

Pizza med smak av Mexico
Vegansk pizza? Lett.
Som jeg har savnet en vegansk favorittpizza! En pizza jeg kan lage på fredagskvelden, før vi synker ned i sofaen, ser en film, og bare gleder oss til å kunne sove lenge neste dag.
Siden jeg *må* har ost på pizzaen, og mildt sagt er skeptisk til vegansk ost, har dette latt seg vente på. Helt til jeg lærte å lage denne ostesausen. Den gjør jobben! Siden den er ganske kraftig i smaken, foretrekker jeg å bruke den på ganske krydra pizzaer. Denne pizzaen er inspirert av det meksikanske kjøkkenet, og da passer sausen veldig bra.
Ingredienser til to sultne:
-
- 25 gram fersk gjær
-
- 1 spiseskje olivenolje
-
- 1,5 desiliter vann
-
- 250 gram italiensk hvetemel type 00
-
- 1 teskje salt
Fyll:
-
- 2 desiliter vann
-
- 1 spiseskje grønnsaksbuljonspulver
-
- 1 spiseskje soyasaus
-
- 0,5 spiseskje lønnesirup
-
- 2 spiseskjeer næringsgjær
-
- 2 desiliter soyaprotein, helst granulat
-
- Olje til steking
-
- 4 aromasopp eller sjampinjong
-
- 1 teskje røkt paprikapulver
-
- 1 teskje spisskummen
-
- 1 teskje chilipulver
-
- Salt og nykvernet pepper
-
- Tomatsalsa (ferdigkjøpt fungerer fint)
-
- Mais
-
- Salat
Framgangsmåte:
Løs opp gjæren i en bolle, og hell olivenolje over. Ha i vannet, og la det stå i noen minutter.
Rør sammen mel og salt, og tilsett gjærblandingen. Elte det sammen til en smidig deig, før du setter til heving i 45 – 60 minutter.
Fyll:
Forvarm stekeovnen til 250 grader. Kle et stekebrett med bakepapir.
Kok opp vann med grønnsaksbuljongpulver i en liten gryte. Når det koker tilsetter du soyasaus, lønnesirup, næringsgjær og soyaprotein, har på lokket, og tar gryten av platen.
La det stå og trekke i ti minutter.
Varm opp godt med olje i en panne. Skjær soppen i terninger. Press ut så mye væske du greier fra soyaproteinblandingen, og stek det sammen med soppen i oljen. Dette tar fort ti minutter. Pass på at det ikke brenner seg, og tilsett mer olje om nødvendig.
Smak til med røkt paprikapulver, spisskummen, chilipulver, salt og pepper.
Kjevle ut pizzabunnen til ønsket tykkelse. Smør tomatsalsa over bunnen, ha deretter på soya- og soppblandingen. Hell ostesaus på toppen.
Dryss over mais før steking om du foretrekker dem stekt, hvis ikke venter du til etter steking.
Stek i cirka ti minutter, til ostesausen er gyllen.
Dryss over salat og eventuelt mais før servering.