

Langtidshevet foccacia
Festbrød av dimensjoner!
Hvordan lager du perfekte foccacia?
Svaret er enkelt: Legg til en ekstra dimensjon. Tid.
Setter du fordeig dagen før brødet skal bakes, får du et saftigere og luftigere brød.
For å lage disse brødene anbefaler jeg at du har en kjøkkenmaskin eller håndvisp med eltefunksjon – deigen er veldig klissete og det er ikke så godt å elte den for hånd.
Malestrakt får du kjøpt i godt assorterte dagligvarebutikker. Det pleier å stå i nærheten av sirupen.
Ingredienser dag 1:
-
- 1 teskje tørrgjær
-
- 200 gram hvetemel
-
- 3 desiliter kaldt vann
-
- 1 spiseskje sirup
Ingredienser dag 2:
-
- 600 gram hvetemel + eventuelt litt mer
-
- 2 desiliter kaldt vann
-
- 2 spiseskjeer maltekstrakt
-
- Resten av pakken med gjær
-
- 2 toppede teskjeer salt
-
- Cirka 10 svarte oliven
-
- 1 desiliter olivenolje
-
- Maldonsalt og eventuelt litt urter (rosmarin er for eksempel veldig godt i foccacia)
Framgangsmåte dag 1:
Ta en teskje gjær fra en pakke tørrgjær (ta vare på resten av pakken) og rør sammen med hvetemel, kaldt vann og sirup.
Ha plastfolie over bollen, og sett den til heving på et relativt kaldt sted – du trenger ikke kjøleskap, men ikke sett den nær varmekilder heller.
Framgangsmåte dag 2:
Elt fordeigen sammen med hvetemelet, vannet og maltekstrakt på laveste hastighet. Etter ti minutter kan du eventuelt tilsette et par desiliter mer hvetemel.
Etter ytterligere fem minutter med elting tilsetter du gjær og salt, og lar deigen elte enda noen minutter. Deigen skal være løs og klebrig. Dekk med plastfolie og sett deigen til heving i en time til.
Forvarm stekeovnen til 220 grader. Dekk en langpanne med bakepapir.
Hell deigen utover langpannen.
Dytt fingrene inn i deigen for å lage små fordypninger. Ha oliven i disse, og hell olivenolje over. Dryss over salt og eventuelt litt urter.
Stek i 25 – 30 minutter.