Tofurkey

Fabelaktig Thanksgiving-middag. 

Tofurkey er en veldig tradisjonell vegansk thanksgivingmiddag, og jeg ser ingenting galt med å kose seg med det i Norge også! Servert sammen med tradisjonelt tilbehør blir dette en skikkelig festmiddag.

Basen er smaksatt tofu, som fylles med en “stuffing” basert på sopp, ris og linser. Her er det fullt mulig å variere etter egne preferanser; blant annet er nøtter, eple og svisker gode alternativer.

Her har jeg rullet sammen tofurkeyen. Den kan også stekes i kakeform (med tofu oppe og nede og stuffing i midten), eller du kan bruke dørslaget til å forme den mer som en fylt kalkun.

Jeg anbefaler å la tofublandingen stå i kjøleskapet over natten, og i minst fire timer om du ikke har mer tid.

Ingredienser til to porsjoner: 

    • Cirka 800 gram fast tofu
    • 1 spiseskje hvit miso
    • 1 desiliter næringsgjær
    • 1 teskje salt
    • 1 teskje pepper
    • 1 spiseskje soyasaus
    • 1 kvast timian
    • 1 salvieblad

Stuffing: 

    • 1 sjalottløk
    • 100 gram assortert sopp
    • 2 spiseskjeer olje til steking
    • Et par kvaster timian
    • 1 salvieblad
    • 3 desiliter grønnsakskraft eller vann med økologisk buljongpulver
    • 50 gram brun ris
    • 50 gram grønne linser (tørka)
    • Salt og pepper
    • 1 teskje røkt paprikapulver

Pensling: 

    • Saften fra en halv appelsin
    • 1 spiseskje olivenolje
    • 1 spiseskje soyasaus
    • 1 spiseskje hvit miso
    • 1 teskje ristet sesamolje
    • 1 teskje dijonsennep

Framgangsmåte: 

Finn fram tre rene kjøkkenhåndkler, et stekebrett, noe tung som kan stå over og et dørslag eller stol sil. Legg det ene håndkleet på kjøkkenbenken. Smuldre opp tofuen, og fordel utover håndkleet. Legg et annet håndkle over, ha deretter på stekebrettet, og legg det tunge over slik at vann vil presses ut av tofuen. La det stå slik en halvtime.

Ha deretter tofuen over i en kjøkkenmaskin. Tilsett miso, næringsgjær, salt, pepper, soyasaus, timian og salvie, og kjør til du har en kremete blanding.

Sett silen eller dørslaget på en tallerken. Legg det siste hånkleet over. Ha tofublandingen over i det, og pakk det godt igjen med kantene til håndkleet. Legg noe tungt på toppen. Sett hele greia i kjøleskapet. Ideelt sett lar du det stå over natten, hvis ikke i minst fire timer.

Stuffing: 

Finhakk løken, og skjær soppen i terninger. Varm opp olje i en stekepanne, og stek løk og sopp gyllent.

Finhakk timian og salvie og ha i. Sett blandingen til sides.

Kok opp grønnsakskraften i en liten gryte. Ha i ris og linser, og la det koke til linsene er møre, cirka 15 – 20 minutter. Suppler eventuelt med mer kraft.

Sil av eventuell overflødig væske. Bland soppen inn med ris og linser, og smak til med salt, pepper og røkt paprikapulver.

Pensling:

Bland alle ingrediensene til pensling.

Montering og steking: 

Forvarm stekeovnen til 175 grader.

Ha et kvadratisk stykke aluminiumsfolie på kjøkkenbenken, minst 25 centimeter langt.

Fordel tofublandingen utover, men pass på at du har litt å gå på i kantene. Legg en stripe av fyllet i midten. Rull det hele sammen til en pølse, og stek i 45 minutter. Ta pølsen ut av ovnen, og pakk steken forsiktig ut av aluminiumsfolien. Legg den over i en smørt ildfast form, og pensle over den marinaden du har gjort klar.

Sett tofurkeyen inn i ovnen igjen, og bak i 15 – 20 minutter til – steken skal være gyllen og fin.

Server med tradisjonelt tilbehør som for eksempel tranebærsaus, søtpotetstappe, soppsaus og grønne bønner.

2 Comments

  1. Kan tofurkeyen fryses?

    1. Mari Hult

      Jeg har aldri prøvd, så er rett og slett ikke sikker :/

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *