Miso

Japansk smakstilsetning som er uimotståelig i supper og sauser. 

Det er bare å innse det: Miso er en mystisk greie. Slik beskriver Wikipedia produksjonsprosessen:

Ris, korn eller soyabønner malt til ønsket grovhet varmes opp ved help av dampkoking, dette tilføres så en en type muggsopp (latin: Aspergillus oryzae), slik som man gjør for enkelte typer ost, som starter en gjæringsprosses, som får foregå i et varmt og fuktig miljø i inntil to døgn.

Den massen man nå har fått kalles koji. Koji blandes med kokte og moste soyabønner, salt og vann, legges så på tønne eller tank, slik som vin, for videre modning. Denne modningsprosessen kan ta alt fra tre uker til to, tre år avhengig av hvilken type ferdig produkt man ønsker og hvor sterk smak man man vil oppnå.

Blandingsforholdet mellom koji og soyabønner har også innvirkning på smak, der mer koji ofte gir en mer søt smak og lysere farge enn for en miso produsert under ellers like forhold, men med mindre koji. Det ferdige produktet legges vanligvis så på glass eller plastbokser for salg.

Næringsinnhold:

Miso inneholder flere vitaminer og mineraler, og regnes som en god kilde til vitamin K, kopper, mangan og kostfiber.

Slik bruker du det:

Miso  tilsettes i sauser og supper etter at de eventuelt har kokt, men kokes ikke selv.

Miso bør lagres kjølig i en luftett beholder. Miso inneholder mye salt, det er derfor ofte anbefalt å unngå å tilsette salt til matretter som inneholder miso.

Her får du kjøpt det:

Økologiske og asiatiske butikker. Noen helsekostbutikker og svært godt assorterte dagligvarebutikker har det også.

Iherb har også et svært utvalg av billig miso. 

Prøv gjerne miso i:

Rå lasagne

HER FINNER DU HELE RÅVARELEKSIKONET. 

6 Comments

  1. Marianne

    Hva kan d erstattes med om en ikke tåler soya?

    1. Mari Hult

      Jeg tror det finnes miso av ris også, men aldri prøvd det selv.

  2. maïa fischer

    Vil så gjerne finne en oppskrift av misosaus men eksternlenken som står der fører ikke til noe lenger. Har dere en annen forslag?

    1. Mari Hult

      Uffda! Jeg husker dessverre ikke oppskriften 🙁

  3. Er det noe annet man kan bruke for å få samme smak/”effekt”? Funnet en oppskrift, men har ikke meso paste tilgjengelig..

    1. Mari Hult

      Soyasaus gjør mye av samme nytten 🙂

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *