vegansk hjemmelaget seitan oppskrift

“Kylling” med cashewnøtter

Jeg har knekt seitan-koden!

Alle kinarestauranter med respekt for seg selv har kylling og cashewnøtter på menyen! Og det er ikke bare kylling og nøtter; opphavet er kinesisk/amerikansk-fusjonkjøkken, med basis i den kantonesiske hoisin-sausen.

Jeg kjøper hoisin i butikken, da jeg har funnet en flaske merka med vegansk. Det er også fullt mulig å lage sin egen.

Her har jeg laget mock chicken av krydret seitan, og har også i squash. Prøv deg gjerne fram med andre grønnsaker, men i og med at sausen er veldig kraftig er det en fordel med grønnsaker som er milde i smaken.

Seitan lages av glutenmel – les mer om det her. 

Hemmeligheten bak den gode seitanen, forresten, er et resultat av flere mislykka seitanforsøk i stekeovn. Her presser jeg ut deigen så tynt jeg får det til før den revner, og steker den i olje i stekepannen som står på maks varme. Slik blir seitanen sprø på utsiden – og saftig inni.

Ingredienser til to porsjoner: 

  • 1,5 desiliter glutenmel
  • 3 spiseskjeer næringsgjær
  • 1 teskje røkt paprikapulver
  • 1 teskje løkpulver
  • 0,5 teskje hvitløkspulver
  • 1 teskje salt
  • Nykvernet pepper
  • 1 spiseskje olivenolje
  • 1 spiseskje soyasaus
  • 1,5 desiliter vann
  • 1 desiliter cashewnøtter
  • Olje til steking
  • 1 kinesisk hvitløk
  • 2 vårløk
  • 1 squash
  • 2 spiseskjeer riseddik
  • 1 desiliter vann
  • 1 spiseskje soyasaus
  • 4 spiseskjeer hoisinsaus
  • 1 spiseskje ristet sesamolje
  • Ris til servering

Framgangsmåte: 

Rør sammen glutenmel, næringsgjær, røkt paprikapulver, løkpulver, hvitløkspulver, salt og pepper i en bolle. Tilsett olivenolje, soyasaus og vann, og rør det godt sammen til seitandeig. Ha i mer mel dersom det blir for vått.

Varm opp en stekepanne på maks varme. Rist cashewnøttene i noen minutter, slik at de blir gylne.

I mellomtiden presser du seitandeigen ut så flat du får den. Det gjør ingenting om det blir noen små rifter i den.

Legg cashewnøttene til sides, og ha valnøttolje i pannen. Ha i den pressede seitandeigen, og stek den i noen minutter på hver siden. Den skal få godt med farge.

Finhakk hvitløk og vårløk, og skjær squashen i terninger.

Legg seitanen ut av pannen, og skjær den i mindre biter.

Ha hvitløk, vårløk og squash i pannen. La det surre til det er gyllent, og tilsett deretter seitanbitene. La det surre et par minutter til, hell deretter over riseddiken. La den koke inn, og tilsett deretter vann, soyasaus, hoisinsaus og ristet sesamolje. La det hele surre noen minutter. Rør deretter inn cashewnøttene.

Server rykende varm, gjerne sammen med ris.

1 Comment

  1. Dette skal jeg prøve, ser nydelig ut

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *