari Hult

      Herlig 🙂 🙂

      1. De ble superbra!! Og fikk så mye skryt av de ansatte at deigen var så enkel å fin å jobbe med. Barna elsket de 😀

      2. Mari Hult

        Så hyggelig å høre!! 🙂

  4. Kan man bruke gurkemeie isteden for safran?

    1. Mari Hult

      Jeg ser mange gjør det – det gir gulfargen som safran gir, men ikke den gode smaken. Alternativt kan du bare droppe safran (og få litt blassere lussekatter) 🙂

  5. Kan jeg bruke den blå Soyamelken?

    1. Mari Hult

      Yes 🙂

  6. Hei. Veldig glad å se vegansk versjon av lusekatter! ❤️❤️ MEN…….er det på noen som helst måte mulig å erstatte gjær med noe annet????? Please ✔️✔️✔️ jeg kan ikke bruke gjær…

    1. Mari Hult

      Kanskje med surdeig? Eventuelt kjøre på bare med bakepulver kanskje? Aldri prøvd, men tpiper det går 🙂

  7. Henrietta

    Hei Mari!
    Jeg skal bake disse med klassen min neste uke (litt sent, jeg vet :p). Vi har en elev med cøliaki. Vet du om det vil fungere like godt hvis han bruker glutenfri mel?
    Hilsen, Henrietta

    1. Mari Hult

      Beklager sent svar!!!! Dersom du bruker glutenfritt mel som passer til boller, vil disse gå helt fint å lage 🙂

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *