Julebrød

Nydelig lyst brød med rosiner. 

“Bollebrød” kalte jeg det da jeg var liten, og “bollebrød” kaller jeg det i dag. Og det er ikke så rart – oppskriften er veldig lik. Se på det som en stor rosinbolle forkledd som et brød.

Server med nydelig syltetøy eller marmelade.

Ingredienser til 2 store eller 4 små brød: 

    • 125 gram vegansk margarin + ekstra til pensling
    • 5 desiliter soyamelk
    • 50 gram fersk gjær, gjerne den til søt bakst
    • 125 gram sukker
    • 1 teskje malt kardemomme
    • 700 gram hvetemel
    • 150 gram rosiner

Framgangsmåte: 

Smelt margarinen i en gryte. Hell i soyamelken når alt er smeltet, og ta gryten av varmen.

Smuldre opp gjæren i en stor bolle. Hell margarinblandingen over. La det stå i noen minutter.

Mål opp sukker, kardemomme og hvetemel og bland i. Elt deigen godt, og tilsett eventuelt mer mel. Deigen skal være fin og smidig.

Dell bollen med plastfolie, og sett til heving i cirka tre kvarter. Deigen skal dobles i størrelse.

Kle et stekebrett med bakepapir.

Ha deigen tilbake på kjøkkenbenken, og del den i to eller fire – alt etter hvor mange brød du vil ha. Fordel rosinene på de forskjellige emnene. Elt hvert emne sammen til en bolle, og legg de på stekebrettet. Trykk de litt ned på midten.

Dekk brettet til, og sett til etterheving i en halvtime. I mellomtiden forvarmer du stekeovnen til 175 grader, og smelter litt mer margarin som skal brukes til pensling.

Pensle brødene godt med smeltet margarin før steking, og stek dem på nederste rille i 30 – 40 minutter. Julebrødene er klare når de får fin og gyllen farge.

FLERE OPPSKRIFTER PÅ JULEMAT FINNER DU HER. 

2 Comments

  1. Kan jeg bruke tørrgjær? Og evt hvor mye?

    1. Mari Hult

      Vil anta det 🙂 Prøv med én pose.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *