rå vegansk lasagne

Rå lasagne

Rett og slett helt rått. 

Her er nok en fabelaktig oppskrift fra Saf i London. Komponisten er min gode venn David Bailey, kjøkkensjef og raw food-guru. Selv om vi beveger oss et stykke bort fra den tradisjonelle pastaretten her, har han forsikret meg om at han har servert rå lasagne med stor suksess til flere italienere. 

Pastaen her er finkutta skiver av squash. Jeg foretrekker å bruke en mandolin, men en ostehøvel eller gode ferdigheter med kniv gjør også jobben. 

I stedenfor den typiske kjøttsausen, har vi to lag: “Valnøttkjøtt” og marinarasaus. Deretter kommer en kjempegod vegansk pesto, før vi avslutter det hele med cashewost. 

Ved siden av har jeg laget en kjempeenkel, kremet maissaus. Salat smaker også godt til. 

For å få til den fine fasongen bruker jeg slike ringer: 

De fåes kjøpt i kjøkkenbutikker, men du kan også improvisere med små skåler. 

For å lage denne retten trenges minimalt med forberedelse, og du trenger ikke dehydrator. De eneste du må gjøre på forhånd er å lage cashewosten, og å bløtlegge valnøtter og soltørka tomater. Til fire porsjoner trenger du totalt 1,5 desiliter valnøtter og 7,5 desiliter soltørka tomater. De øker ikke noe særlig i volum under bløtleggingen. Bløtlegger du i to timer skal dette holde fint. 

Velbekomme!

Ingredienser til fire porsjoner:

    • 2 squash

Valnøttkjøtt: 

  • 1,5 desiliter bløtlagte valnøtter
  • 2,5 desiliter bløtlagte soltørka tomater
  • 1 spiseskje mørk miso
  • 1 kvast oregano
  • 1 spiseskje soyasaus
  • Litt kayennepepper
  • 2 spiseskjeer olivenolje
  • 1 teskje agavesirup

Marinarasaus: 

  • 5 desiliter bløtlagte soltørkede tomater
  • 4 plommetomater uten stilkfeste
  • 12 kirsebærtomater uten stilkfeste
  • 4 hvitløksfedd, rensede
  • 1 teskje salt
  • 1 liten sjalottløk, skrelt
  • 3 spiseskjeer olivenolje
  • 2 spiseskjeer lønnesirup
  • Litt sitronsaft
  • 1 kvast basilikum
  • 1 kvast oregano
  • 1 kvast timian

Pesto: 

  • 1 bunt basilikum
  • 0,5 bunt persille
  • 1 hvitløksfedd
  • 2 desiliter pinjekjerner
  • Olivenolje
  • Salt og pepper

Maissaus: 

  • 1,5 desiliter maiskorn
  • 0,5 desiliter olivenolje
  • 0,5 desiliter vann
  • Salt og pepper

Framgangsmåte:  

Skjær squashen i lange, tynne skiver. Bruk en mandolin om du har.

Valnøttkjøtt: 

Bland alt sammen i en kjøkkenmaskin eller blender. Pass på å ikke kjøre det så lenge, nøttene skal ikke knuses helt.

Marinarasaus: 

Kjør sausen jevn i en kjøkkenmaskin eller blender.

Pesto: 

Kjør alt jevnt i en kjøkkenmaskin eller blender. Pestoen skal være ganske tørr.

Maissaus: 

Kjør sausen jevn i en kjøkkenmaskin eller blender. Spe eventuelt med mer vann for en tynnere saus.

Montering: 

Legg noen squashskiver nederst i en rund form. Legg på valnøttkjøttet og marinarasaus, og ha deretter et nytt lag med squash, Topp med pesto, og eventuelt ostesaus.

Fjern ringen forsiktig.

Server lasagnaen med maissaus, og eventuelt en råkostsalat.

Og sånn ser lasagnen ut på Saf:

FLERE OPPSKRIFTER PÅ RÅ MAT FINNER DU HER.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *