Vi har kåret den beste veganske osten

Stort test av melkefrie alternativer til mozzarella. Du gjetter aldri hvilken som vant!

Veganske oster
STOR TEST: Ingen kuer må lide for at vi skal kose oss med disse ostene. Stem på din favoritt nederst i artikkelen.

Vegansk pizza – med ost – det er litt av en utfordring! Jeg tror de fleste deler oppfatningen at det er milevis mellom de gode veganske ostene som egner seg for smelting, derfor gjorde vi nettopp det: Vi lette over hele verden. Etter å ha mottatt pakker fra Oslo, Sverige, Storbritannia og USA samlet vi sammen litt av et smakspanel for en grundig gjennomgang av syv forskjellige oster.

Målet? Å finne den perfekte veganske pizzaosten.

Og vet dere hva? Vi fant flere.

Testpanelet

Helle Aase Falkenberg, Vegankontoret

? Jeg har et delt forhold til veganske oster. Enkelte er veldig gode, men det er ikke alle som er det. Favoritten min fra tidligere er Vegusto, alle smakene deres er fantastiske. Den beste veganske osteopplevelsen jeg har hatt, er da jeg ble servert en vegansk ostetallerken med oster fra Vegusto på Loving Hut i Paris. Den verste er Yak. Av ostene en får kjøpt i Norge synes jeg Sheese er best, spesielt cheddarkremosten.

Cathrine Garaguso, Veganeren

Cathrine Garaguso

? Denne testen har jeg gledet meg veldig til – det er akkurat som julaften! Jeg elsker ost, og det er det enste jeg savner at mat som veganer. Jeg håper virkelig at jeg finner en god her, så jeg er veldig spent. Tidligere så har jeg brukt Cheezly litt, liker å rive den over pizza, det er greit nok. I tillegg så bruker jeg litt veganske kremoster, og Tofutti sin cheddar liker jeg å ha på ostesmørbrød og sånt.

Gro Ottesen

Gro Ottesen

? Ost er det eneste som holdt meg igjen med å ta skrittet fra å være vegetarianer til å bli veganer. Tidligere spiste jeg mye av kremostene til Tofutti, men nå er jeg blitt lei. Jeg er ikke så glad i Cheezly. Tofutti sin cheddar har jeg prøvd å ha på pizza, men den rant bare av. Nå har jeg ikke spist vegansk ost på mange måneder.

Jørund Aase Falkenberg

Jørund Aase Falkenberg

? Her i Stavanger er ikke utvalget av vegansk ost så spektakulær. Det som er er også generelt dyrt. De beste veganske ostene jeg har smakt er Vegusot, samt Sheese sine kremoster. Tofutti sine kremoster er gode de og. Cheezlyostene er greie, men kan gjerne bli litt bedre. Det jeg virkelig savner er en ost som ikke smuldrer om du bruker ostehøvel på den, det burde jo være et marked for det her i Norge. Og jeg venter på den veganske brunosten!

Christian Ottesen

Christian Ottesen

? Jeg drømmer om en vegansk Norvegia! Jeg hater mange veganske oster, men var også kresen på ost før jeg ble veganer. De veganske jeg har smakt har jeg ikke likt. Det eneste jeg spiser er Tofutti sine cheddarstykker på ostesmørbrød og burgere. Og så liker jeg smøreostene. Jeg savner virkelig en ost (ikke smøreost) til å ha på brødskiva.

Greit å vite: 

 • Test av vegansk ostOsten ble smakt på både kald og varm, den varme smaken telte mest
 • Den varme osten lå oppå en pizzadeig bestående av vann, gjær og hvetemel
 • Osten ble i tillegg til smak vurdert på lukt, konsistens og smelteevne
 • Panelet visste ikke hvilke oster de smakte på

LES MER: Stor test av veganske pølser


Sheese Mozzarella Style

Selges bl.a på Røtter i Oslo, kjøpt fra Veganstore

Cathrine: ?

Sheese Mozzarella Style

Dette ser ut som stekt løk. Den smaker vanilje og karamell. Hadde aldri kjøpt den.

Gro: ? Dette var som en dessertost. Hadde vært god med sånne små, runde kjeks og druer til.

Christian: ? Smaken er ikke god. Minner om noe som jeg ikke helt klarer å sette fingen på.

Helle: ? Kokos? Denne minner om solkrem fra Nivea.

Christian: ? Den kjennes ut som smørpopcorn. Konsistensen er god.

Jørund: ? Den ser ikke fin ut, og smelter ikke skikkelig. Den smaker ikke vondt, men interessant. Det er noen spesielle smaker her; kokos, karamell… Den smaker best varm.


Teese Mozzarella

Selges på Veganlife

Christian: ?

Teeste Mozzarella

Den ser spesiell ut. Konsistensen er merkelig, gummifølelse. Den smaker lite. Hadde konsistensen og det visuelle vært bedre hadde denne vært over middels. 

Cathrine: ? Den lukter karamell. 

Helle: ? Det er som et gummiaktig lag med skum inni. Den smaker lite, men det er en mild og god smak. Konsistensen er pussig. Den minner mer om mozzarella kald enn varm. 

Gro: ? Konsistensen er litt merkelig, ja. 

Cathrine: ? Smaken er vond. Denne hadde jeg ikke kjøpt med mindre jeg ble trua på livet. 

Jørund: ? Den ser ut som smelta plastikk. 


Stor test av vegansk ost

Tofutti Mozzarella Style (revet)

Selges bl.a på Kinsarvik

Cathrine: ?

Tofutti Creamy Smooth Mozzarella Style revet

Denne smaker ingenting. Akkurat som vann. Ettersmaken er også som vanilje.

Jørund: ? Synes den ser skummel ut, og den lukter rart. Synes smak og konsistens er kunstig og ekkel.

Helle: ? Den er veldig kornete, en gørrete masse. Smaken er grei og mild, men konsistensen er rar og ubehagelig.

Gro: ? Den lukter jul, smaker salt og god.

Christian: ? Smaken er veldig salt.

Vegourmet Santeciano

Kjøpt fra England

Christian: ? 

Vegourmet Santeciano

Denne ser ut som smør. Og den smaker smør. Kunne hatt ost oppå denne. Og så lukter den cheddar.

Jørund: ? Den lukter godt, men smaker best kald. Den ser ikke fin ut, men har god konsistens.

Helle: Den lukter ikke godt. Lukter nesten litt surt. Den smaker godt, men den smaker ikke ost. Smelteegenskapene er ikke gode.

Cathrine: Denne lukter cheddar og smør, og smaker smør. Er det meierismørost? Denne kan jeg bruke som smør.  Jeg ville ikke brukt den på pizza, men den er en helt fantastisk smørerstatning.


Daiya Mozzarella Style Shreds 

(revet)

Kjøpt fra Veganstore

Christian:  ?

Daiya

Denne lukter smør. Den smaker smør også, mens konsistensen er litt mer som gummi.

Cathrine: ? Den strekker seg bra, fine tråder.  Kjempegod konsistens, kanskje litt syntetisk bare. Men hva er det med den vaniljesmaken?

Helle: ? Denne var veldig osteaktig, god smelta konsistens. Ser litt rar ut, men smaker godt.

Jørund: ? Den ser ikke så bra ut, ser rar ut. Den er ikke jevnt smelta, men jeg synes at smak og konsistens er grei.

Vegusto 

Kjøpt fra England


Christian: 
 

Vegusto

Denne ser ut som løk, og lukter kjøtt. Synes den minner litt om Tartex-tuber, den gir middagsfølelse. Spennende smak, men litt for sterk for meg.

Helle:  Den lukter godt! Smaker godt også, skarp. Smaken holder til terningkast fem, men konsistensen trekker den noe ned. Er det Vegusto?

Jørund:  Den ser ikke bra ut, er ikke smelta særlig. Dette er ikke en vanlig type ost, men den har en spennende og veldig god smak. Konsistensen er også god. I tillegg er den faktisk enda bedre kald. Du merker at det er kvalitet i denne.

Cathrine:  Denne kunne jeg ha kjøpt, den var kjempegod! Kaldt minner den om parmesan, bare myk.

Gro:  Dette var en spesiell smak, men jeg kunne godt tenke meg å kjøpe den.

Cheezly Mozzarella

Selges i Norske butikker


Christian:

Cheezly redwood vegan cheese

? Denne lukter Norvegia, og er i smak det nærmeste jeg har kommet. Som en blanding av Norvegia og Jarlsberg. Helt utrolig!

Helle: ? Den smaker gulost. Konsistensen er litt kornete. Dette er den beste smelta osten jeg har smakt til nå, mangler bare at å strekke tråder. Den har sting, som ofte mangler i vegansk ost.

Gro: ? Synes at denne er nydelig. Jeg er glad i saltsmaken.

Jørund: ? Jeg synes den er kjempegod. Er veldig fint og jevnt smelta, den flyter sammen, men ikke for mye. Er ikke hard, men myk og god.

Cathrine: ? Denne skulle bare hatt litt bedre konsistens, så hadde den vært perfekt.

[polldaddy poll=5637620]

HER FINNER DU VÅR STORE TEST AV VEGANSKE PØLSER. 

4 Comments

 1. Hvor får en tak i disse ostene? 🙂

  1. Mari Hult

   Hei! Testen er så gammel at det finnes mye bedre oster nå 🙂 sjekk veganlife.no – Røtter – Sunkost 🙂

   1. Hei. Finnes det en ny og bedre test?:)

   2. Mari Hult

    Ikke hos meg dessverre! Kanskje vegansamfunnet.no har noe?

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *